Lästips:NYTT! Spel Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Simone reste runt i Australien med släkten

30 jan, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Äventyrliga upplevelser och exotiska platser – det är vad många drömmer om. En som gjort drömresan är Simone, som reste runt i Australien tillsammans med släktingar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det långa tåget snirklar sig fram över den röda ökensanden i riktning mot aboriginernas heliga centrum, staden Alice Springs. Förbi uttorkade bäckar, sparsam vegetation och ödsliga vidder.

Tillsammans med min familj har jag åkt på en 23 dagar lång rundresa i Australien. En resa som tar oss från de gröna kusterna i söder till den centrala vildmarken, vidare till den fashionabla östkusten och världens största korallrev i norr.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det är fem år sedan vi senast reste tillsammans i tre generationer. Den gången var de flesta av barnbarnen tonåringar, nu är vi alla vuxna med starka åsikter. Min kusin är yngst med sina 21 år, och min morfar äldst med sina 77.

Bjöd på resa till Thailand

Tidigare har vi varit i Venezuela, USA och Thailand tillsammans, men aldrig längre än två veckor. Nu har min mormor och morfar åter igen bjudit med familjen på en resa. Gradvis har de uppnått en ålder då kroppen säger ifrån lite mer när de sover i främmande sängar, och då jetlagen är svår att skaka av sig.

Därför är detta sista utropet för en resa av denna kaliber. Och därför har de också bestämt sig för att göra detta till en familjetillställning som vi förhoppningsvis kan minnas och prata om lång tid framöver.

Drömresan gick till Australien.
Ombord på The Ghan är servicen fin.

Reser med The Ghan

Genom fönstret i restaurangvagnen på den legendariska ”ökenkryssaren” The Ghan ser vi kängurur som hoppar i fjärran, och avnjuter den sockervaddsfärgade solnedgången på nära håll, medan välklädda servitörer uppvaktar oss med trerätters middag och välfyllda vinglas.

Annons

I den angränsande salongen, med fri bar, säger vi god natt innan vi kryper till sängs i våra bekväma sovkupéer.

Ser solen gå upp

Nästa morgon väcks vi av knytnävsknackningar på dörren. Tåget har stannat och det är mörkt utanför fönstret. Iklädda tunna sovkläder värmer vi oss vid en brasa, medan vi väntar tålmodigt på gryningen. Naturen kan man inte skynda på.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Den slitna, ojämna rälsen har gjort det svårt att få en blund i ögonen. Men då de första solstrålarna speglar sig i det kilometerlånga tågsättet, och långsamt lyser upp den röda öknen, är det glömt.

Jag känner mig lyckligt lottad som får dela denna magiska morgonstund med min familj.

Bussresa från Alice Springs

Tålamodet sätts på prov när vi efter en lång bussfärd från Alice Springs till slut når fram till det första av de två tältläger där vi ska övernatta under de närmaste dygnen, på vår väg mot den heliga klippan Ayers Rock.

Flugorna kryper in och ut ur öron och näsa på oss, så vi måste täcka oss med myggnät och hattar. Luften i de skållheta tygtälten står still och svettpärlorna rinner.

Drömresan gick till Australien.
Övernattning i vildmarken.

Ödemarken i Australien

Här i ödemarken, med över 40 graders värme, har alla artighetsfraser skalats bort. Några av oss har svårt att stå ut med värmen, andra är trötta, och flera av oss fruktar natten och de kryp som lever i den australiensiska vildmarken – skorpioner, ormar, spindlar… Beväpnade med ficklampor följer vi varandra till toaletten i den svarta, stjärnklara natten.

Annons

Härute ligger vintergatan som ett mjölkvitt bälte över himlen, och Jupiter blinkar svagt rött.

Under de följande två dagarna i vildmarken upplever vi både tårar, sömnlöshet och uppgivenhet. Vi blottar oss för varandra och ser varandras mindre smickrande sidor.

Men det är i de små, ofullkomliga sprickorna som jag tycker mig lära känna min familj bättre.

Drömresan gick till Australien.
Ayers Rock – ett välkänt landmärke i Australien.

Framme vid Ayers Rock

Belöningen får vi då vi då vi sent en eftermiddag ser Ayers Rock förvandlas i det avtagande solljuset. Från terrakottafärgad till flammande röd för att till sist falna.

Drömresan gick till Australien.
Koalor – rena drömmen att få skåda!

Under de följande 14 dagarna har vi ett fullspäckat program, och trots alla fantastiska upplevelser – bland annat en tur till Kangaroo Island, Australiens tredje största ö, med nationalparker där det bland annat lever koalor och kängurus – börjar vi så smått förlora ork och energi.

Drömresan gick till Australien.
Barriärrevet vill man inte missa när man besöker Australien.

Sydney och Cairns

Därför jublar vi alla över att vi ska tillbringa sista delen av resan i storstaden Sydney, och även norrut i badorten Cairns, med det fantastiska barriärrevet.

Annons

Sydney är en välbehövlig paus, där vi kan spendera tiden var för sig eller i mindre grupper. Jag och mina föräldrar tillbringar en par av dagarna iklädda badkläder på stranden i trivsamma och exklusiva förorten Manly, och gör också ett besök i shoppingpärlan Queen Victoria Building.

Drömresan gick till Australien.
Operahuset i Sydney ritades av danske arkitekten Jørn Utzon.

Operahuset blir kuliss

På kvällarna möts hela familjen igen för middag och drinkar med Operahuset som kuliss.

Även om det mellan varven är påfrestande att tillbringa så mycket tid tillsammans med så många människor, så är det också en resa full av höjdpunkter. Det är snudd på magiskt att gå arm i arm och fnissa ihop med min mormor. Och att höra mina morföräldrar berätta om sitt unga nomadliv, och om sitt äktenskap som hållit i snart 60 år.

Under loppet av de senaste 23 dagarna har min familj och jag sett varandras bästa och värsta sidor. Men jag är säker på att det vi först och främst kommer att minnas är kvalitetstiden, alla skratt och de fina samtal som en hektisk vardag inte alltid ger utrymme för.

Av Simone Brandt Hald

Foto: Michael Hald, Stefan Hald, Simone Brandt Hald, Shutterstock/TT

Annons