Svemester – 11 oväntade utflyktsmål väl värda ett besök
Passa på att semestra på hemmaplan i år och upptäck allt Sverige har att erbjuda. Här får du tips om pampiga slott och vackra trädgårdar som är väl värda ett besök!
1. Whiskeyprovning, Ven
Den idylliska ön Ven är känt som en skånsk klassiker lämpad för cykelturer och promenader och bad, men visste du att Ven har ett eget destilleri? På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka.
2. Prästens badkar, Simrishamn
Strax söder om Viks hamn finns en världsunik blomliknande formation i den steniga kustremsan, som en präst påstås ha använt som badkar. Troligen är badkaret, eller rosenstenen som den också kallas, resultatet av en sandvulkan som bildats på havsbotten för 500 miljoner år sedan, då havsbotten i dessa trakter var vulkaniskt aktiv.
3. Pannkaksladan, Höganäs
Här finns pannkakor på varje tänkbara – eller otänkbara vis, och mycket mer. På Ekhaga Gård med byggnader från 1700-talet kan man försöka slå personbästa i att äta brunch, och därefter kika på alpackor, åsnor och andra djur. För de små finns dessutom crosscart. Finns numera som take away.
4. Marmorbassängen, Hållö
På klippiga Hållö finns fina bad- och dykmöjligheter, och Bohusläns äldsta fyr. På västra Hållö ligger Marmorbassängen, som är känd för sitt klara, salta och turkosblå vatten med sikt ner till 20 meter under ytan. Hållö är ett naturreservat med ett café och ett vandrarhem.
5. Trollskogen, Öland
På Ölands nordöstra udde ligger den magiska Trollskogen. Här skruvar sig knotiga tallar och gamla ekar i spiralformer, och murgrönan klättrar på mark och över trädstammar. Förhistoriska gravar kantar uddens båda sidor tillsammans med andra kulturhistoriska lämningar.
6. Paradisverkstaden, Öland
Även detta utflyktsmål på den populära semesterön Öland. I verkstaden söder om Ölandsbron tillverkas merparten av hovleverantörens handgjorda glas och keramik. I den kombinerade verkstaden och butiken visas det som tillverkas upp i stora, ljusa lokaler som nästan går att likna vid en ateljé eller ett museum.
7. Badhytterna, Hjo
1913 skissade arkitekten Lars Källman på nio små byggnader vid Guldkroksbadet i Hjo. De gula och gröna små hytterna står kvar efter drygt hundra år. Hyr en hytt för dagen och ta ett dopp i Vättern.
8. Tjurpannan, Grebbestad
Sydväst om Havstenssund finns är ett naturreservat som saknar skyddande ytterskärgård. Ett lättillgängligt område med fina vandringsstråk som bjuder på allt från branta klippstränder, strandängar med sällsynta växter till fantastisk utsikt.
9. Njupeskär vattenfall, Fulufjället.
Ett 93 meter högt vattenfall med 70 meter fritt fall hittar du i Dalarna. Den två kilometer långa vandringen dit är lika vackert som vattenfallet, och under gryningstimmarna vid sommarsolståndet sträcker sig solen strålar in i vattenfallet, och bildar ett magiskt silverljus.
10. Häxmuséet i Kramfors och Höga kusten, Ångermanland
Muséet behandlar den svenska häxhysterin, Det stora oväsendet, och erbjuder en guidad visning till Bålberget där så kallade häxor brändes på bål under mitten av 1600-talet. Härifrån kan du resa till Höga kusten, vandra till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen och ta ett dopp i havet. (Böcker att läsa innan: Vägen till Bålberget av Therése Söderlind och Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman.)
11. Midnattssolstigen, Kiruna
En populär, och inte alltför fysiskt krävande, vandringsled över toppen på Luossavaara. Vandringen börjar bara 15 minuter från centrum och görs gärna kvällstid, under midnattssolen. Officiellt är det midnattssol i Kiruna mellan 28 maj till 16 juli.