Njut av Sverige i miniatyr – besök Värmland i sommar
Pandemin gör att många fortfarande väljer att ”hemestra” i Sverige. Även om läget nu har förbättrats avsevärt, har flygresor blivit dyrare och kanske känner du som många andra att en utlandssemester inte blir aktuell i år heller. Men det finns mycket att se och göra på hemmaplan också. Ska du bara besöka ett ställe i sommar kan Värmland varmt rekommenderas. Landskapet har så mycket att bjuda på att det kan komma att kännas som om du besökt flera länder ändå.
I Per Berggréns nya bok Värmland – Kronan bland Svea rikes länder, ger författaren en fin bild av landskapet och tipsar om vad man kan se och göra där.
I Värmlands norra delar liknar landskapet Norrland med berg och dalar, medan det söderut mot sjön Vänern blir mer likt Skåne när åkermarken breder ut sig på den mark som en gång varit havsbotten.
Kultur och forntida historia lever sida vid sida med den moderna värmlänningen, som dessutom sägs ha sol i sinnet. Värmland beskrivs ofta som ett Sverige i miniatyr på grund av de många olika naturtyperna som finns här.
I Karlstad skiner solen både ute och inne
Uttrycket ”Sola i Karlstad” kommer inte från ingenstans, under slutet av 1700-talet levde världshus-flickan Eva Lisa Holtz. Hon var alltid så trevlig och glad mot alla gäster och tack vare sitt soliga humör fick hon smeknamnet Sola. 1985 restes en staty till hennes minne, och den har blivit en viktig symbol för staden. Karlstad är dessutom en av de städer i Sverige där solen visar sig mest, och här kan man stoltsera med rekord i antal soltimmar flera gånger de senaste åren.
Karlstad är landskapets största stad och ligger precis vid Klarälvens utlopp i Vänern. Vatten är för övrigt ett ständigt inslag i stadsbilden och från hamnen kan man ta en av båtbussarna som trafikerar sjön och göra en längre tur till någon av öarna i den närliggande skärgården. På så vis får man en bra överblick över den värmländska pärlan.
Den ständiga närheten till vattnet gör att man enkelt kan kombinera en stadstur med ett svalkande dopp, runtom i stan finns flera badplatser.
Karlstad har för övrigt Sveriges längsta stenvalvsbro. Östra bron som den heter, tog 36 år att bygga och är hela 168 meter lång.
Den som törstar efter kultur riskerar inte att bli besviken. Ett besök på Värmlands Museum bjuder på omfattande permanenta utställningar och varje år finns dessutom ett flertal varierande utställningar av hög internationell klass.
I Karlstad har också den folkkäre konstnären Lars Lerin ett eget konstmuseum, där man kan betrakta hans berömda akvareller.
Visste du detta?
Det svenska barnprogrammet HAJK sändes i SVT från 1971 - 2003 från just Karlstad. Ordet HAJK är en backronym för programpolicyn: Helfestligt, Allmänbildande, Jätteintressant, Kunskapsorienterande – Precis som ett besök i Värmland!
Ett landskap som inspirerar
Kanske är det den stolta naturen, med stora skogar, berg och böljande fält som har gjort att kreativiteten flödar i landskapet. Det kraftfulla bruset från Klarälven och Frykensjöarnas blanka vatten lockade självaste dynamitens uppfinnare Alfred Nobel att bli värmlänning när han år 1893 köpte vapenfabriken AB Bofors-Gullspång och bosatte sig i Björkborns herrgård utanför Karlskoga. Alfred spenderade sina sista tre somrar här och numera är herrgården ett Nobelmuseum väl värt ett besök.
Alfred Nobel dog den 10 december 1896 och efterlämnade en stor förmögenhet som lade grunden till dagens Nobelpris. År 1909 fick den första värmlänningen Nobelpriset i litteratur – ingen mindre än Selma Lagerlöf, som dessutom blev den första kvinnan att få det berömda priset.
På Selma Lagerlöfs gård Mårbacka får du chansen att uppleva ett av världens mest berömda hem, och kan låta dig fängslas av berättelsen om hennes författarskap och liv.
Hennes mest berömda verk Gösta Berglings saga utspelar sig just i trakterna kring Mårbacka.
Vill du fortsätta vandra i författarnas spår, finns även Gustaf Fröding, Erik Gustaf Geijers och Esaias Tegners gårdar att besöka i närområdet.
Gränslandet mot Norge
Vill du ha det extra roligt eller kul, ska du passa på att besöka mikrostaten Morokulien. Här finns ett fredsmonument som restes till minnet av freden mellan Sverige och Norge på 1800-talet. Dessutom har det lilla landet en egen valuta man som turist kan köpa och det går att få ett eget pass från Morokulien. Namnet blev lanserat av Lennart Hyland 1959 och kommer av det norska ordet moro och det svenska ordet kul, som ju båda betyder skoj.
Kanske har Värmland gett dig mersmak, och du återvänder till landskapet, eller blir du kanske så tagen av det att du stannar kvar. Som Per Berggrén gjorde en gång i tiden.
– När jag kom till Värmland kände jag att ”nu är jag hemma”, säger han och skrattar.
Värmländska dansband
"Det var dans bort i vägen på lördagsnatten, över nejden gick låten av spelet och skratten... " Få andra landskap förknippas så mycket med musik och dans som Värmland.
Här är tre av de mest kända dansbanden med rötterna i landskapet:
Vikingarna: Dansbandet från Arvika som sålt över elva miljoner skivor och hade Christer Sjögren som sångare under åttio-och nittiotalet.
Sten & Stanley: Bildades i Karlskoga 1962, och har haft hela 61 låtar på Svensktoppen genom åren.
Sven-Ingvars: Musikgruppen från Slottsbron i Grums kommun. Sven-Ingvars ligger med sina 55 låtar tvåa på listan över artister med flest melodier på Svensktoppen.
Snabbfakta om Värmland
Landskapsblomma: Skogsstjärna
Landskapsdjur: Varg
Gränsar till: I söder Västergötland och Dalsland, i väster Norge, i öster Västmanland och Närke och i nordost till Dalarna.
Fornlämningar: Finns över 5 500 i hela landskapet