Så kommer du igång som nybörjare på vandring
Det finns många olika sätt att vandra på men oavsett vad du har för plan för att vandra längre fram så måste man ju börja någonstans. Det absolut enklaste sättet att komma igång med vandring på är att göra dagsutflykter. Då får du chansen att testa din fysik, var du befinner dig just nu, samtidigt som du får prova på om vandring är någonting du vill fortsätta med.
Välj terräng och sträcka som passar dig just nu
Du väljer själv hur lätt eller tuff vandring du vill göra genom att välja vilken sorts terräng du går i och hur lång sträcka du går. Du kan till exempel gå i motionsspår eller så går du en del av en större vandringsled. Det viktiga är att du inte går ut för hårt. Börja med en kort promenad i naturen om det är en nivå som passar dig idag, så du får mersmak istället för att känna “nej, det där var för tufft för mig”.
Om du är nybörjare – vandra gärna med guide
Man brukar räkna med att det tar cirka en timme att gå fem kilometer, utan packning. Beroende på terräng och form såklart. Har du packning med dig så räkna med mer tid. På fjällvandringar brukar man räkna med cirka tre kilometer på en timme, då det är mer stigningar att ta hänsyn till. Om du planerar in en fjällvandring lite längre fram – träna gärna på att gå i vandringskängor och med ryggsäck i backar i närheten av där du bor.
Ett bra sätt för nybörjare att prova på vandring kan också vara att gå i grupp med guide. Vill du gå med guide och sällskap har Friluftsfrämjandet olika typer av vandringar runt om i landet, du kan också kolla med din lokala turistförening och med Svenska turistföreningen.
6 tips för en lyckad nybörjar-vandring:
- Se till att ha ett par sköna skor som känns bekvämt att gå långt i. För lättare turer i enklare terräng går det fint att gå i träningsskor, gärna med sulor som ger bra grepp. Vill du gå i lite tuffare terräng kan det vara bra att investera i ett par vandringskängor som är stabilare, kom ihåg att gå in dem innan du ger dig ut på längre sträckor.
- Välj rätt ryggsäck. Ryggsäcken du bär med dig det nödvändigaste i ska gärna ha extra avlastningsremmar vid höft och bröst, för att spara axlarna. Speciellt om du ska gå längre sträckor. Packa inte för tungt.
- Packa bra. Ta med dig saker som hjälper dig att under hela sträckan hålla dig varm, torr och mätt. Var beredd på väderomslag – kolla gärna prognosen innan du ger dig ut.
- Anpassa dina turer efter erfarenhet och var du befinner dig fysiskt just nu.
- Gå längs med markerad led. Innan du ger dig ut på längre turer – träna gärna på att använda karta och kompass.
- Korta ner stegen om det känns tungt, men fortsätt gå och hålla igång (om det inte helt enkelt är dags för en fikapaus!). Räkna med att varje gång du stannar upp helt så tar det ett tag att komma igång igen.