Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Bluff-smsen har exploderat i antal – gör så här om du får ett

07 dec, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Skärmdump av SMS och kvinna som oroat kollar sin mobil
Exempel på hur bluff-smset kan se ut.
Inför jul florerar ovanligt många sms och mejl som felaktigt berättar att just du har ett paket att hämta ut. Så här ska du agera om du är osäker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kriminella verkar inte ha några moraliska spärrar i jakten på pengar.

Och ofta ligger de steget före med sina metoder.

Just nu är det väldigt vanligt att de skickar ut sms och mejl om att privatpersoner har paket att hämta ut. Detta har ägt rum under en lång tid, men tillvägagångssättet har blivit alltmer sofistikerat.

Nu skickas många bluff-besked som vill lura dig på pengar eller stjäla information ur din telefon, till exempel din adressbok.

På så sätt kan de skicka nya bluff-sms, men denna gång med dig som avsändare.

Se också: Så klarar du dig undan hackare

Så går du säker från hackareBrand logo
Så går du säker från hackare

I vissa fall vill de också att du ska betala en tull- eller leveransavgift för ett paket som du inte har beställt. Ibland får du meddelandet att du ska ladda ner en app som kan stjäla känsliga uppgifter från din mobil.

Så avgör du om leverans-smset är falskt

1. Lämna aldrig ut dina uppgifter

Detta är det viktigaste. Lämna inte ut din bankkortsnummer, lösenord eller koder till Mobilt bank-ID till någon. Hederliga verksamheter ber dig aldrig om dessa från ingenstans.

2. Fundera – har du beställt det här?

Med sunt förnuft kommer man långt. Ingen vill bara ge dig något. Och har du inte beställt något, då ska du ju inte heller hämta ut något. Ibland ombeds du att fylla i dina leveransuppgifter via en länk. Gör aldrig det.

Ibland står det att du har vunnit en tävling, men fråga dig då: Har du ställt upp i den?

Den gamla regeln gäller här: Låter det för bra för att vara sant, då är det ofta det.

Annons

3. Kontrollera avsändaren

Undersök språket i meddelandet. Om du ser stavfel är det nästan alltid ett tecken på att det är en bluff. Kolla också avsändarens adress, om du har fått mejl. Ofta är det från någon adress som inte alls stämmer med innehållet i mejlet.

4. Klicka inte på suspekta länkar

Klicka aldrig på länkar om du inte är hundra procent säker på att meddelandet är legitimt. Är du osäker? Kontakta företaget som det gäller.

Exempel på bluff-mejl ses nedan. Efter en genomläsning av detta brev framträder flera suspekta saker. Bland annat är Postnords logga inte rätt. Versalerna i rubriken är inte vanligt förekommande i ett hederligt mejl. Och vi ser också att man stavar "kurir" på ett felaktigt sätt, nämligen "courier".

Skärmdump av bluff e-post som Post Nord varnar för. Ännu en gång har det skickats ut bluffmejl som ser ut att komma från Postnord. Men Postnord skickar aldrig e-post om leveranser på detta sätt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.I det falska mejlet står det att ett paket inte kunnat levereras. För att kunna hämta det måste mottagaren klicka på en länk. Mejlet varnar dessutom för att om paketet inte hämtas tas en avgift ut.
Annons