Agnes Wold: Alla måste ta ansvar för att stoppa coronasmittan
Igår höjde Folkhälsomyndigheten risken samhällsspridning av det nya coronaviruset i Sverige till mycket hög. Vi har i skrivande stund över 350 covid-19-smittade personer bekräftade i landet, och oron kring spridningen är stor – barn hålls hemma från skolor, företag håller stängt och ställer in alla resor, och hyllorna med handsprit och konserver ekar tomma på flera håll.
Så smittar coronaviruset:
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, skriver i ett långt inlägg på Twitter att prio ett i detta läge måste vara att skydda riskgrupperna – då framför allt äldre och personer med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar.
“Äldre personer bör hålla sig hemma så gott möjligt. Promenader ute är ofarligt, eftersom luftvägssmittor rent generellt framför allt smittar inomhus och sällan om man är ute i friska luften. Viktigast är att äldre absolut inte träffa snoriga barnbarn eller lätt förkylda tonåringar. Bara personer som är helt symtomfria och inte har eller haft någon luftvägsinfektion ska gå hem till äldre vänner och släktingar.”
Olika symtom vid corona-smitta
Hon skriver vidare att det verkar vanligt att den som smittats efter några dagar märker av lättare symtom, lite som innan en influensa – ont i huvudet och ömma muskler, kanske lätt feber och lite torrhosta.
“När man har dessa diskreta symtom, som en ung person kanske glömmer efter ett par dagar, är man smittsam. Hos många går symtomen över. Men vi vet inte hur länge de smittar. Andra får en kraftigare infektion som ter sig som influensa. Feber, muskelvärk, torrhosta och så vidare. Är man i övrigt frisk och ung eller medelålders är detta inte heller något problem. Men hos kanske 10% kommer sedan en fas i sjukdomen då lungorna drabbas. De får problem med att syresätta blodet i lungorna. Man behöver hjälp med andningen och det sker i sjukvården,” skriver Agnes Wold i inlägget.
Och det är för dessa tio procent som vi måste ha en fungerande sjukvård som prio 2 – genom att se till att vården har de resurser som krävs samt stöd för att fungera även i ett överbelastat läge.
Så tvättar du händerna på rätt sätt:
Wold förklarar vidare att det är genom droppsmitta som smittan framförallt sprids, alltså droppar från från utandning, prat, hosta eller skratt – och munskydd hjälper inte ett dugg, menar hon. Däremot tar sig de smittbärande dropparna barna någon meter innan de når marken. Därför är den stora faran de nära kontakter man har med kollegor, vänner och familj.
“Så tänk inte att det är farligt att gå till snabbköpet, men helt OK att träffa en kompis som varit lite snuvig förra veckan. Morfar ska inte heller träffa ett barnbarn som varit utomlands och känt sig lite hängig några dagar, men sedan blivit bättre. Och glömt bort att hen haft en mycket lätt övre luftvägsinfektion.”
Men det finns även rapporter som visar att smittan kan spridas via avföring – och därför är det extra viktig med god handhygien, särskilt efter toalettbesök (även om det alltid är viktigt).
Alla måste ta ansvar för spridningen
Hon skriver också att det även ligger på den enskilde individen att ta ansvar för att inte föra smitta vidare:
“Provtagning är bra, men om man inte blir provtagen måste man ta sitt eget ansvar. Då gäller att hålla sig hemma och inte träffa nya personer förrän man är frisk. Och ABSOLUT inga åldringar.”
När det gäller resor menar hon att de bör undvikas så långt det går – för även om det inte är krissituation överallt vet man inte vart smittan kommer dyka upp, och det gäller även här att ta sitt ansvar och inse att det inte är läge för semester just nu.
Agnes Wold riktar sig även lite extra till alla som INTE tillhör en riskgrupp, som är friska och unga.
“…unga människor måste begripa att de kan sprida smittan även om de bara har lätta symtom och att de bidrar till att öka risken för de äldre. För det enskilde gäller det att ta ansvar för att inte förvärra situationen. Det gäller att 1) Skydda våra äldre och andra riskgrupper 2) Minska trycket på sjukvården så gott det går, de måste få koncentrera sig på de corona-sjuka,” avslutar hon inlägget.
Källa: Twitter
Foto: TT
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.