Busiga Bosse – hunden som räddar liv
En reception fylld med mat, snygga hund-tjejer, extra uppmärksamhet och dessutom vetskapen om att man gör något bra. Vilken hund (eller människa för den delen) hade inte gillat det?
Anette Leandersson, Bosses matte, tror att om Bosse själv kunde prata hade han sagt att det är bland det coolaste som finns att ge blod.
– Det är snygga brudar, liv och rörelse, och i receptionen finns det mat.
På Evidensia har man cirka 35 - 40 hundar som är fasta blodgivare, och Bosse är en av dem.
Denna morgon är det mycket liv och rörelse inne på djursjukhuset strax utanför Malmö.
Bosse drar helt klart sitt strå till stacken och livar upp stämningen för alla som kommer i hans närhet.
I väntrummet hoppar han upp så att blodgivarbrickan skramlar runt halsen på honom när han ger sin matte en stor blöt puss.
– Bosse är väldigt energisk och har svårt att vara stilla. Därför trodde vi nog det skulle bli en utmaning första gången han skulle ge blod.
Just hundrasen boxer är kända för att ha hög energinivå, att vara lekfulla och intelligenta hundar som trivs bra med att vara sysselsatta.
Men att hunden har en hög energinivå är inget problem, för personalen på djursjukhuset försöker anpassa sig till varje specifik hund.
Så länge de klarar av att ligga på sidan, och hanteringen vid blodtappning, går det bra även med en hund som har hög energinivå.
– Bosse älskar allt och alla. Han kan lätt bli lite exalterad när det är mycket liv och rörelse omkring honom, förklarar matte Anette.
Vem är Bosse?
Bor: Stadsdelen Husie i Malmö
Gör till vardags: Leker med sina flickkompisar, är med sin husse och matte och på aktiviteter i hemmet. Även städning och tvätt gillas starkt.
Favoritmat: Svag för köttbullar och pannkakor, men äter allt. Till vardags mest torrfoder.
Syskon/Familj: Matte Anette, husse Fredrik och brorsan Hasse (också boxer på fyra år)
Ålder: Fyra år
Vikt: 30 kilo
Bosse är en duktig blodgivare
Det visade sig ganska snart att Bosse skulle komma att bli en duktig blodgivare.
– Han ser det som ett jobb, tror Anette.
Och kanske har hon rätt! Det märks tydligt att Bosse vill göra bra ifrån sig när vi är på besök. Efter att ha hälsat på djursjukskötaren Nicole Gawronska och veterinären Camilla Warnholtz som tar hand om honom denna morgon, lägger han sig nästan lite majestätiskt på den tjocka blå gummimattan där själva blodgivningen ska äga rum. Tjejerna får hålla lite i honom innan han blir helt stilla.
Genom nålen han får i halsen, tappas han på cirka fyra deciliter blod.
Anette berättar att Bosse blir jättetrött efteråt. Mest av allt ståhej runt omkring och egentligen inte så mycket av själva blodgivnings-momentet.
– En tupplur eller två kommer han nog att ta när han kommer hem. Dessutom kan Bosse trots sin livliga personlighet även vara en riktig soffpotatis, och sova flera timmar i sträck, säger Anette.
Det är bra om hunden får vila lite extra dygnet efter blodtappningen och ett par dagar efteråt, samt att mycket kraftiga fysiska aktiviteter bör undvikas.
Ger blod för att hjälpa sig själv och andra
Att låta hundarna ge blod är något som Anette tycker man kan göra både för sina egna hundar och för andra.
– Jag fick höra att det saknades blod till hundar. Då tog jag kontakt med djursjukhuset och på den vägen är det, berättar hon.
Var tredje månad är det dags för hundarna att åka in och ge blod.
Anette har förutom boxern Bosse, en boxer till som heter Hasse, även han blodgivare.
Innan hundarna ger blod första gången får de genomgå en liten utbildning där man dels kollar upp att de är helt friska, ser om de mår bra och inte blir för stressade av att vara i sjukhusmiljön.
Anette berättar att när de först anmälde intresse för att ge blod fick de komma in med Bosse och Hasse för att hälsa på och ta blodprov för att kolla att hundarna var friska.
– Vi är väldigt noga med att allt ska ske på hundens villkor säger veterinären Camilla Warnholtz. Det är inte meningen att hunden ska känna sig stressad. Hunden ska må bra både före, under och efter själva blodgivningen, säger hon.
Hundarnas blod kan delas in i minst 13 olika grupper, men de grupperas i negativa och positiva i samband med blodtransfusion. De flesta hundar har positiv blodgrupp.
– Bosse har en negativ blodgrupp vilket innebär att hans blod kan användas till alla hundar som behöver, säger hon.
Många fördelar med att ge blod
Att låta hundarna ge blod har bara fördelar tycker Anette. Några nackdelar tycker hon inte att det finns.
– Rent egoistiskt så vill jag ju att mina egna hundar ska kunna få blod om de behöver. Så därför känns det också bra att kunna hjälpa andra.
En annan positiv sak är att hunden automatiskt får en hälsokontroll var tredje månad när den ska ge blod.
Hunden vänjer sig ju också vid att vara på sjukhus och det är skönt om de sen själva skulle behöva åka in till sjukhus, menar Anette.
– Det är social och mental träning för hundarna att ge blod. Hälsomässigt finns det heller inga risker för hundarna med att vara blodgivare.
Det enda kravet för en blodgivarhund som kanske kan vara lite jobbigt, är att man inte får ta med sig hunden utomlands, menar Anette.
Någon utlandsresa blir det alltså inte för Bosse i sommar.
– Han får vara hemma och vakta huset, säger hon och tillägger att Bosse verkar lika glad för det.
Det etiska perspektivet väger tungt
Camilla berättar att Evidensia arbetar utifrån ett etiskt perspektiv och lägger stor vikt vid att hundarna ska ha det bra och känna sig trygga under sin vistelse på sjukhuset.
Dom blir väldigt ompysslade och allt är genomtänkt och planerat.
Det märks verkligen att Bosse trivs bra med sitt jobb som blodgivare. Allra bäst verkar han tycka att det är, när han efter att ha legat nästan helt stilla under de cirka tio minuterna som blodgivningen tagit, hoppar upp och får köttbullar, prinskorv och ett härligt ben av djursjukskötaren Nicole Gawronska.
Det tar ungefär två sekunder, sen har han mumsat i sig alltihop.
Anette tycker att många fler borde ta chansen att låta sina hundar ge blod.
– Din hunds blod kan vara skillnaden mellan liv och död för någon annans hund!
Vilka hundar kan bli blodgivare?
· Hunden ska vara frisk
· Lugnt och stabilt temperament för att kunna ligga stilla 5 - 10 minuter
· 1 – 4 år gammal vid uppstart
· Väga minst 27 kg
· Tikar får inte ha varit dräktiga
· Hunden ska vara född i Sverige och får inte ha varit utomlands, annat än i Danmark
Källa: Evidensia