Coronavirus: Kreativa lösningarna som ger hopp
Studenterna gör visir till sjukvården
Studenter på Lunds tekniska högskola har tagit tag i en bristvara inom vården: skyddsvisir. Under kvällstid får nu studenterna frivilligt ställa upp och producera – men även före detta studenter kan anmäla sig och bidra på diverse sätt. De viktiga skydden skickas sedan till Universitetssjukhuset i Lund.
Här kan du läsa mer om det viktiga projektet.
Elever producerar handsprit
I Strömstad fick kemiläraren Johanna Persson en snilleblixt och föreslog att eleverna på Strömstad gymnasium skulle börja producera handsprit till kommunen – och eleverna älskade idén.
– Eleverna blev eld och lågor och tyckte det var jätteroligt, har Johanna tidigare berättat för allas.se.
För läraren var det ett perfekt sätt att ta det ofta väldigt teoretiska ämnet kemi och visa hur det kan omsättas i praktiken.
Med hjälp av världshälsoorganisationens recept började man göra handsprit under namnet "Tegnell Tears" och tacksamt nog fanns redan alla ingredienser i skolan.
– Handspriten kommer att användas i kontoren på stadshuset. Det gör att de som jobbar där kanske kan donera sina redan inköpta flaskor vidare till vården, sa Johanna.
Efter att gymnasieskolorna stängt fanns fortfarande läraren Johanna på plats i skolan, redo att tillverka mer handsprit om kommunen får brist.
Det tomma hotellet blir små pop up-restauranger
Hotellet Stadt i Lidköping blev kreativa när hotellrummen stod tomma. Nu kunde kunderna istället för att boka ett bord reservera ett helt hotellrum helt utan extra kostnad. Perfekt för alla som gillar att äta ute på restaurang, men som vill vara försiktiga i coronatider. Du behöver inte ens träffa en kypare för att beställa: menyn finns på plats i rummen och du beställer enkelt via hotelltelefonen.
Fastighetsbolaget ger gratis lunch
Det finns tydligen något som heter gratis lunch! Per Lindström på Lindström fastigheter i Landskrona delade förra veckan ut kuponger med gratislunch till bolagets hyresgäster.
Hos två restauranger, som också hyr lokal av Lindström fastigheter, har boende nu kunnat få en dagens rätt eller motsvarande efter att fastighetsbolaget betalat för dem.
Enligt Helsingborgs Dagblad hade omsättningen hos restaurangerna, Danny's corner och Pizzeria Viking, minskat med hela 45 procent efter coronavirusutbrottet. Eftersom fastighetsbolaget ser värdet i att restaurangerna finns kvar valde man alltså att göra något åt saken.
– Det är helt klart att även fastighetsägare måste ta den diskussionen med sina hyresgäster. Vi tycker det här är ett bra första steg. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Per Lindström till tidningen.
Handlaren levererar mat till riskgrupperna
För äldre personer och andra riskgrupper på Lilla Essingen i Stockholm finns nu ett alternativ till att bege sig ut till butiken: Anna-Lena Hesselgren, som är butikschef på den lokala närbutiken, har börjat leverera varor med sin egna bil.
Tillsammans med kollegan Stella Yard har hon tagit initiativet eftersom ICA:s egna system för hemleverans går långsamt.
– Jag kände att det verkligen var dags att försöka hjälpa till. Vi är ju i ett tufft läge just nu, butiken är ganska tom på varor och även om det kommer in nytt hela tiden hinner det ta slut. Så alla, både de som får varorna hem och de som kommer in i butiken, säger att de tycker det här är ett väldigt bra initiativ, har hon tidigare berättat för allas.se.
Utöver detta intiativ så har butiken också börjat öppna tidigare bara för riskgrupperna.
Bageriet säljer toalettpapper som alla får bunkra
På Café Råtorp strax utanför Karlstad kom ägarna Åsa och Henrik på ett sätt att få fart på verksamheten, som blivit lidande främst efter att Norge stängt sina gränser.
Paret började göra ett nytt bakverk, "Dassrullen". Snabbt blev idén viral och medierna uppmärksammade deras smarta initiativ – och redan första dagen sålde de 370 bakverk.
– Det är en succé! Verkligen, alla tycker att det är jätteroligt och det är ju ganska komiskt nu när man står inne i bageriet och hör kunderna beställa ”två dassrullar och en dammsugare”. Det känns inte som att det är rätt bransch, har Åsa tidigare berättat för allas.se.
Källa: Lunds universitet, Helsingborgs Dagblad
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar covid-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat våra artiklar om coronaviruset och dess spridning: