Behandling för män som slår kvinnor läggs ner
– Det är för liten minskning, säger Martin Lardén, programansvarig inom Kriminalvården, till Sveriges radio.
Idap, så heter det behandlingsprogram som Kriminalvården oftast använder sig av för att motverka antalet återfall i relationsvåld hos män som misshandlat sin partner. Namnet är en förkortning för Integrated Domestic Abuse Programme.
Behandlingsmodellen, som ursprungligen utvecklades i USA, har använts av Kriminalvården sedan 2004 och bygger på dels mansgruppsarbete och dels så kallat partnerkontaktarbete.
15 procent slår igen
Syftet med behandlingen är att minska antalet män som återfaller i våld genom att bland annat lära ut verktyg för att kontrollera sitt beteende.
Men behandlingen har inte gett det resultat man önskat.
– Det minskar återfallen, men det är på väldigt liten nivå, det vill säga det är för liten minskning, säger Martin Lardén som är programansvarig på Kriminalvården till Sveriges Radio.
I en studie som genomfördes 2012, visade det sig att 15 procent av männen som genomgått behandlingen återföll i relationsvåld, jämfört med 19 procent av de män som inte genomgick behandlingen.
En statlig utredning slog 2018 fast att de metoder som används inom Kriminalvården har ”liten eller ingen effekt” på att få män att sluta slå sin partner, enligt Svenska dagbladet.
Nu införs en ny metod – Predov
P1-programmet Kaliber har i en granskning undersökt hur effektiv behandlingen av män som slår sin partner är. Ungefär 2 800 män har mellan 2010 och 2018 fullföljt Idap – en insats som har kostat samhället ungefär 65 miljoner kronor.
Samtidigt visar granskningen att i ungefär 50 av 300 fall där en man fälldes för våldsbrott i nära relation under 2018, hade mannen tidigare fällts för liknande brott. 15 av de 50 hade fullföljt Idap-behandlingen – men ändå alltså slagit igen.
Efter 15 år ska nu Idap fasas ut inom Kriminalvården. Istället ska en ny modell, Predov, införas. Predov ska ge en mer individuell behandling jämfört med Idap. En annan skillnad är att Predov inte bara riktar in sig på män i heterosexuella relationer.
– Det här är ett mer individuellt och flexibelt program. En person med väldigt omfattande kriminalitet ska inte ha samma behandling som någon som i övrigt är välfungerande men samtidigt slår sin partner. Förmodligen behöver de lite olika insatser, har Martin Lardén tidigare sagt till SvD.
Hjälp mot våld i nära relationer
Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:
I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.
Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.
Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour. Även organisationen Unizon har en sammanställning av kvinno- och tjejjourer runtom i landet – här hittar du en jour nära dig.
- Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
- RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.
- Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.
- Män som är våldsamma och vill söka hjälp för detta kan vända sig till Rikskriscentrum, vars medlemsorganisationer arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mansmottagningar och våldsmottagningar. Här kan du hitta närmaste mottagning.
Läs mer från #sistaslaget
På allas.se publicerar vi nu artikelserien #sistaslaget för att synliggöra våld mot kvinnor och för att säga att det räcker nu. Våldet måste få ett slut.