Så ruskade pandemin om våra sexvanor – 4 tydliga trendbrott i sänghalmen
I en stor brittisk enkätstudie, som tidningen The Guardian har uppmärksammat, är beskedet tydligt: Pandemin dödade engångsliggen. Kanske inte så konstigt. Vi har ju blivit ombedda att minska våra sociala kontakter.
Men låt oss inte gå händelserna i förväg.
Studien, som även Expressen som hänvisar till, har kartlagt våra sexuella vanor och livsstil under en längre tidsperiod. Förra året släpptes en delrapport som gjorde tydligt att covid-19 förändrat våra sexvanor i grunden.
Totalt delades 6 500 deltagarna in i fyra olika grupper.
1. Personer som inte är i en relation och som inte har sex
2. Personer som inte är i en relation men som har sex
3. Personer som är i en relation men inte bor med sin partner
4. Personer som är i en relation och som bor med sin partner
Frågan är vilken grupp som har haft mest sex under pandemin. Det visar sig vara grupp nummer två. Det vill säga sexuellt aktiva personer som inte befinner sig i en fast relation.
Nu är det rimligt att undra hur detta går ihop eftersom antalet engångsligg också minskat i antal under pandemin. I den brittiska undersökningen svarade bara 4 procent att de hade haft en ny sexuell partner de senaste fyra veckorna, jämfört med 8 procent innan pandemin.
Men det är inte så motsägelsefullt som det låter.
Så påverkade pandemin våra sexvanor
1. Engångsligg har blivit "flergångsligg"
Enligt forskarna har personen som man hade ett engångsligg med, blivit någon som man också återvänt till. Kanske har pandemin helt enkelt gjort folk mindre kräsna i jakten på sexuell tillfredsställelse. Man har helt enkelt nöjt sig med den som faktiskt vågat sig ut för att träffa någon under pandemin. De har ju inte varit så många som tidigare.
Fler har i alla fall utvecklat en "kompis med fördel"-relation under pandemin, om nu ska översätta engelska uttrycket "friends with benefits" något slarvigt.
Samtidigt har den totala sexuella aktiviteten gått ned överlag.
En fjärdedel av deltagarna uppgav att de inte hade varit sexuellt aktiva över huvudtaget under de senaste två åren. Enligt Tanja Suhinina, legitimerad psykolog och sexolog, säger till Expressen att hon känner igen trenden som den brittiska undersökningen visar.
– Det finns absolut en grupp singlar som inte har kunnat träffa någon och kanske inte känt att det varit värt det riktigt. Man har kanske velat ”spara” sina sociala kontakter till vänner och familj. Alltså att man har känt: ”Okej, jag kan träffa nya människor men då måste jag dra ner på att träffa andra och det vill jag inte”, säger hon till kvällstidningen och fortsätter:
– Jag tror att för vissa par som bor ihop har det varit jättehärligt att få mer tid med varandra och att slippa vardagsstressen. Men många har nog gått varandra på nerverna, barnen är hemma hela tiden och man har inte haft någon särskilt sexig stämning. Man har kanske tröttnat på varandra.
2. Sexleksaker säljer som aldrig förr
Försäljningen av sexleksaker har ökat under åren som vi levt med pandemin. Redan under de första månaderna år 2020 kunde en stor sexbutik vittna om en försäljningsuppgång på 40 procent.
En annan sexbutik berättade att beställningarna sköt i höjden samma dag som statsminister Stefan Löfven (S) höll tal till nationen om allvaret med pandemin. Det var den 22 mars och alla förstod att det här kunde bli långvarigt.
Sexologen Tanja Suhinina säger till Expressen att hon inte är förvånad över försäljningssiffrorna.
– Jag tror att en del har känt: ”Okej, jag är låst här, jag kommer inte kunna ligga med någon – nu jävlar satsar jag på det här att ha sex mig själv”.
The Guardian skriver också att försäljningen av sexleksaker har ändrat sig över tid. I början, år 2020, såldes ofta saker som kunde hjälpa singeln att onanera. Från 2021 såg man en ökning av sexhjälpmedel för par som ville experimentera.
The Guardian har intervjuat Julia Margo, en entreprenör som dragit igång ett företag som säljer högexklusiva sexleksaker. Hon säger att förr i tiden kunde hon med lätthet säga vad en enskild skulle köpa i hennes butik. Det kan hon inte längre.
Pandemin har gjort att det blivit mycket svårare. Fler har flyttat sina gränser och är beredda att experimentera mer. Folk har i allmänhet blivit mindre pryda.
– Före covid-19 hade det varit ovanligt för någon som är 55+ att köpa BDSM-saker. Nu är det ett stort experimenterande i denna åldersgrupp.
3. Mer distanssex
En rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) visar att vi svenskar har provat nya typer av sexuella aktiviteter. I synnerhet distanssex.
Under pandemin har vi i större utsträckning sexchattat, skickat sms med sexuellt innehåll som nakenbilder. Vi har också använt oss av appstyrda vibratorer och annat som gjort att vi kunnat utöva intimitet över distans.
4. Turborelationer har vuxit fram
En studie visar att pandemin fått singlar att lättare flytta ihop. Sannolikt har det vuxit fram eftersom dejtingvärlden i princip stängdes ner under en låmng tid. Dessutom kändes säkert två månader som två år. Därför gjorde man slag i saken och bestämde sig för att satsa på varandra.
Fenomenet kallas för ”turborelationer”. Och det har uppstått när singlar tvingats välja mellan att ses konstant eller inte alls. De som valt att ses kan framöver mentalt befinna sig på en plats som är längre fram i relationen, jämfört med om de hade träffats innan pandemin.
– Vissa var precis i början av en relation och plötsligt hamnar man i att man bara har vardag, i stället för att dejta och ha kul. Och sen är det dags att skaffa barn ungefär, säger Tanja Suhinina till Expressen.
Vad händer sen?
Frågan är vad som kommer hända med våra relationer och våra sexuella vanor när vi mer och mer återgår till det normala igen.
Det beror såklart på var i livet man befinner sig och hur ens kärleksliv ser ut.
Sexologen Tanja Suhinina tror att en del par som förlorat erotiken, eftersom man gått varandra på nerverna, riskerar att få en tung period. De har inte kunnat se varandra utifrån vilket bara möjliggörs i sociala interaktioner med andra.
En del singlar kommer säkert att bli väldigt aktiva, tror hon. Samtidigt har en del blivit mer bekväma.
– En del människor kommer ha lite svårt att få tummen ur och försätta sig i obekväma situationer igen. Dejtande är ganska laddat i sig och ansträngande, säger hon till Expressen.