10 snåltips för dig med gapande tom plånbok – så får du luft i vardagen
Det händer oss alla. Att vi hamnar i perioder som ger utmaningar med att få plus och minus att gå ihop. Och ibland kan det bli rejält tufft.
Då gäller det att prioritera.
Hyran och elen måste givetvis betalas. Sedan måste man ju äta. Låt oss börja med det sistnämnda, det finns mängder man kan göra för att hålla matkostnaderna nere.
Vi frågade Rosie Söderlund, redaktör på recept.se, om hennes bästa spartips från kökets världen. Hon bjuder på de tre första av våra totalt tio snåltips.
Se också: 7 tips för att få ihop ekonomin i januari
10 snåltips som räddar en krisande plånbok
1. Inventera förråden
Vad har du egentligen i kylen, frysen och skafferiet? Ofta mer än du tror. Se det som en rolig utmaning att koka ihop något gott av det som finns hemma. Kanske uppfinner du en helt ny favoriträtt!
2. Pimpa snabbnudlarna
Låt lite fryst broccoli eller skivad morot koka med nudlarna. Toppa med ett kokt ägg delat i kvartar eller halvor.
3. Frittata på rester
Stek potatis med valfritt protein och gärna lite grönsaker. Häll över några uppvispade ägg och tillaga klart i ugnen. Snabb variant: Köp en färdig påse pytt och använd som bas.
Här får du recept med förslag på fyra middagar under 20 kronor.
4. Utmana dina vänner
Låt oss säga att ni är fem vänner. Ni tar varsin dag i veckan och gör mat till varandra. Ni får inte använda mer än 50 kronor totalt. Det betyder att du själv kan äta för 50 kronor på en vecka. Du får också lyxen att träffa dina kompisar.
Passa också på att hitta på gratisaktiviteter ihop. Arrangera spelkvällar eller åk ut på picknickar. Ta med mackor och termos. Mys.
5. Sälj dina saker
Är förrådet fullt med saker som du inte behöver? Förmodligen eftersom du är människa. Och grundregeln är enkel: Det som hamnar i en låda i garaget kommer inte tillbaka in i värmen igen. Du har bara placerat grejerna där på grund av separationsångest.
Det har du inte råd med nu. Lägg upp saker du inte använder på gratissajter på nätet, till exempel Marketplace.
Enligt en undersökning som Blocket gjorde i samarbete med Kantar Sifo våren 2021, har svenskarna oanvända prylar för 16 000 kronor i hemmet.
6. Klipp upp alla tuber
Detta gäller tandkräm, kaviar, yoghurt, majonnäs, shampoo – rubbet.
Det är ofta mycket mer kvar i förpackningarna än du tror.
7. Sluta köp disktrasor
Koka använda disktrasor i vatten och lite salt. Då blir de nästan som nya igen. Att bara köpa nya och slänga efter några dagar är heller inte bra för miljön.
8. Fråga efter prover
Butiker som säljer parfymer kan erbjuda prover. Gör en turné och fråga runt. Som bonus kanske du hittar din nya favorit. Och när du är i livsmedelsbutiken, kolla efter de vänliga människorna som kan stå där och dela ut smakprov. Skäms inte – ta två gånger.
9. Dra ut alla sladdar
Grundregeln är enkel. Allt som är inkopplat drar ström. Även när de inte är igång. Sen finns apparater som är på standby – dessa ska du alltid stänga av. Nu när elen är rekorddyr ska vi inte ge ett enda öre i onödan.
10. Dra ner för värmen
Om du betalar för värmen – sänk den. Ta på dig istället. Och i sovrummet ska man ändå ha det lite svalare.
Se också: Så maxar du ditt sparande – 5 tips från ekonomen