Turister vallfärdar till Åsas busskafé
Barnen älskar att leka i bussen och en av de trognaste stamkunderna är katten Rödluvan. Omgivet av skog, grönskande ängar och kohagar mellan Hedesunda och Österfärnebo i Gävle kommun ligger Vinnersjö busskafé. På bara några år har det blivit ett populärt utflyktsmål, berömt för sina läckra smörgåsar, kakor och det obligatoriska kokkaffet.
En handmålad skylt om kaféet dyker plötsligt upp längs landsvägen och lockar såväl förbipasserande som ortsbor. Ett charmigt blickfång på gården är en importerad pickup i retrostil med en renoverad motor i toppskick.
Själva grunden i företaget är ägaren Åsa Magnussons bakverk som gör att gästerna kommer tillbaka år efter år.
– Jag har alltid älskat att baka, det är något jag aldrig tröttnar på, säger hon.
Varje sommar öppnar kaféet i maj och stänger först på sensommaren. Öppettiderna är generösa och under säsongen jobbar Åsa sju dagar i veckan.
Hon börjar i ottan med att baka för att kunna erbjuda färskt bröd till sina gäster. Förutom spröda småkakor är hennes räksmörgåsar och pannbiffsmackor uppskattade av kunderna.
Utöver gäster från grannbyarna kommer även mer långväga besökare till kaféet. Turister från Tyskland, Nederländerna och Schweiz stannar gärna till och tar en fika samtidigt som de beundrar den svenska landsbygden. Många återkommer.
– Jag har en kund som kommer regelbundet från Gävle för att äta min smörgås med pannbiff, säger hon.
Svårt hitta sysselsättning
Historien om busskaféet började när Åsa Magnusson från Västergötland träffade Henrik Andersén från Gävle och blev kär. De blev sambor och flyttade 2014 till byn Vinnersjö där de köpte ett hus. Henrik jobbar med att importera och renovera bilar. Han delar motorintresset med Åsa och på gården fanns plats för såväl bilar som Henriks motorföretag.
– Jag trivs med att bo på landet så jag fann mig till rätta här direkt, säger hon.
Betydligt svårare blev det att hitta en sysselsättning.
– Jag bestämde mig för att hitta på något eget och kom att tänka på min gamla dröm om att driva ett kafé.
Hon och Henrik åker gärna motorcykel på somrarna och visste att lite udda ställen med gott fika är uppskattade hos såväl hojåkare som bilister. När hon fick hyra en tomt av grannen började tankarna på ett kafé att utvecklas. Åsa tänkte att det skulle vara mobilt och annorlunda, något som stack ut och lockade kunder.
– Jag tänkte att ett busskafé vore kul så vi köpte en gammal SJ-buss som vi rustade upp, säger hon.
Barnen vill stanna
Bakre delen av bussen har blivit själva kafédelen med kök där smörgåsar, kakor och kaffe serveras. Inuti bussen finns 12 sittplatser och utanför finns många bord med parasoll för den som hellre vill sitta ute.
Främre delen av bussen är intakt men saknar motor. Förarplatsen är extra populär hos barn som vill leka busschaufför.
När Året Runt besöker kaféet är det tvåårige Isak Röjerås som tutar och kör. Han bor granne med kaféet och har tagit en promenad med sina föräldrar och morföräldrar för att köpa glass och köra lite buss.
– Det brukar vara svårt att få med barnen härifrån när de vuxna har fikat klart, säger Åsa.
Vinnersjö är ett litet samhälle och många lokalbor och sommargäster uppskattar att det händer något på orten.
– Det är jätteroligt att kaféet finns, vi går ofta hit, säger Isaks mormor Lena Åhlstrand.
Med i sällskapet finns också katten Rödluvan som även går under namnet Busskatten i byn. Hon har nyss fått ungar och har tagit en välbehövlig paus från mammarollen.
– Hon kommer ofta hit och jag brukar ge henne lite skinka och korv. Det är inte illa att ha en katt som stammis, säger Åsa Magnusson och skrattar.
Lyxutrustad buss
Vid sidan av kaféet ville Åsa ha en liten butik och snart köpte hon ännu en buss. Den här gången blev det en pärla från 1966 som endast finns i ett exemplar.
Bussen specialbeställdes och lyxutrustades en gång i tiden av bussföretaget Byberg och Nordin i Nordingrå som körde med den mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
– Lyxen bestod i luftkonditionering, fällbara stolar och att det ska ha funnits en kaffebryggare ombord, säger Åsa Magnusson.
En omnibusförening med bussentusiaster som besökte kaféet blev imponerad av att se det unika exemplaret. Många vill ta bilder och i bussen säljs numera alltifrån inredningsprylar till leksaker och nostalgiska vintageprylar.
– Jag vill ge ett mervärde för besökarna. Butiken är uppskattad speciellt av barnfamiljer, säger hon.
Under åren har kaféet haft många besökare med anknytning till motorer. Ett gäng mopedentusiaster från Årsunda kommer hit regelbundet och Cobra-bilklubben har besökt kaféet såväl som olika motorcykelklubbar.
– Ofta förbeställer större sällskap men ibland kan det ändå bli svettigt i köket, berättar Åsa.
Som när ett mc-gäng ringde och förbokade fika för 15 personer.
– Men när de kom var de 45 stycken! Samtidigt kom ett annat gäng på 25 personer och då var det hektiskt och länsat på faten. Det var fullt upp men väldigt roligt, jag vill ju ha mycket kunder, säger hon.
Dottern hjälper till
Första sommaren med busskaféet blev en succé med ett par tusen besökare. Och gästerna har blivit fler för varje år.
Under vinterhalvåret jobbar Åsa med olika ströjobb men hon väntar ivrigt på att det ska bli vår och att kaféet ska öppna igen.
– Jag blir inte rik men får syssla med det jag tycker är roligt och jag tänker fortsätta så länge det kommer folk. Drömmen vore att jobba heltid här men vi får se vad som händer i framtiden, säger hon.
När det behövs hoppar Åsas 25-åriga dotter Josefin in och hjälper mamma. Men Åsa har inget emot att hugga i och jobba långa dagar. Under en väldigt tung period i livet har kaféet blivit hennes räddningsplanka och terapi.
Sommaren 2016 dog hennes 19-årige son oväntat. Han hade nyligen tagit studenten och jobbat en månad när bilolyckan inträffade.
– Då kändes det som att livet miste sin mening. Men förutom att jag har min dotter så har kaféet gett mig en anledning att kliva ur sängen på morgonen, säger hon.
Text: Annika Sohlander
Foto: Pernilla Wahlman
Så hittar du till busskaféet
Vinnersjövägen slingrar sig mellan Tidernas väg– 272:an och väg 56, mellan Hedesunda och Österfärnebo.
Busskaféet hittar du även på facebook med namnet Vinnersjö diversehandel.
5 andra unika kaféer i Sverige
1. Café Cineast, Sveg, Härjedalen
Här kan du fika i en western-saloon, i Gudfaderns salong eller om du vågar med Hannibal Lecter från När lammen tystnar. Kaféet är som ett museum för filmintresserade.
2. Tant Bruns kaffestuga, Sigtuna, Uppland
Ett av Sveriges äldsta kaféer med anor från 1600-talet i en unik miljö och med bordsservering på klassiskt vis.
3. Mias sjöbod, Hälleviksstrand, Orust
Välkommen ut på bryggan och värm dig i solen. Inne finns gamla fiskeredskap, Mias noga utvalda delikatesser och mängder av gamla föremål från trakten.
4. Budhas Kaffe och Rosteri, Lycksele, Västerbotten
Mysigt kafé med ett kaffeutbud utöver det vanliga. Eget rosteri.
5. Café 21, Tyringe, Skåne
I en hemtrevlig miljö med anor ifrån förra sekelskiftet erbjuds glad och klämmig sång- och musikunderhållning. I källaren finns en inspelningsstudio om du blir sugen på att spela in en låt!