Britta lurade staten på 168 miljoner
Trotjänaren Britta Nielsen fick Drottningens förtjänstmedalj 2017. Då hade hon tjänat den danska staten i 40 år.
Hennes kontorschef på Socialstyrelsen hyllade hennes insatser och menade att Britta var ansvarsfull, att hon alltid ställde upp och sa att hon bidrog både till god stämning och att lösa arbetsuppgifterna.
Britta var vid tillfället 64 år, bodde i Hvidovre och tjänade 27 434 kronor i månaden på 32 timmars arbetsvecka. Omgivningen har beskrivit henne som engagerad och omtyckt.
Även om lönen var måttlig hade hon råd att sätta guldkant på tillvaron både på sin egen och barnens. De reste en hel del, hade hästar på ett berömt stuteri i Tyskland och de köpte dyra bilar.
Men det fanns en förklaring. Britta var änka sedan 2005. Hennes avlidne make hade varit läkare och tillhört en av Pakistans rikaste familjer och han gjort en viktig medicinsk upptäckt.
Förmögenheten och patentet gav hans fru, sonen och de två döttrarna ett stort arv. Sades det.
Ett ganska enkelt brott
Året efter makens bortgång börjar Britta åka till Sydafrika. Där investerar hon och sonen stora summor i egendomar och mark i Phalaborwa, känt för sina lyxsafaris.
Hemma i Hvidovre märker grannarna inget speciellt. Det är samma Britta som är ute och går med sina grand danois-hundar, även om hon numera är lite solbränd.
Under en internkontroll i augusti 2018 ser Socialstyrelsen felaktigheter i bidragshanteringen, och man undersöker saken närmare.
Nu börjar vidden av felaktigheterna gå upp för myndigheterna. Allting pekar på att en enskild medarbetare har tillskansat sig de medel som skulle betalats ut som stöd till utsatta. Ansvariga tjänstemän på högre ort orienteras om läget.
I slutet av september får Folketinget veta att en medarbetare på Socialstyrelsen misstänkts för att ha stulit 111 miljoner danska kronor mellan 2002 och 2018. Pengarna är medel öronmärkta för utsatta grupper som medarbetaren slussat till egna konton i 274 överföringar – en misstänkt svindel som inte krävt någon kriminell mastermind. I sitt jobb har Britta kunnat upprätta fiktiva bidragsmottagare med hennes eget konto som adressat.
– Det är inte speciellt avancerat. Jag tycker att det är enkelt när man har den här typen av användartillgång, kommenterade Per Nikolaj Bukh, professor i ekonomistyrning vid universitetet i Ålborg.
Sa att hon var författare
När det danska folket får reda på nyheten är Brittas hem i Hvidovre tomt. Gardinerna är neddragna och grannarna har inte sett till henne eller hundarna på flera veckor. Vid det här laget är Britta satt i personlig konkurs och både myndigheter och medier är henne på spåren. Hon är misstänkt för svindeln och tre andra, det vill säga barnen, är misstänkta för grovt häleri.
Bland Britta Nielsens tillgångar hittar myndigheterna egendomar och mark i Sydafrika och ett ensligt beläget hus i Rolfstorp i Halland. Björn Uhlins entreprenadfirma hjälpte henne att rusta upp stugan och tomten, som att dika och köra fram ved.
Britta Nielsen gick långa promenader med hundarna och stannade ibland till för att dricka kaffe på Åkulla, caféet som Björn och hans fru Solveig driver.
– Hon var lugn. Jag minns att hon var orolig för att hundarna skulle bita mig när jag jobbade, men jag är inte hundrädd, berättar Björn.
– Till mig sa hon att hon var författare. Jag hade ingen anledning att ifrågasätta det så länge hon betalade sina räkningar. Och det gjorde hon. Men nu när jag tänker efter så hade hon ju knappt några böcker därinne. Det var en soffa och en tv, ganska tomt.
– Det enda jag reagerade på var att hon körde en stor Range Rover. Man vet ju hur dyrt det är med bilar i Danmark.
Levde ett liv i lyx
Björn, som inte är en vän av brittiska bilar, föreslog skämtsamt att hon skulle köpa en exklusiv fyrahjulsdriven Mercedes Gelände i stället.
– Hon sa att det skulle hon gärna gjort, men att det hade stuckit ut för mycket.
Om omgivningen tidigare accepterat historien om det stora arvet som förklaring till ”guldkanten” i Brittas tillvaro så kom nu andra berättelser fram.
– Det är hundra procent säkert att hon inte ärvt en massa pengar från Pakistan. Hennes man kom till Danmark som outbildad arbetare, berättade en före detta kollega till den framlidna maken för Ekstrabladet.
Männen jobbade på nattskiftet på Carlsbergs bryggerier tillsammans.
I november hittas och grips Britta i en lägenhet i Johannesburg.
– Flykten är över. Nu hoppas vi kunna gå till botten med var resten av de försvunna miljonerna är, sa Thomas Anderskov Riis på polisens enhet för särskild ekonomisk och internationell kriminalitet (SØIK).
Britta Nielsen flygs hem till Danmark och häktas. Arbetet med att kartlägga var pengarna tagit vägen fortsätter.
Under en presskonferens berättar socialministern Mai Mercado att summan av det svindlade rör sig om 117 miljoner, motsvarande 168 miljoner svenska kronor.
Pengarna har bland annat gått till ett lyxliv med exklusiva smycken, bilar, hus och hästar till sig själv och barnen.
Dömdes till fängelse
I dag är villan i Hvidovre och huset i Halland sålt. Danska staten försöker få in vad de kan av pengarna som gått förlorade. Inför rätten medgav Britta att hon fört över pengar till sitt eget konto men att hon inte mindes varje enskild transaktion.
Den 18 februari 2020 föll domen. Britta Nielsen dömdes till sex och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Hon blev också återbetalningsskyldig för de 117 danska miljonerna. Hon accepterade sin dom och valde att inte överklaga.
Mellan 1993–2018 hade hon fört över miljonerna på sina 66 bankkonton i olika banker. Sista rättegångsdagen fick Britta möjlighet att vända sig direkt till domstolen med några avslutande ord.
– Jag avstår, var allt hon sa.
Enligt åklagaren hade storsvindeln varit möjlig på grund av att ett osäkert kontrollsystem på Socialstyrelsen och att Britta Nielsen var en betrodd medarbetare med stora befogenheter.
Hennes tre barn är åtalade för att ha tagit emot sammanlagt motsvarande 75 miljoner svenska kronor. De riskerar fängelse för häleri, men nekar till brott.
– Jag har lånat av mamma och vi har skrivit skuldebrev, har en av systrarna hävdat.
Källor: B.T, DR 2, Kvällsposten, Anklagemyndigheten, Allers Brott, TT