9 populära svenska namn som kommer få folk utomlands att skratta

Det är inte ovanligt att föräldrar ger sina barn namn som även ska fungera internationellt. Ibland kan det faktiskt finnas en poäng med det, för vissa av alla våra svenska namn får nämligen en helt annan betydelse när man reser utanför Sveriges gränser.
Här nedan hittar du några exempel...
Fanny
Fanny är ett rätt vanligt tjejnamn i Sverige. Namnet fick ett större genomslag efter Ingmar Bergmans film "Fanny och Alexander". Genomsnittsåldern för dem som heter Fanny är ungefär 30 år. Men i Storbritannien och USA är det kanske inte ett helt passande namn, eftersom det betyder ”vagina” respektive ”bak”.
Lasse
Lasse använd vanligtvis som smeknamn för Lars. Namnet är särskilt vanligt bland de som är födda mellan1940 och 1960, desto ovanligare bland dagens yngre. På persiska används namnet kanske mest av tandläkare, eftersom det betyder tandkött.
Julia
Julia är ett populärt namn för flickor födda under 1900 och 2000-talet. 2022 hade drygt 31 000 det som tilltalsnamn i Sverige. I Grekland kan det dock skapa funderingar eller skratt, eftersom det härstammar från ordet ioylos som betyder skäggfjun.
Pelle
I Sverige är Pelle ett vanligt smeknamn för Per, men om du åker till Finland och heter eller kallas för Pelle får du vara beredd på att vara rolig. Pelle betyder nämligen ”clown” på finska.
Gun
Under 1930-, 1940- och 1950-talen var Gun mycket vanligt bland nyfödda, och det är fortfarande ett av de 50 vanligaste kvinnonamnen i de äldre generationerna. Förutom att Gun betyder ”pistol” på engelska betyder det också ”testiklar” på kurdiska.
Lo
Lo ett könsneutralt namn, och bärs alltså både av män och kvinnor. 2022 hade 2 000 kvinnor det som tilltalsnamn i Sverige och 500 män. Det är därmed ett rätt ovanligt namn här. Om du åker till Storbritannien får du vara beredd på att förknippas med en toalett, eftersom "loo" betyder just det. Det var också precis de reaktioner som Abbas fick med sitt bidrag "Waterloo" i Eurovison.
Peter
Peter är ett vanligt namn i Sverige. 2017 var det Sveriges 8:e vanligaste pojknamn, med 62 737 bärare. Det är också ett vanligt namn i Finland, Tyskland och engelsktalande länder. I Frankrike betyder det dock något annat, nämligen fis.
Karin
Karin är ett vanligt namn i Sverige och härstammar ända från 1450-talet. 2022 bar 149 000 namnet och 57 000 hade det som tilltalsnamn. Snittåldern för dem som bär namnet är runt 65 år. Allt fler upptäcker Albanien som ett nytt resemål för sol och bad. Men om du heter Karin och åker dit på semester kan det vara bra att veta om att det betyder manligt könsorgan på albanska.
Cissi
De som heter Cecilia kallas oftast för Cissi. Men i Luxemburg betyder det något annat, nämligen penis. Uttrycket används oftast för barn, lite på samma sätt som vi kallar vagina för snippa.
Källa: Amelia, Watching the swedes, namn.nu