Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

7 saker som Björn Natthiko Lindeblad har lärt oss

18 jan, 2022
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Foto: Claudio Bresciani/TT
Björn Natthiko Lindeblad finns inte bland oss längre. Men hans ord gör. Vi har samlat några av hans insikter som vi aldrig får glömma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

På morgonen den 18 januari publicerades ett inlägg på Björn Natthiko Lindeblads instagramsida. Det började med orden: "Om du läser det här, så har jag gått ur tiden."

Sedan fortsatte inlägget med tacksamheten som Björn kände för att ha fått leva, men också lättnaden av att inte behöva kämpa längre. År 2018 fick han diagnosen ALS och blivit sämre för varje år sedan dess.

I november 2021 bjöd han in nära och kära för att säga farväl på en stor fest. Han ville träffa och krama om alla medan han fortfarande kunde.

Den 14 december författade han ett drabbande inlägg om att dödshjälp inte är en möjlighet i Sverige.

Han skrev att vi har möjligheten att låta vårt älskade husdjur att somna in. Och att det kan vara den största kärlekshandlingen.

Men den dörren står bara öppen för djur.

Människan, som har förmågan att kunna kommunicera sina djupaste önskemål, har inte möjligheten att välja samma sak även om man vill sätta punkt innan sjukdomen gör det.

Så här skriver Björn: "Just där och då överger hela det svenska omsorgs-maskineriet dig. Du är helt ensam, helt plötsligt. Det finns idag inget lagligt sätt i Sverige att få hjälp med detta av yrkeskunnig personal i en trygg och värdig miljö."

Somnade in omgiven av nära och kära

Björn Natthiko Lindeblad avslutade sitt liv den 17 januari, omgiven av nära och kära, i Halland. Han blev 60 år.

Annons

Men hans ord och visdomar kommer dröja sig kvar bland oss. Vi är många som tagit honom till våra hjärtan.

Hans bok Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk har sålt i en stor upplaga och hans två sommarprat, från 2012 och 2020, har blivit publikfavoriter. Han föreläste också flitigt och var med i flera tv-program, bland annat i Skavlan.

Sju visdomar från Björn Natthiko Lindeblad

1. Världen är inte som den är, den är som du är

Björn Natthiko Lindeblad uttryckte ofta att världen är en spegel av sig själv. Därför kommer en ficktjuv som möter ett helgon bara att se den andres fickor. Det vill säga en möjlighet att göra verklighet av sina rådande tankar, sin nuvarande verklighet.

Att känna till detta, ger dig kraften att ändra på negativa mönster. Man äger själv förmågan att påverka sitt liv till det bättre. Inte minst genom att vara det som man vill se mer av i världen.

2. Tro inte på allt du tänker

Det är en av gåvorna man får när man mediterar, säger Björn. Man får ett ledigare, ett mer humoristiskt och ett mer avslappnat förhållningssätt till sitt eget tankeflöde. Vi kan inte välja vilka tankar som ska uppkomma, men vi kan välja vilka tankar vi vill följa och vilka vi vill lägga åt sidan.

3. Jämför dig inte med andra, utan med sig själv

Detta berättade Björn Natthiko Lindeblad i en intervju med Modern psykologi. Han berättar att man gärna ska se längre intervaller, alltså flera år. "Tittar jag på mig själv nu och när jag till exempel var i 30-årsåldern och blev munk, så är jag mycket nöjd med min utveckling på ett personligt plan."

Det är ett bra råd att ta till sig. Särskilt när man kan känna sig lite otålig kring sin personliga utveckling. Kanske har man kommit längre än man tror, om man ser lite längre bakåt.

Annons

4. Skilj på dina känslor och vad du gör

Många skäms över sina känslomässiga reaktioner, men det är ungefär som att skämmas över vädret. Man kan inte hjälpa hur man blev programmerad, hur man kom in i det här livet och växte upp. Ens personlighet finns utan att man har haft så mycket att säga till om dess uppkomst. Då är det jättefånigt att förebrå sig för att man överreagerar över något. Men det man gör ute i världen, har man ett ansvar för. Till exempel om man är verbalt elak eller gör någon fysiskt illa. Denna distinktion gjorde det lättare för Björn att vara människa. Detta berättade han för Anne Lundberg när hon gjorde en dokumentär om honom som sändes i augusti 2021.

5. Ingenting varar

Allting är förgängligt. Det kan kännas som en sorglig insikt, men det är en del av livet. Att förstå detta kan ge tröst och tillförsikt om villkoren som styr vår tillvaro. Och om ingenting varar, då gäller det även för de jobbigaste stunderna. Även tunga tankar försvinner. Ibland räcker det att sova på saken. På morgonen kan man vakna upp med ny kraft och nya perspektiv.

6. Lyssna på den inre rösten

När Björn Natthiko Lindeblad jobbade som ekonom i västvärlden, fick han lära sig att intellektet trumfar i princip allt. Men till slut fanns det en annan röst i honom som sa något annat. Den började höras när han inte ville klättra i karriären inom det svenska näringslivet längre. Den rösten gnagde inom honom och sa: Du ska vidare, du ska söka något annat. Det fick Björn att inse att det finns en intelligens som inte bara sitter i huvudet. Det finns en klok röst inombords som är meningsfull att vända sig till.

Med andra ord: Låt intellektet vila ibland. Lyssna istället på din intuitiva intelligens din magkänsla, ditt hjärta. Kärt barn har många namn.

Annons

7. Tänk "Jag kan ha fel"

I sin bok Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk berättar Björn om ett magiskt mantra. Det förmedlades av en munk på klostret i Thailand där Björn vistades i många år.

"Jag kan ha fel"

Dessa ord kan du säga till dig själv när en konflikt seglar upp på horisonten, när det börjar låsa sig med en annan människa. Då kan du repetera detta för sig själv tre gånger, trovärdigt och övertygande. Vad som händer då är att dina bekymmer löses upp, som daggen på gräset en sommarmorgon.

Björn beskriver i sin bok att det var 20 år sedan munken lärde honom mantrat, men han har aldrig glömt lektionen. Så här skriver han i sin bok:

"Jag är visserligen den första att tillstå att det här mantrat är som svårast för mig att komma ihåg när jag behöver det som mest. Men när jag kommer ihåg det, så funkar det alltid. Det tar mig alltid framåt, i en mer ödmjuk och konstruktiv riktning. Den här visdomen är tidlös och hör förstås inte till någon specifik religion. Jag kan ha fel. Så enkelt. Så sant. Så lätt att glömma."

Annons