Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Resa med hund - experternas bästa resmål och resetips

25 jun, 2024 
Maria Torshall
Johan och Marcus har rest massor och besökt både turistmål, krogar och museum tillsammans med sin hund, golden retrievern Inez.
Klart att hunden ska med på semestern!
Marcus, Johan och hunden Inez har besökt 20 av Sveriges 25 landskap och listar sina favoritresmål.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Skolhunden Eska - den fyrbenta lärarenBrand logo
Se också: Skolhunden Eska - den fyrbenta läraren

Det finns förstås några viktiga knep för att få en lyckad semester med sin pälskling. Planering och miljöträning är A och O.

Marcus Gustafsson och Johan Törnbohm har rest i Sverige och listar sina bästa tips för att semestern med hunden ska bli precis så mysig som du har tänkt dig.

5 tips för en lyckad hundsemester

1. Miljöträna hunden på hemmaplan i lugn och ro innan du ger dig iväg. Åk bil, buss, tåg och båt så att hunden har varit med om det förut.

2. Planera för pauser utan stress under resan. Om du ska åka tåg, så ta en promenad innan du går på tåget.

Annons

3. Packa för hunden – hundmat, skål, bajspåsar, vattenflaska om ni åker bil, kanske en filt för hunden att ligga på.

4. Ring hotellet och eventuella restauranger fråga vad som gäller – även om det står på hemsidan att hundar är välkomna. Kolla om hunden bara får vara på rummet, får den följa med till baren, restaurangen? Det är bra att ha en kontakt som du har pratat med nr du kommer.

5. Kontakta den lokala turistbyrån, som ofta har bra tips på hundvänliga platser, vandringsleder och hundbadplaster på orten.

Bästa svenska resmålen tillsammans med din hund

Och vart ska resan gå? När Marcus och Johans golden retriever Inez var tre år gammal hade hon redan hunnit bli både ganska berest – och väldigt fotograferad. Killarna kom på idén att låta Inez bli stjärnan på ett eget instagramkonto – och så föddes idén till Hunderbara Sverige.

Nu har de prickat in 20 av Sveriges totalt 25 landskap och här är deras favoriter:

1. Cykelutflykt på Ven

Att cykla med hund på ön Ven utanför den skånska kusten är en superrolig utflykt. Ta båten från Landskrona och hyr cykel på ön. Vi hyrde en tandem och lät Inez springa bredvid, men det finns även cykelkärror att hyra.

Annons
Marcus och Johan med en tandemcykel och hunden Inez bredvid.
Ven är inte fritt från bilar, men närapå, vilket gör en cykelsemester extra njutbar.Hunderbara Sverige

2. Tjörn och Orust på Västkusten

Öarna Tjörn och Orust är perfekta för en hundweekend. Ta en fika på mysiga Frökens Trulls eller Lottas Bak & Form, käka stenugnsbakad pizza på Bassotto och övernatta på Hotel Strana eller Björholmens Marina där de fullkomligt älskar hundar.

Johan med Inez på krogen.
På Orust pizzeria får hunden följa med in.Hunderbara Sverige

3. Österlen

Annons

Det finns många hundvänliga pärlor på Österlen, såsom Ale Stenar och Karl Fredrik på Eklaholm. Cocoon Meetings är ett charmigt boende och bästa middagen äter du på Restaurang Tryffelsvinet i Kivik.

Golden retrievern Inez mitt i skeppssättningen Ales Stenar.
Inez på historisk mark, mitt i skeppssättningen Ale Stenar i Kåseberga på Österlen.Hunderbara Sverige

4. Norra Öland

Gör en roadtrip längs kustvägen på norra Öland och stanna till vid de häftiga stentornen i Lofta, skurkvarnen i Jordhamn, Gillberga och Byrums raukar, hamnen i Byxelkrok och avsluta vid Långe Eriks fyr.

Marcus och hunden Inez i solnedgången på nordvästra Öland vid Byrums raukar.
Marcus och Inez i solnedgången vid Byrums raukar på nordvästra Öland .Hunderbara Sverige
Annons

5. Hjo vid Vättern

Trästaden Hjo är en vacker sommarfavorit där du och hunden kan bada vid Strandpromenaden, njuta av hundglass hos Moster Elins Glasscafé och strosa genom stadsparken till trivsamma restaurang Biergarten.

Hunden Inez slickar i sig glass.
På Glasscafé i Hjo finns glass i stora lass för både människor och hundar.Hunderbara Sverige

6. Vattenfallssafari kring Åre

Det finns många spännande vattenfall att upptäcka i området kring Åre. Ta med hunden på äventyr till Tännforsen (Sveriges största vattenfall), Handölsforsen, Brudslöjan vid norska gränsen och Ristafallet där Ronja Röverdotter spelades in.

Annons
Hund och hussar på bro ovanför vattenfall.
Vid Tännforsen, som är Sveriges största vattenfall, följde Inez modigt sina hussar hack i häl ut på utkiksplatsen.Hunderbara Sverige

Marcus Gustafsson och Johan Törnroth

Ålder: 35 respektive 34 år.

Bor: I lägenhet utanför Göteborg, men längtar efter att köpa hus.

Gör: Marcus är marknadsföringsansvarig på Skärgårdslinjen – och fotograf, sångare och tidigare musikalartist. Johan är copywriter på Turistrådet Västsverige.

Familj: Inez, sex år gammal golden retriever.

Instagram: @hunderbara sverige

7. Höga Kusten

Naturen vid Höga Kusten är bland den vackraste i hela Sverige. Bo med hunden på Friluftsbyn precis intill Skuleberget. Härifrån är det nära att göra utflykter till Skuleskogens nationalpark, Nordingrå, Mannaminne, Rotsidan och pittoreska Bönhamn.

Hund och husse Johan sitter och tittar på utsikten vid Höga kusten.
Utsikten över Höga kusten var vidunderlig.Hunderbara Sverige

8. Astrid Lindgrens Värld

Annons

Visste du att hundar får följa med in på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby? Strosa runt bland alla mysiga miljöer, titta på teater med Pippi, Emil och Bröderna Lejonhjärta, och sjung med i Prussiluskans allsång. Supermysigt utflyktsmål för hela familjen.

Hund och husse på varsin dockstor soffa framför ett hus på Astrid Lindgrens värld.
Inez och Marcus i sagornas värld i Vimmerby.Hunderbara Sverige

9. Göteborg

Stan vimlar av hundvänliga caféer och restauranger. Bee Bar, Brewdog, Taverna Averna, Walk in the Park, Kafé Magasinet, Dog Bakery Stockholm Göteborg och da Matteo är några av våra favoriter. Missa heller inte att ta med hunden på hundbio hos Bio Capitol.

Annons
Hunden Inez sitter i en biosalong.
Klart hundar ska gå på bio!Marcus Helmer Gustafsson

10. Dalarna

Här finns många unika platser inom natur och historia. Gör en utflykt till det turkosa vattnet vid Östra Silvbergs Gruva, spana in järnvägsbron över Storstupet och ta med hunden på promenad runt Stora Stöten vid Falu Gruva.

Marcus och Inez beundrar det turkosblå vattnet vid Silvbergs gruva i Dalarna.Hunderbara Sverige

Tack för allt, Inez

Marcus Helmer Gustafsson

Efter att den här intervjun gjorts blev Inez plötsligt dålig och tester avslöjade att hon hade cancer. Hussarna valde att låta henne somna in för att hon aldrig skulle behöva lida i onödan.

– Det må vara orättvist att världens bästa hund bara fick fem år, men det var ta mig tusan de fem bästa åren i våra liv, säger Marcus och Johan.

Instagramkontot Hunderbara Sverige lever vidare – tillsammans med en ny fyrfota familjemedlem.

– Ingen hund kan någonsin ersätta Inez, men vi kände direkt att vi vill ha en hund i vårt liv. Så nu börjar en ny spännande period med nya äventyr och upptåg.

Annons
Annons