Stor reseguide till vackra Färöarna
Det första man lägger märke till när man färdas genom det storslagna gröna och böljande landskapet är att det knallar omkring får precis överallt. Faktum är att här finns fler får än människor, nämligen över sjuttiotusen stycken, medan invånarantalet är närmare femtiotusen.
De vindlande vägarna tar oss över klargröna kullar, glittrande fjordar och dramatiska berg som stupar ner i havet. Den lilla ögruppen Färöarna ligger norr om de Brittiska öarna och tillhör Danmark. Som besökare fullkomligt knockas man av de osannolikt natursköna omgivningarna, till och med öns enda fängelse är vackert inbäddat i grönska med magisk utsikt över en fjord (och med egen minigolfbana).
Det säger något.
Här syns det inga klumpiga fabriksbyggnader eller trista hyreshus, det skulle helt enkelt förstöra den så vykortsvackra imagen. Nej, vi får snart veta att alla som bor på ön har ett eget hus; inte sällan ser det ut att vara hämtat ur en fantasysaga.
Hur är vädret på Färöarna?
Här och var syns lekande barn i färgglada kläder, en hund som springer lös, hönor som pickar i gräset, fiskar som hänger på tork… Och sånär som på de vackra vattenfallen som dyker upp med jämna mellanrum är stillheten total.
Det är svårt att tro att någon kan vara olycklig på denna plats. Det skulle i så fall bero på det nyckfulla vädret som kan slå om från strålande sol till piskande regn och storm på några minuter, men till och med det verkar öborna ha förlikat sig med. Här kan man inte planera något, det är moder natur som bestämmer vad det blir för en dag. Vilket vi får erfara när vi åker ut på en båttur som börjar trevligt men övergår i total sjögång över vågor så vilda att vi till slut måste avbryta turen och vända tillbaka mot land.
Färöarna består av 18 öar som i dag binds samman av broar och undervattenstunnlar. Vår chaufför berättar att så har det minsann inte alltid varit. Innan dess gick brevbäraren hela vägen över berget till fots för att dela ut post till den familj som bodde på andra sidan. Några av de viktigaste tunnlarna har kommit till så sent som under 2000-talet.
I dag är det ganska lätt att ta sig runt ön med bil, men vissa platser nås fortfarande endast med båt eller helikopter. Då den karga ögruppen ligger isolerad långt från några grannar, endast omgiven av Atlanten, är det en perfekt plats för fågelintresserade.
Totalt finns det 305 olika arter att beskåda på Färöarna. Kommer du med båt är det inte omöjligt att du möts av den största fågeln på ön, havssulan, som karakteriseras av sin vita skrud med svarta vingspetsar.
Här finns Michelinkrog
På grund av den vindpinade naturen och ickebördiga jorden är det svårt att odla något på ön förutom rovor och potatis och en och annan ört. Fermenterat lammkött är det som öborna har ätit under alla tider. Och under den långa fermenteringsprocessen kan det hända att det bildas larver i köttet – något som öns internationellt uppmärksammade Michelinkrogen Koks tog fasta på när de hade fermenterat lamm med larver i på menyn.
Restaurangen är en upplevelse utöver det vanliga och ligger vackert belägen mitt ute i naturen.
Att ta vara på vad omgivande natur har att erbjuda är en stark tradition inom färöisk matkonst. Som matnation har man i alla tider anpassat sig efter torftiga förhållanden och den isolerade positionen. Som besökare får man sig en tankeställare – tänk vad många råvaror och smaker vi tar för givna varje dag!
Det färöiska paret Anna och Oli Rubeksen är deltidsbönder och bor i ett hus med fantastisk utsikt mot berg och fjord. Här fermenterar de sina lamm och anordnar ”heimablídni”, det betyder ungefär gästvänlighet, och deras hemmarestaurang har blivit mycket populär och omskriven i internationella medier.
– I stället för att vi reser kommer hela världen hit, säger Anna.
Vi välkomnas traditionsenligt med en flaska sprit som skickas runt. Oli förklarar med ett leende:
– Vanligtvis förr i tiden hade man rest långt med båt i det hårda vädret, så när man kom fram behövde man värma sig med något starkt.
Efter shotsrundan bjuds vi till bords. Under kvällen serveras typisk färöisk mat, lax- och potatissoppa, fisk med äggsås, friterad vitfisk, rödkålssallad och lamm från gården. Och i glasen öl från bryggeriet i närheten.
Kvällen avslutas med en underbar rabarberpaj och hyllningar till värdparet för den goda maten och fantastiska gästvänligheten.
Köp klassisk ulltröja i Tórshavn
I huvudstaden Tórshavn ligger ett kluster av mysiga och välrenommerade restauranger inhysta i små hobbithus. En promenad bort finner man den charmiga hamnen med färgglada båtar på rad, mysiga kaféer och färsk fisk till försäljning. I Tórshavn finns också butiken Gudrun & Gudrun som gör fantastiska handstickade plagg i ull. Där kan man också köpa den karakteristiska tröjan som ”Sarah Lund” bär i tv-serien Brottet, vilken har blivit en storsäljare. Och är det något man ska ha med sig från Färöarna så är det en fårullströja!
Själv tillhör jag skaran som tycker att ull kliar och sticker för mycket och nöjer mig med ännu en magnet till min souvenirsamling. Det blir en variant med kända konstnären Edward Fugløs berömda målning Colony som avbildar de för ögruppen kännetecknande havssulorna klädda i kostym. Den hittar jag när vi snabbt får styra om våra planer från en planerad strandpromenad till ett besök på konstmuseet Listasavn. Det har plötsligt blåst upp till storm och hällregnar.
Som sagt, här är det moder natur som bestämmer.
Miniguide till Färöarna – 7 saker du inte får missa
Mulafossur vattenfall på ön Vagar
Ett stopp vid Mulafossur vattenfall på ön Vagar vid Gásadalur är ett måste på resan. Vackra promenadstråk finns i närheten såväl som ett litet kafé och rum att hyra för övernattning.
Här hittar du boende med utsikt
Det kryllar inte av hippa natur- eller boutiquehotell på Färöarna. Men några tips på boende på Färöarna kommer här. Vill du bo bekvämt och med utsikt i Tórshavn rekommenderas till exempel hotell Forøyar eller Havgrìm. För mer klassiskt boende rekommenderas The View, ett bed and breakfast där du bor i ett typiskt Färöiskt hus med magisk utsikt på ön Vàgar.
Rid islandshästar
Om det inte är alltför kallt och blåsigt är det väldigt rogivande att ta en ridtur över de grönskande kullarna och blicka ut över landskapet. Klä dig varmt!
berghestar.com
Etika – bästa sushin på Färöarna
Det finns sushi och så finns det sushi – det vill säga med råvaror direkt från hav till bord fantastiskt presenterat. Missa inte att testa havskräftorna och pilgrimsmusslorna – som smälter i munnen. Adress: 3 Áarvegur, Tórshavn.
Gudrun & Gudrun – köp klassisk ulltröja
Är du på jakt efter en ulltröja utöver det vanliga är det hit du ska gå. Förutom storsäljaren ”Sarah Lund”-tröjan från tv-serien Brottet, finns otalet handstickade tröjor och koftor i alla regnbågens färger att välja mellan. Adress: Niels Finsensgøta 13, Tórshavn.
Häftig båttur
Från Vestmanna går båtturer som tar dig ut till fågelklippor och in i smala sund och vackra grottor mellan de branta bergväggarna. Förbered dig på sjögång vid blåst. Turen tar cirka två timmar. Läs mer här: puffin.fo
Besök Saksun
En otroligt söt liten kyrkby med intilliggande vattenfall. Härifrån når du också en vacker strand till fots om vädret tillåter.
Fakta och tips för resor till Färöarna
Var ligger Färöarna?
Norr om de Brittiska öarna, mellan Norge och Island.
Vilket språk pratas på Färöarna?
Färöiska och danska, men de flesta kan också svenska och norska.
Hur tar man sig till Färöarna?
Lättast är att flyga via Köpenhamn som har flera avgångar direkt dagligen.
Kan man åka båt till Färöarna?
Ja. Det går även att åka båt till Färöarna. Smyril Lines färja MS Norröna kryssar från Hirtshals på norra Jylland till Tórshavn. Resan tar 36 timmar, och det är avgång varje lördag. Man kan ta med sig bil, husbil eller husvagn ombord på färjan. Från Tórshavn kan du sedan kryssa vidare till Island. Det går även att boka via Stena Line med avgång från Göteborg, via Fredrikshavn-Hirtshals.
Hur många invånare har Färöarna?
Färöarna har cirka 50 000 invånare.
Hur ser Färöarnas historia ut?
De första bosättarna lär ha varit irländska munkar på 600-talet. Senare kom norska vikingar hit. Ögruppen hörde ursprungligen till Norge. Då Norge kom att höra till Danmark fick också Färöarna dansk flagg, och efter att Norge och Danmark splittrades 1814 kom ögruppen fortsatt att höra till Danmark. Under andra världskriget ockuperades Färöarna av Storbritannien.
Sedan 1948 har Färöarna varit självstyrande men tillhör fortfarande det danska kungariket. Färöarna är dock inte med i EU.
Fiske är det som Färöborna främst livnär sig på, framför allt lax.
Inspiration för resor till Färöarna:
Spana in detta instagramkonto.