15 fantastiska saker med att äntligen bli pensionär
1. Se världen för billig peng
Res i väg med kort varsel. De sista platserna brukar gå för en spottstyver. Passa på att resa när få andra kommer iväg, som måndag – torsdag . De har många bra sista-minuten-priser på flygstolar till andra länder.
Läs också: Vi flyr kylan och åker på långsemester
2. Vårda kontakten med dina vänner
Träffas, ring, skriv, sms:a, mejla, chatta. Alla sätt är bra och sociala kontakter är viktigt. En kontakt per dag är väl ett bra motto om man är ensam? Och umgås gärna med dem du känt sedan många år – ni vet var ni har varandra och kan slappna av ihop.
3. Hitta guldkornen i vardagen
Låt små glädjeämnen få ta större plats i vardagen. Att fika med en vän, göra en utflykt, ta en promenad i parken, läsa en bra bok eller sola på balkongen är härligt. Njutning för stunden ska man aldrig underskatta eller bortprioritera.
4. Utnyttja din ålder och din fria tid
Passa på att njuta av relativt obefolkade museum, biografer, utställningar och föreläsningar. Nästan allt har pensionärsrabatt och nästan ingen annan har tid att gå på förmiddagar eller tidig eftermiddag mitt i veckan.
5. Håll dig i fysisk form
Rör på dig! Gå ut och gå, motionscykla, köp ett gymkort, ta en danskurs eller börja stavgå. Möjligheterna är oändliga och du håller dig friskare och smidigare på kuppen. Dessutom finns en mängd råd på nätet om övningar som lämpar sig för äldre personer.
Läs också: Kom igång med stavgång – 4 övningar
6. Håll igång hjärnan
Hjärngympa mycket – då håller du hjärnan och minnet igång. Att spela schack. lösa sudoku, spela memory samt lösa korsord är jättebra för hjärnan.
Läs också: Här hittar du kluriga webbkryss och quiz>>
7. Köp en hund
Varför inte skaffa en hund? Gladare sällskap, vakt och bättre motionskompis finns inte. Dessutom är det ett jättebra sätt att träffa andra människor på, om du är ensam.
Läs också: 8 hälsofördelar med att äga en hund
8. Sjung i kör
Att sjunga med andra är lite magiskt. Och ingen annanstans i världen är körverksamheten så stor som i just Sverige. Att sjunga ihop med andra frigör endorfiner, kroppens eget morfin, vilket ger ett bättre humör.
Dessutom har körsång lugnande effekt på hjärtat och är bra för lungorna. För att inte tala om gemenskap med andra. Det finns många fina pensionärskörer att gå med i.
9. Gå en kurs
Tango, spanska eller genuslära? Nu har du tid att fördjupa dig eller lära dig mer om ämnen som du tidigare aldrig riktigt hann med. Det finns en uppsjö av kurser och en uppsjö av kursförmedlare – det är bara ditt intresset som sätter stopp.
10. Skapa minnen för barnbarnen
En vacker dag kommer dina barnbarn att undra hur det var när du var liten eller vad du gjorde under livet. Skriv en bok till barnbarnen där du berättar vad du varit med om. På sajten www.tillminabarnbarn.se får man en bra start. Eller googla ”bok till barnbarnen” så kan du beställa böcker som ni fyller i tillsammans.
11. Släktforska
Visst finns det familjefrågor du vill ha svar på… Nu hinner du släktforska i lugn och ro och fördjupa dig i dina rötter. Vad gjorde dina förfäder? Hur långt tillbaka i tiden kan du komma?
På nätet eller biblioteket finns många möjligheter att kunna ta sig flera hundra år tillbaka i tiden tack vare de noggranna kyrkböckerna.
12. Ha roligt – gör det där du drömt om
Omfamna din lekfulla sida. Ha kul! Dra i väg ett vinterhalvår i husbilen genom Europa – sånt som kanske drömt om men inte haft tid till. Du behöver inte längre vara så orolig för vad andra ska tycka och tänka.
13. Gå med i en pensionärsförening
Lär känna andra som har samma situation som du. Nya vänner och en kick i tillvaron är ju aldrig fel. PRO (Pensionärernas riksorganisation) och SPF (Sveriges pensionärsförbund) ordnar möten och aktiviteter.
14. Hjälp andra
Det finns massor av sätt att göra nytta för dina medmänniskor och bli lite nöjd med sig själv samtidigt. Trösta någon ledsen, gå med i Röda Korset eller liknande organisation och ge en hjälpande hand eller av din tid till andra.
Sjukvården behöver exempelvis stödjare för svårt sjuka och ensamma.
15. Sov ut varje dag
Sov tills du vaknar och kliv upp när du vill. Slölyssna på radion eller läs din spännande bok hur länge du vill. När annars i livet har man tid för sådant?
Av Erika Svernström