Här är Årets kvinnor 2024: ”Räddade livet på 4-årig flicka”
Årets Maskrosbarn
Ebonita Baldehs gripande och traumatiska uppväxt slår hårt i hjärteroten. Hennes väg från det allra mörkaste och tyngsta, både som liten och utsatt och som ung trasig vuxen, till att bli den starka och inspirerande kvinna hon är i dag är inget annat än fantastisk. Ebonitas mod att våga prata om det hon utsatts för ger såväl styrka som hopp till flickor och kvinnor som haft liknande upplevelser. Hennes revansch gör henne självklar som Årets maskrosbarn.
Här kan du läsa hela reportaget med Ebonita.
Årets Trygga famn
Jessica Cederholm är diplomerad samtalsterapeut och certifierad dödsdoula. Hon finns vid människors sida i livets slutskede, håller hand, lyssnar och viker inte undan för de allra svåraste samtalen. I en samtid där liv och ungdom hyllas, har Jessica en viktig roll i att med trygghet lyfta livets slutskede som en naturlig del av livet. Därför utser vi Jessica Cederholm till Årets trygga famn.
Läs hela reportaget om Jessica Cederholm här.
Årets Barnrättskämpe
Mia Edwall är advokat och jurist med ett hjärta som brinner för att lyfta barnperspektivet, särskilt i familjekonflikter. Under sin långa karriär som familjerättsadvokat såg hon hur barn kom i kläm, inte minst i vårdnadstvister. I sin bok Tvisten bearbetar hon de hundratals tvister som hon arbetat med. Som ordförande i Barnrättscentrum, ett forskarcentrum på Stockholms universitet, arbetar Mia aktivt och outtröttligt för att låta barnens röster höras.
Läs hela reportaget om Mia Edwall här.
Årets Ekoreko
Ända sedan 2017 har Ann-Jeanette Björn-Bentzen gjort sin hemstad Hörby lite renare genom att plogga; plocka skräp när hon joggar. På sin Facebook-sida Håll Hörby Rent för hon noggrann statistik över vad hon hittar, vilket med åren blivit ton med skräp. Men miljöengagemanget slutar inte där, för av saker som tiotusentals ringkapsyler skapar hon konst – och helt unika kläder, ett imponerande återbruk. Ann-Jeanettes insatser för miljön gör henne självklar i kategorin Årets EkoReko!
Läs hela reportaget om Ann-Jeanette Björn-Bentzen här.
Årets Livräddare
Michaela Stolpe såg en annons på Facebook om att man kunde donera blodstamceller. Därför anmälde hon sig till Tobias-registret, och kom på så sätt att rädda livet på lilla Selma, fyra år. Michaelas osjälviskhet och medmänsklighet imponerar och inspirerar och gör henne till Årets livräddare.
Läs hela reportaget om Michaela Stolpe här.
Årets Fotbollsmorsa
Ann-Louise Ahonen var bara 15 år gammal när hon år 1977 startade Boda Glasbruks damlag i fotboll. Sedan dess har laget och fotbollen varit hennes liv och passion, och med smittande entusiasm har hon peppat flera generationer tjejer att snöra på sig dubbskorna. Hon var dessutom själv aktiv som fotbollsspelare tills för bara ett par år sedan innan hon 59 år gammal la benskydden på hyllan. Ann-Louise kallas för A-L och Morsan, och är onekligen Årets fotbollsdito!
Läs hela reportaget om Ann-Louise Ahonen här.
Årets Förebilder
Tvillingarna Magaly och Rosy Mafuta, 33, kom till Sverige från Kongo som 16-åringar och började nästan genast att engagera sig i Hallonbergens kulturcentrum. I dag driver de organisationen Twin doves, med syfte att hjälpa barn och ungdomar till ett bra liv. Twin doves erbjuder gratis aktiviteter för att ge barn i utsatta områdenroliga och positiva alternativ när de riskerar att dras in i ungdomskriminalitet och gängrelaterade problem. Vi ser Magaly och Rosy som Årets förebilder.
Läs hela reportaget om Magaly och Rosy här.
Årets viktiga röst
När Josefina Johannisson var fyra år blev hennes mamma Mona mördad av hennes pappa. Under uppväxten uppmuntrades hon ändå ha kontakt med pappan, och fick leva med skammen för hans brott.Med sin bok Mona lyfter hon våldet mot kvinnor och stigmat som barnen som lämnas kvar utsätts för, en viktig insats som gör Josefina till Årets viktiga röst.
Läs reportaget om Josefina Johannisson här.
Årets Medmänniska
Hanna Backman är fängelsepräst på högsäkerhetsanstalten Hall utanförSödertälje där landets farligaste brottslingar sitter inne för mord och annan grov kriminalitet. Men Hanna är aldrig rädd och finns alltid där för att lyssna på människan bakom den ofta hårda machofasaden och det blir ofta väldigt personligt.
– Ingen är bara ond och alla har ett bagage som har format dem, säger Hanna med en empati som gör henne till Årets Medmänniska.
Läs hela reportaget om Hanna Backman här.
Årets Historieberättare
Uppväxt i en liten ort mellan Manchester och Liverpool sökte Ruth Kvarnström-Jones sig som ung vuxen till sina drömmars land, Sverige. Efter en lång karriär som copywriter glänser hon i dag som författare med en vurm och fallenhet för att porträttera hur historiens starka kvinnor kämpade i motvind, med stora svenska institutioner som Nordiska Kompaniet och Grand Hôtel som bakgrund. På så sätt får historiens många anonyma starka kvinnor en röst.
Läs hela reportaget om Ruth Kvarnström Jones här.
Vi vill ...
... lyfta fram och tacka journalisterna och fotograferna som med så stor skicklighet porträtterat Årets kvinnor 2024.
Journalisterna: Karin Asmundsson, Maria Zaitzewsky Rundgren, Birgitta Lindvall Wiik, Per-Ola Ohlsson, Frida Funemyr, Cecilia Gustavsson, Leone Milton.
Fotograferna: Kristina Wirén, Bo Håkansson, Theresia Köhlin, Stefan Tell/Romanus & Selling, Emma Hammar/Printz, Frida Funemyr, Birgitta Lindvall Wiik, Martina Wärenfeldt/Natur & Kultur, TT.