Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Coronavirus: De fina initiativen när samhället kraftsamlar

24 mar, 2020
author Marcus Alm
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: Anders Tegnell, till höger: Strålande sol i maj.
Claudio Bresciani/TT/Shutterstock
Allt är inte kris och misär trots coronavirusets utbredning. Insatser från privata aktörer hjälper permitterade – och statsepidemolog Anders Tegnell tror att maj kommer att bli en bra månad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppenBrand logo
Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen

Taxi Malmö erbjuder gratis skjuts till sjukvårdspersonal

Inspirerade av företag som gör insatser för samhället och samhällsbärande instanser har Taxi Malmö nu valt att göra sitt för att underlätta för stadens vårdpersonal. Med detta vill de även minska smittspridning i kollektivtrafiken. Företaget menar att om detta var vad regeringen ville uppnå med att kräva att gymnasieskolor och universitet skulle bedriva distansundervisning, så vill de göra sitt.

På grund av detta väljer man nu att erbjuda all sjukhuspersonal på Malmös universitetssjukhus gratis resor till arbetet. Det enda du behöver göra är att visa din tjänstelegitimation – så får du gratis resor dygnet runt.

Tulebo Fastigheter sänker hyran med 50 procent

I Kållered, där Tulebo Fastigheter har ett tiotal fastigheter, fick hyresgästerna ett glädjande besked med posten: Michael Brinck, som driver företaget, har bestämt att bara begära halva hyran i april. I ett brev till hyresgästerna skriver han:

”Vi har en helt unik situation i Sverige. En sjukdom som både oroar och skrämmer. Vi behöver hjälpas åt för att komma i fatt igen. Inte bara i att känna oss trygga igen utan också ekonomiskt. Jag har därför bestämt mig för att reducera hyran för april med 50%.”

– Jag är en liten fisk i hyresbranschen, det borde finnas utrymme för fler att kunna stötta upp och hjälpa till, säger han till Expressen.

Han fortsätter:

– Jag går ju back på detta. Så är det. Det är inte så att jag har täckning för mina kostnader. Detta är inte ett symboliskt slag i luften utan jag inser att jag går back på hyresintäkterna. Men det spelar ingen roll.

Hjälper riskgrupper handla via Facebook

Malin Fors och Isa Malmlöf förstod tidigt hur allvarlig corona-krisen i Sverige skulle bli och startade en Facebookgrupp som i skrivande stund har över 16 000 medlemmar. I gruppen kan man söka på sin stad och hitta frivilliga som åker till matbutiker och liknande och handlar till dem som befinner sig i riskgrupperna. Sedan levereras varorna utanför dörren för att undvika direktkontakt.

Annons

– Jag och Ida har pratat väldigt mycket fram och tillbaka hur allt ska gå och så. Vi har ju känt en oro men framförallt en oro för riskgrupperna. Vi har båda mor- och farföräldrar till exempel som inte haft möjlighet att ta sig ut. Det är ju inte alla som har någon som kan hjälpa dem och det finns mycket rädsla, sa Malin Fors till allas.se i början av mars.

Se också: Skolklassens oväntade hyllningar när Inga fyllde 96 år

Skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96Brand logo
Skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96

Förutom det rent praktiska förstod de båda att ett stort problem skulle vara att många inte vågar be om hjälp.

– Man vågar ofta inte be om hjälp. Även om jag har vänner där min mormor och farmor bor, så är vi ganska dåliga på att be om hjälp. Det tar liksom lite emot, sa Malin.

Anders Tegnell: Kommer lugna sig i maj

I SVT:s Agenda sa statsepidemiolog Anders Tegnell att han ser på framtiden med hopp. Bland annat ser han att kurvan för antalet smittade planas ut.

– Det kommer lugna sig ordentligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället, säger han i programmet.

Hur många som smittas under våren kommer att påverka hur väl vi sedan står rustade till hösten när vädret blir mer passande för viruset.

– Det kommer att bli ganska viktigt hur stor del av befolkningen som är smittad. Det kommer helt och hållet bestämma vad som händer i höst, säger Anders Tegnell.

Att vården inte belastades mer under den gångna helgen, som man först trott, är ett steg i rätt riktning.

– På de siffrorna jag sett, så har det fortsatt på ungefär samma nivå som förra veckan, vilket under omständigheterna är ganska lugnt. Varje dag på den här nivån är en vinst, för det betyder att risken för att vi ska få en riktigt hög och dramatisk våg minskar, sa han också i programmet.

Annons

Källa: SVT, Expressen

Läs mer om coronaviruset

Annons