Svenska Agneta är guide i Florens: ”Jag älskar att visa de klassiska konstskatterna”
När skilsmässan var ett faktum valde Agneta Helldal att stanna kvar i Italien dit hon flyttat med sin dåvarande make. Då, för femtio år sedan, var det både uppseendeväckande och ovanligt i Italien att en kvinna kunde leva och arbeta utan en make som stöd i bakgrunden. Men med envishet och uppfinningsrikedom lyckades Agneta Helldal tysta olyckskorparna. I dag har hon arbetat som omtyckt guide i Florens i snart 25 år och hon ångrar inte en sekund att hon stannade kvar.
Sällsynt med tystnad i Florens
Utsikten från Caffé del Verone uppe på museet Museo Degli Innocenti i centrala Florens är enastående. Den karaktäristiska takkupolen från den magnifika katedralen Santa Maria del Fiore häver sig i all sin prakt över de rostfärgade vackra tegeltaken, strävande mot himlen. Duvornas mjuka kuttrande blandas med lågmälda samtal vid borden, från baren hörs ett stilla pysande när servitören gör en enkel espresso att njuta av.
Caféet är förvånansvärt tomt och tyst denna förmiddag och det är precis så Agneta Helldal vill ha det när hon är ledig. Tystnaden är sällsynt i en stad som Florens, som årligen besöks av mer än nio miljoner turister och där varje kvadratcentimeter bär en historia och således lockar till sightseeing. I gathörnen trängs turister från hela världen för att se och uppleva stadens konstskatter och kulturella arv, och de stora turistmassorna flyter fram i vågor över piazzorna och genom de smala gränderna.
Tufft att vara ensam kvinna i Italien
Sedan mer än 20 år tillbaka arbetar Agneta Helldal som auktoriserad stadsguide i Florens, och hon kan staden som sin egna bakficka. Hon kan berätta om varför Davidstatyn har oproportioneligt stora händer, känner till de bästa restaurangerna, och kan ge råd om vilka marknader man ska akta sig för.
Men hennes liv i Italien sträcker sig längre tillbaka än så, i snart 50 år har hon bott och arbetat här. För redan på 1970-talet flyttade hon med man och tre små barn till Florens. När de skildes valde Agneta Helldal att stanna kvar. I dag är de tre barnen vuxna och hon har dessutom två barnbarn.
– Italien är helt fantastiskt att leva i men som ensam kvinna är det tufft. Du måste kämpa tio gånger så mycket som en man här. Här får man klara sig själv och har man ingen familj som stöttar får man vara envis, säger hon och blickar ut över stadens tak.
Viktigaste sevärdheterna i Florens – och annan snabbfakta
Antal invånare: Cirka 350 000.
Närmsta flygplats: Peretola strax utanför Florens.
Bästa tid att resa: April-juni och september-oktober.
Viktigaste sevärdheterna: Santa Maria Del Fiore, Piazzale Michelangelo, Palazzo Pitti, Ponte Vecchio, kyrkan Santa Croce.
Bästa marknader: Mercato San Lorenzo, Piazza Santa Croce, Mercato Sant’Ambrosio, Mercato di Porcellino.
Att köpa med hem: Lädervaror, scarves, skor och väskor.
Hon vet vad hon talar om, för trots att det var få som trodde på hennes affärsidé startade hon först ett företag som sålde hästartiklar från Sverige och England till italienska butiker. Affärerna gick bra, men det var slitsamt och till slut lade hon ner företaget då kunderna inte betalade i tid och skatterna blev för höga. 1996 blev hon tipsad om en guideutbildning som hon direkt kände att hon ville gå. Under två intensiva år studerade hon Florens historia och konst på heltid.
– Examen var både skriftlig och muntlig, och en kommitté skulle godkänna det man lärt sig. Det gick bra, och så började det, berättar hon.
Skrivit flera guideböcker om Florens
När servitören kommer fram till bordet för att ta upp beställningen småpratar Agneta Helldal med henne på flytande italienska. Språket är nyckeln till många låsta dörrar i Italien och något som många av hennes kunder drar nytta av.
– Jag guidar på både svenska och engelska, men de svenska grupperna är i majoritet. Svenskan är ju ett litet språk och det ger en mer begränsad säsong, eftersom det blir för varmt i Florens under juli och augusti. Jag har i genomsnitt två grupper per dag och guidningen tar max tre timmar, mer orkar man inte. Förr hade jag fler stora grupper, i dag arbetar jag i en mer intim dialog med mina kunder. Jag har också skrivit flera guideböcker om Florens, där jag tipsar om mina favoritplatser, berättar hon.
Utan en guide blir Uffizierna oöverblickbart
De senaste tio-femton åren har det skett en förändring bland de som turistar i Florens. Koreaner och kineser har ett späckat schema och ska ofta se hela Europa på en vecka och hinner nästan inte med guidade turer. Och ibland väljer turister andra orter att semestra på, då Toscana ligger högt prismässigt.
– Ibland har jag kunder som säger att de tänker ta konstmuseet Uffizierna själva, utan guide. Uffizierna är enormt, och har man ingen guide blir det nästan oöverblickbart, köerna är enorma och trängseln stor, berättar Agneta Helldal.
Florens – hem för konstskatter, kultur och vackra byggnader
Florens är huvudstad i regionen Toscana i norra Italien och är belägen strax nedanför bergskedjan Apenninerna. Under medeltiden var Florens ett finansiellt centrum, men dess historia sträcker sig tillbaka till romarriket. Då kallades staden Florentia och krigsherrar byggde upp staden. Florens har en brokig historia med många väpnade konflikter genom århundradena, då staden med sitt strategiska läge och bördiga omgivningar lockade stormaktsmän att försöka överta staden.
I dag är Florens en sprudlande stad med stora konstskatter, vackra byggnader och ett levande kulturliv. Restauranger, parker och museer lockar turister från hela världen och högsäsongen sträcker sig från april till september.
Lättast tar man sig hit med flyg till Florens (Peretola) eller Pisa (Galileo Galilei) eller med tåg. Det finns över två hundra hotell att välja på, allt från budgetvarianter till överdådig lyx.
Visar upp klassiska konstskatter
Ute på Piazza della Santissima Annunziata nedanför Museo degli Innocenti har turisterna samlats på trappan i skuggan. En kvartett ungdomar spelar klassisk musik framför fontänen Fontana del Tacca och i fjärran hörs kyrkklockorna slå tolv. Hettan är tryckande men det hindrar inte de hundratals turisterna som står tålmodigt i kö för att klättra upp i kupolen på Santa Maria del Fiore.
– Alltså, kupolen är fantastisk, tänk att man kunde bygga så här komplicerat med bara hjälp av huvudräkning. Helt otroligt, säger Agneta Helldal.
Hon älskar att förklara och visa de klassiska konstskatterna för sina kunder, att lotsa dem igenom alla mysiga marknader och ge dem ett fint minne av staden hon älskar allra mest.
– Visst saknar jag Sverige ibland, tystnaden och naturen. Och havet så klart. En gång om året åker jag på besök, men det räcker. Florentinarna tar absolut inte emot en med öppna armar när man flyttar hit, men när du lärt dig förstå och skratta åt deras råa skämt har du blivit en del av dem. Det känns som att efter 40 år att jag har äntligen lyckats, skrattar Agneta Helldal.