Coronaviruset: 4 positiva framsteg som ger nytt hopp
Coronakrisen har världen i sitt grepp, men samtidigt som smittan sprider sig gör också framstegen det! Här är fyra färska exempel:
1. Coronaviruset har lägre dödlighet än befarat
I en färsk studie publicerad i ansedda tidskriften the Lancet framgår att dödligheten i coronaviruset är lägre än vad man tidigare räknat med. Den är fortfarande högre än vid vanlig influensa, men på grund av skev rapportering kring antalet konstaterat smittade kontra avlidna har vi fått intrycket att dödligheten är högre. Uträkningarna i studien visar på en dödlighet på 0,66 % – en vanlig influensa brukar man säga har en dödlighet på omkring 0,1 %.
2. Intensivt arbete med vaccin
Sedan januari har det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna arbetat för att ta fram ett första vaccin mot coronaviruset. Nu meddelar också läkemedelsjätten Johnson & Johnson att de har som målsättning att lansera ett coronavaccin i början av 2021. Det är flera stora och parallella arbeten globalt med att ta fram ett vaccin, och omkring 40 större forskargrupper är engagerade i arbetet utöver de stora bolagen.
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.
3. De flesta som blir sjuka blir friska
De flesta som blir smittade av coronaviruset, cirka 80 procent, får milda symtom som feber och hosta. Det är framförallt äldre, över 80 år, och människor i riskgrupper som riskerar att drabbas hårt och som friska medborgare i samhället därför ska värna och skydda.
Smittskyddsexperten och WHO-rådgivaren Johan Giesecke betonar detta i en intervju med Aftonbladet:
– Aidsepidemin på 80-talet var värre. Om man blev smittad då dog man. Det var så definitivt. Blir man smittad av det här coronaviruset överlever man för det mesta.
Johan Giesecke har varit verksam sedan 1979 och coronapandemin är den femte epidemin han är med om.
Se filmen: Klara-Maria drabbad av corona
4. Blodplasma från friskförklarade ger nytt hopp
Svenska forskargrupper vill ge både blodplasma och antikroppar från personer som friskförklarats från covid-19 till svårt sjuka. Detta gjordes under bland annat sars-epidemin med gott resultat.
Lennart Hammarström, senior professor vid Karolinska Institutet, tror att det kan vara en livräddande insats och menar att ju förr man kan sätta in den här behandlingen desto bättre.
Nu väntar man på ett tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan börja.
– Jag skulle tro att vi inom dagar, veckor ska kunna få ett godkännande, säger Lennart Hammarström till Sveriges Radio.
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar covid-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat fler artiklar om coronaviruset och dess spridning: