Utflyktstips i Sverige: Här är kändisarnas okända smultronställen
Sommaren 2020 blir sommaren då vi semestrar i Sverige. Och man behöver ofta inte åka långt för att hitta nya favoriter. Här tipsar 10 folkkära svenska kändisar om sina favorit kring städerna där de växte upp och spenderade sina somrar som barn!
Roliga utflykter runt om i Sverige
Lotta Engberg, Lycksele
Virvelvinden Lotta Engberg var en lugn drömmare som liten. Fram till hon var 6 år bodde hon i Lycksele. Ibland gick hon och bästisen Lasse till äldreboendet i närheten för att sjunga – och fick betalt i sötsaker. Men allra bäst trivdes hon hemma hos mormor och morfar. Där stod hon ofta på vedlåren bredvid spisen och tittade på när mormor lagade mat.
En annan viktig plats för Lotta är Gammplatsen, en gammal marknadsplats som numera är en kulturell samlingsplats som rymmer små stugor, ett kafé, skogsmuseum och Margaretakyrkan – en vacker, röd träbyggnad som ligger alldeles vid älvkanten. På Gammplatsen har Lotta även uppträtt i vuxen ålder.
Lottas tips i Lycksele
- Lyckan – bästa badplatsen! Ligger innan du kommer in i Lycksele om du kommer söder ifrån längs Blå vägen. Fin strand och kristallklart vatten.
- Budhas kafferosteri – Sveriges bästa kaffebar enligt White Guide med motiveringen: De kombinerar djup kunskap om förädling av den bästa råvaran med ett bemötande av varje gäst som om det vore en vän. Storgatan 38.
- Lycksele djurpark, Sveriges nordligaste djurpark! Gå med på guidade turer när man matar djuren. Här finns restaurang, kafé och Lyckoland för de minsta.
Pererik Åberg, Kalmar
Som liten var Pererik Åberg en kille som älskade äventyr och hade stor fantasi. En hög gran förvandlades till rymdraket där kompisgänget lekte Sjärnornas krig i timmar. Ibland tog grabbarna också sig in på förbjudet område för att omvandla tomflaskor till godis. Det pampiga Kalmar slott med anor från 1100-talet lockade också till äventyrliga lekar.
–Vi brukade vara här och klättra på murarna och se hur långt upp vi kom, berättar Pererik. Den historiska miljön satte fart på upptäckarlusten hos Pererik och kompisarna.–Vi smög runt och snokade, man visste ju aldrig vad man kunde hitta. Allt var egentligen intressant.
Pereriks tips i Kalmar
- Kalmar slott – jättefint och väl värt ett besök. www.kalmarslott.se
- Fika – när man är i Kalmar ska man fika. Här finns många fantastiska fik. Två av dem är Hamncaféet på Skeppsbron 2 och Kullzenska caféet på Kaggensgatan 26.
- Kalmarsundsparken – här kan man sola och bada centralt i Kalmar.
- Gör en utflykt! Exempelvis till närliggande Öland eller till Timmernabbens Karamellfabrik i Mönsterås – de har goda brända mandlar.
Birgitta Rasmusson, Restenäs
Alltid minst sju sorter och den som inte tar av alla har skämt ut sig för evigt. Barndomens kafferep med sina oskrivna regler är fortfarande viktiga för kakdrottningen Birgitta. Men som barn fick hon nöja sig med att smaka på godsakerna i köket – det tar hon igen nu när hon ställer till med kalas på sitt barndomshem Restenäs gård, söder om Uddevalla. Gården köptes av hennes farfar och drivs nu av hennes bror.
Precis som sommargästerna tyckte Birgitta om att bada och för henne började säsongen tidigt och var lång när hon var barn.
–Jag ville helst bada redan första maj. Någon badkruka har jag aldrig varit. Sedan var jag i vattnet hela sommaren. Nu har hon sitt sommarhus precis intill barndomens badklippor och börjar gärna dagen med ett morgondopp innan hon dricker kaffe och njuter av den vackra utsikten över Hakefjorden.
Birgittas tips kring Restenäs
- Växthuset Ulvesund, handelsträdgård, kafé och konstgalleri med föreläsningar och musikkvällar.
- Lyckorna – ta en promenad och titta på grosshandlarvillorna i den gamla badorten och ät lunch eller middag på Villa Sjötorp.
- Resteröds kyrka – medeltida kyrka med anor från 1100-talet.
- Öresjöområdet – naturskönt område med vackra näckrossjöar som passar bra för en cykelutflykt.
Inger Ljung Olsson, Hammenhög
Lekar och bus utomhus var det som gällde för Inger Ljung Olsson när hon växte upp på Österlen. Under somrarna var det friluftsbadet som gällde. Här i Hammenhög har Inger sina rötter och sitt hjärta, trots att hon sedan många år bor i Umeå där hon programleder Go’kväll.
– Hammenhög är både jättefint och svincoolt, en by där det händer mycket och kommer nya grejer. Det finns sa mycket pa Osterlen, det ar bara att satta sig i bilen och kora runt: Kivik med musteriet, Brosarps backar dar man kan vandra, Simrishamn, Stenshuvud, Mandelmanns tradgardar, Franskans Creperie i Rorum.
Ingers tips i Hammenhög
- Hammenhogs Gastgivaregard – akta skanskt gastgiveri med anor fran 1693.
- Garageprojektet – i den fore detta bilfirman bjuds pa konst, teater och konserter.
- Carsten Nilsson – trabildhuggare med verkstad i Hammenhog.
Lars Wallin, Skövde
För Lars Wallin är mormor Gerdas och morfar Eriks stad en solig plats i hjärtat.
– Jag har en mycket god relation till Skövde, här tillbringade jag många lov hos min älskade mormor. Det var ett äventyr för en liten pojke att själv få resa hit med tåget, säger Lars när han sitter vid vattenbruset från skulpturgruppen Livets Brunn på Hertig Johans torg.
Lars berättar varmt om leksaksaffären, om biblioteket och om textilbutiken där han köpte sina första vackra tyger. Sedan mormor Gerda blivit änka levde hon ensam och Lars och hans mormor utvecklade en varm och innerlig relation.
– Mormor betydde jättemycket. Hon stöttade, hon trodde på mig, hon fanns där.
Lars tips kring Skövde
- Hornborgasjön knappt 3 mil från Skövde. Naturreservat och en av landets fågelrikaste sjöar.
- Arena Skövde upplevelsebad. Spa, varma pooler, digital pool med mera.
- Ryttmästarbostället vid Simsjön utanför Skövde med 15 torp. Kavallerimajoren berättar om knektar och befäl, Sverige som stormakt och om slitet på torpen.
Hasse Andersson, Malmö
När Hasse var liten bodde familjen, pappa Knut Johan, mamma Helena, storasyster Ulla och småbröderna Knut-Arne och Jonny, i en tvårumslägenhet i Malmö. Det var trångt men huset hade en stor och mysig innergård.
– Folkets Park är en grön oas med dammar och fontäner där jag och mina syskon trivdes. Jag glömmer aldrig den mysiga gamla utomhusscenen, där fick jag också möjlighet att uppträda innan den revs. Vi var jämt i parken som vi ju nästan var granne med. Jag glömmer aldrig de härliga dofterna där. Nybakat bröd vid Solidars bageri och den intensiva lukten av choklad vid Mazettifabriken
– Och så fick vi gå med far till kallbadhuset i Rörsjöparken och bada. Vattnet var kallt så in i vassen och vi blev hårt skurade av stränga tanter, minns Hasse.
Hasses tips i Malmö
- Limhamn – en stad i staden, med småbåtshamnen vid Öresund.
- Folkets Park. Ett litet nöjescentrum mitt i stan. Moriskan har fortfarande underhållning, och det finns lekpark, damm, plaskdamm och rogivande natur.
- ”Nya Malmö” med Västra hamnen och Turning torso.
Anna Jansson, Gotland
Det fullständigt lyser om författaren Anna Jansson när hon berättar om sitt barndoms Visby med omnejd. 70 människor har hon tagit livet av i sina böcker som alla utspelar sig här på Gotland.
Det verkar inte finnas ett träd, en rauk, ett kafé, en loppis eller en enda gotländsk spökhistoria som Anna inte känner till. Hon visar oss bland annat Nordens äldsta gullregnsträd, i närheten av Fridhems kaffestuga där Anna hade sitt första jobb i tonåren. Pappan var markvärderingsman under Annas uppväxt och Anna älskade att följa med honom när han arbetade.
– Så många människor, platser och livsöden jag fick möta. Vilken livsgåva, säger Anna.
Annas tips på Gotland
- Botaniska trädgården i Visby – en oas mitt inne i stan, alltid öppen för besökare.
- Fridhems pensionat och kaffestuga, Högklint – Detta var prinsessan Eugénies sommarvilla där hon gjorde Fridhem till ett humanitärt centrum för olika hjälpinsatser för behövande på Gotland. Bakom pensionatet finns också en vacker park.
- Ljugarn – ett litet samhälle med badortsanor från förra sekelskiftet. Ligger på Gotlands ostkust och har både bad, raukar och fantastiska restauranger.
”Underbara Clara” Lidström, Umeå
Bloggaren och författaren Clara Lidström växte upp i Carlslid i Umeå. Barndomen präglades mycket av frihet. Clara och kompisarna i kvarteret kunde vara borta på någon lekplats eller i skogen i flera timmar utan att de vuxna blev oroliga. Det passade Clara alldeles utmärkt eftersom hon gillade att bestämma själv och inte ville bli begränsad i lekarna.
Precis bakom Claras barndomshus ligger en skog med tallar, granar, björkar och mossa som Clara på den tiden upplevde som både stor och spännande. Då var det en magisk plats.
– Egentligen är det en ganska liten och gles skogsdunge, men det tyckte jag inte som barn. Då var den min skog, mitt universum.
Claras tips i Umeå
- Gammlia, Västerbottens museum – fina, gamla hus och intressanta utställningar.
- Kvinnohistoriskt museum – Sveriges enda, väl värt ett besök!
- NK – Nya Konditoriet, Umeås äldsta konditori som har stans bästa fikabröd.
Elisa Lindström, Töreboda
Lilla Töreboda har bara drygt 4000 innvånare. Men under somrarna vistas betydligt fler i den idylliska byn vid Göta kanal med sin stora gästhamn.
Det är inte bara Elisa och hennes syskon som är födda i Töreboda utan även hennes föräldrar och mor- och farföräldrarna. En stor del av släkten bor här och musiken har alltid varit en självklarhet. Och för Elisa Lindström finns det ingen somrigare plats på jorden.
–Här kan jag landa i total avkoppling. Springa i skogen, bada i sjön, fiska med pappa, sjunga med mamma och plocka blåbär med morfar – precis som jag gjorde när jag var barn, säger Elisa.
Elisas tips kring Töreboda
- Båtliv på Göta kanal, med egen båt, hyrd eller på en kryssning. Det finns alltifrån flerdagarsresor längs kanalen med många stopp till en kvälls- eller eftermiddagstur på ett par timmar.
- Njut av en räkmacka, glass eller en kopp kaffe vid vattnet! Det finns många mysiga kaféer – sök på ”fika” på www.gotakanal.se
- Den som gillar saker och minnen från 1950–1970-talet bör inte missa Retrovägen som sträcker sig från Nossebro genom Skaraborg. Längs småvägarna finns butiker, loppis, kaféer, mackar och museer som minner om förr.
Edward Blom, Ekerö
Precis nedanför höjden där gastronomen Edward Blom bodde som liten fanns en härlig badvik. Edward har alltid älskat vatten och badade varje dag under sommarloven. Den stora, och då lite vilda, tomten var världens bästa lekplats.
–Jag tror det kom att prägla mig att jag hade hela min egen värld här ute. Vi älskade att leka riddare och kunde hålla på hela sommarnätterna. Vi hade svärd och det var kungar, riddare, väpnare och så fantiserade vi ihop olika äventyr, inspirerade av prins Valiant.
De byggde kojor och startade hemliga klubbar.
–Och jag fick hjälp av min kompis att fixa en swimingpool. Ja, det var ju en stor grop vi grävt fram, mitt i gräsmattan, som vi fyllde med vatten och badade i. Det var rena lervällingen men kul hade vi!
–Jag var ett gladlynt barn, vild och full av upptåg, lite som Emil i Lönneberga, säger Edward.
Edwards tips kring Ekerö
Drottningholms slott på Lovön i Mälaren, i Ekerö kommun. Kungafamiljens permanenta bostad och upptagen på Unescos världsarvslista.
Blå lagunen, eller Husbygropen, en konstgjord sjö på Munsön i Ekerö kommun. Badplats med klart turkost vatten.
- Upptäck historien och vikingalivet på Birka! Båt går från Jungfrusund på Ekerö.