Tips för en lyckad tågsemester
Det finns många fördelar med att semestra med tåg tycker Susanna Elfors, miljöentreprenören som startat Facebookgruppen tågsemester och hemsidan tagsemester.nu, som hon driver med Andreas Sidkvist.
– Det är hållbart för klimatet, man ser och upplever mycket – själva resan blir målet – och man mår bättre när man reser i långsam takt och slipper jetlag.
Sedan Susanna startade Facebookgruppen för fem år sedan, där medlemmarna delar tips, goda råd och erfarenheter, har intresset för att tågsemestra ökat stadigt för att det senaste året närmast ha exploderat. Tillströmningen av medlemmar har överträffat alla förväntningar och är i skrivande stund uppe i över 70 000.
– Det är verkligen människor i alla åldrar. Det är många pensionärer som har tågluffat förr och vill göra det igen. Vi har fått frågor om det funkar att ta med sig rollator, berättar Susanna.
Man mår bättre när man reser i långsam takt och slipper jetlag
De som inte längre styrs av arbetslivet med fem veckors semester eller har barn med skollov att ta hänsyn till kan ju resa närsomhelst och stanna borta längre.
Till fördelarna med att ta tåget är att man kan lägga upp resan precis som det passar en utifrån personlighet och preferenser.
– Det finns två skolor: de som vill detaljplanera och boka resrutt och boende i förväg och de som vill vara mer fria och ta dagen som den kommer. Man kan ju också göra en kombination.
Efterlyser bättre biljettsystem för tåg
Susanna rekommenderar interrailkort för de som ska resa längre än till Hamburg och göra flera resor. Det finns olika varianter på interrailkort och ofta kan man få hjälp på kortens hemsidor att räkna ut vilket kort som passar bäst.
Men att åka på tågsemester kan ändå upplevas som svårt och krångligt då det inte finns något samordnat biljett- och informationssystem. Detta behöver förenklas för att fler ska välja tåget, menar Susanna, och det är också anledningen till att Facebookgruppen har blivit en hemsida med målet att hjälpa till med bokningar och på sikt ordna tågcharter.
– Det behövs nya och moderna lösningar. Det borde vara lika enkelt som att boka en flygbiljett. Politikerna måste satsa på tågen och göra dem konkurrenskraftiga. Det är ju inte konstigt att så många flyger när det går att få tag på jättebilliga flygbiljetter.
Tror på tågcharter
Susanna ser en stor potential för tågcharter och pratar engagerat om billiga baspaket som kan byggas på med tillval och utflykter. Hon ser det också som en social upplevelse som kan inkludera välkomstdrink, restaurangvagn med vita dukar och god mat, föredrag och musikunderhållning där resenärerna på tåget umgås och har trevligt ihop.
Själv gillar hon Inlandsbanans koncept och väljer gärna vackra vyer för tågresan. Senaste tågsemestern gick till Slovenien och Kroatien.
– Där var det både vackert och väldigt trevligt. Min dröm är att resa jorden runt med tåg och båt och ha riktigt gott om tid. Att göra en grand tour – det skulle vara häftigt!
Läs mer på tagsemester.nu och på Facebook.com/groups/tagsemester
Susannas bästa råd för dig som vill åka tåg
Res bekvämt
Boka sovvagn, det är skönare än att sitta och sova.
Välj rullväska
Du behöver inte ha ryggsäck när du tågluffar, rullväska funkar bra.
Ta med matsäck
Om du inte får plats i restaurangvagnen eller maten där inte lockar kan det vara bra att ha med sig proviant.
Inlandsbanan– i en klass för sig
Vill du njuta av omväxlande natur, koppla av på gammaldags rälsbussar och göra en riktig långresa genom landet – då ska du åka Inlandsbanan med sommartrafik 7 juni till 18 augusti.
Från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr går den 130 mil långa järnvägen som började byggas 1873 och stod klar 1937. Via stopp i bland annat Mora, Sveg, Östersund, Vilhelmina, Arvidsjaur och Jokkmokk får resenärerna uppleva allt från trollsk urskog och dramatiska vattenfall till böljande blomsterängar och karga fjällmyrar. Längs banan finns intressanta museer, några med anknytning till järnvägen. Du kan också se älgar, renar, rävar och olika rovfåglar – och kanske björn, lodjur och varg om du har riktig tur. Ombord finns tågvärdar som guidar och hjälper till praktiskt.
Du kan antingen lägga upp en egen resrutt eller köpa en paketresa – det finns flera varianter. Inlandsbanan lockar tågentusiaster från hela världen och många återvänder år efter år till banan.
Det finns ingen restaurangvagn, men det går att beställa mat vid stoppen längs vägen – ett utmärkt tillfälle att smaka lokala delikatesser som rökt röding, souvas (saltat, rökt renkött i tunna skivor) och hjortron.
Läs mer på inlandsbanan.se
Tips på lyxiga tåg
Vill du sätta guldkant på tågsemestern och njuta i klassisk stil med tjusiga kupéer, god mat och hög service finns det flera rutter att välja på. Men smakar det så kostar det.
Orientexpressen – London – Venedig, Paris-Istanbul
Det mytomspunna tåget med anor från sent 1800-tal erbjuder personlig butler, gourmetmiddagar och femstjärninga kupéer i art deco-stil.
The Royal Scotsman
Olika rutter i Skottland med natursköna vyer, högklassig mat och service.
Rovos Rail, Syafrika – Pretoria-Kapstaden, Pretoria-Victoriafallen
Elegant lyxtåg där resenärerna kan titta ut över savannen med vilda djur.
Maharajas Express, Indien – Delhi-Bombay
De nytillverkade vagnarna är kopior av Maharadjan av Indors exklusiva tåg från 1930-talet. Stopp vid Taj Mahal och Rantham- bore nationalpark där man kan åka på safari.
Boktips för dig som vill resa med tåg
Tågsemester – Eva Wrede och Susanna Elfors
Med tåg genom Europa – Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson