Kornelia och Robin långfärdscyklar jorden runt– här är deras bästa tips
– Man mår så bra när man cyklar – det är meditativt, det gör kroppen gott och maten smakar bättre efteråt, säger Kornelia Thörn.
Det hela tog sin början under en jorden runt-resa 2013. Kornelia Thörn, 33, och Robin Lyne, 35, hade som mål att ta sig från världsdel till världsdel landvägen och befann sig i Thailands huvudstad Bangkok. Efter många mil på bussar och tåg längtade de efter något annat. För Kornelia, som flera gånger cyklat mellan Malmö och Berlin, var cykeln det självklara valet.
– Man blir så begränsad av att sitta på en buss hela dagarna, man kan inte stanna var man vill utan måste anpassa sig efter andra. Så när vi kom till Bangkok gick vi direkt till en skrotmarknad och köpte två gamla cyklar som vi tog oss ända till Indonesien med. Och vi blev helt fast, säger hon.
Köpte cyklar och cyklade till Afrika
Robin trodde för sin del att de skulle orka cykla i några dagar. Snart upptäckte han att de hade varit ute på vägarna i flera veckor. Efter att de hade kommit hem till Sverige igen var de rejält bitna. De köpte två begagnade cyklar och bestämde sig för att cykla ner till Afrika.
– Den resan var betydligt tuffare, med storm och regn bland annat. Men jag tror att vår resa i Asien, där vi cyklade drygt 300 mil, var så lätt och enkel att vi blev lite lurade in i det här med långfärdscykling. Man romantiserar ju gärna allt i efterhand och har glömt bort de där gångerna då man låg i feberfrossa på något hårt golv och undrade vad man hade gett sig in i, säger Kornelia med ett skratt.
Se också: Upplev 6 svenska sommarpärlor i sommar
Har skrivit boken Långfärdscykling
Trots vedermödor längs vägen har paret fortsatt att cykla tillsammans. En gång cyklade de hela vägen till Kina och de har också sett Balkan, Medelhavet, Island och hela Sverige från cykelsadeln. Nu har de precis skrivit boken Långfärdscykling (Natur & kultur) om sina resor, där de delar med sig av mängder av tips och inspiration. Tjusningen med långfärdscykling är enkelheten och alla storslagna naturupplevelser det för med sig, säger de.
– Jag tror att långfärdscykling kan innebära olika saker beroende på vem man frågar, men för oss är det lika mycket friluftsliv som cykling. Vi campar och upplever naturen. Jag skulle säga att det är en kombination av naturupplevelsen och äventyret som utgör tjusningen med det, säger Robin.
Men även om naturen är en viktig del i det hela, är mötet med andra människor minst lika centralt.
– I många länder kommer man nära lokalbefolkningen, man träffar människor på ett helt annat sätt. Sen tycker jag också att man har en total frihet när man cyklar. Visst krävs det mycket planering innan, men när man väl är ute är man väldigt fri. Man mår så bra när man cyklar – det är meditativt, det gör kroppen gott och maten smakar bättre efteråt, säger Kornelia.
Är det farligt att långfärdscykla?
Ibland får de frågan av andra om det inte är farligt att cykla så långa sträckor på okända vägar så långt hemifrån. Och visst har det hänt att de hamnat i obehagliga situationer.
– En gång i Turkiet var det en man som plockade fram ett vapen, vi hade råkat hamna mitt i en grannfejd. Jag har nog aldrig varit så rädd i mitt liv, men när situationen var över förstod vi att det inte hade med oss eller vårt cyklande att göra. En annan gång var vi i en liten by mitt i Sahara när en storm drog in. Regnet öste ner och spolade bort alla vägar, och då hade det varit skitläskigt om vi hade tältat och inte kunnat ta oss tillbaka på egen hand , säger Kornelia.
Samtidigt vill både hon och Robin betona att de mycket sällan har känt sig rädda eller oroliga ute på vägarna. Visst gäller det att fatta välgrundade beslut, men så är det alltid ute i naturen, konstaterar de. De enda gångerna de egentligen har varit i fara är i olika trafiksituationer. I övrigt säger de att cykling faktiskt är ett väldigt säkert sätt att resa.
– Innan man åker tänker man att det känns läskigt och långt borta. Men när man väl är på plats känns det oftast hur naturligt som helst, man vänjer sig vid omgivningarna, säger Robin.
Det här behöver man ha med sig på cykelresan
Både Kornelia och Robin hävdar bestämt att långfärdscykling passar alla och att vem som helst kan göra det. Det går lätt att anpassa färden utifrån sina egna förutsättningar. Det passar såklart inte alla att cykla till en annan världsdel och vara borta i flera månader, men det går minst lika bra att cykla i det egna närområdet under en helg eller en vecka. Vill man inte sova i tält kan man göra dagsturer och bo på hotell. När det gäller lågfärdscykling finns inga rätt eller fel.
Hur mycket planering som krävs på förhand beror på hur långt man tänker cykla. Men det finns några saker som man behöver oavsett vilken typ av tur man ger sig ut på.
– En cykel som fungerar är förstås a och o. Regntät utrustning är viktigt, du behöver kunna hålla både dig och dina prylar torra. Och så underlättar det om du har lite verktyg så att du exempelvis kan laga en punktering, och ett stormkök om du vill kunna laga mat längs vägen. Ett vattentätt tält och en sovsäck som håller temperaturen är bra. Håller du dig bara torr och varm och kan ta dig framåt, då klarar du dig.
Kunskap viktigare än dyr utrustning
Det behöver inte heller vara särskilt dyrt att semestra med hjälp av cykel. Om man övernattar i tält och lagar maten själv drar man ner såväl boende- som matkostnaderna rejält.
– Ibland känns det som om folk köper jättedyr utrustning för att vagga in sig själva i en falsk trygghet. Ersätt alla prylarna med kunskap istället, tycker vi. Läs på och ha respekt för naturen, för det spelar ingen roll hur dyrt tält du har om du inte kan få upp det i tid när regnet börjar falla. Kunskap är gratis och väger ingenting, säger Kornelia.
Cykla i Sverige – här är Robins och Kornelias tips
Att Sverige är fantastiskt att cykla i är de båda överens om. Själva har de cyklat genom hela landet, och de har några favoritställen som de gärna delar med sig av.
– Jag kommer från Härnösand så jag måste tipsa om Höga kusten. Där finns vackra naturområden och jättebra vägar. Man kan cykla genom Skuleskogens nationalpark till exempel. Där finns skog, sjöar, kuperat landskap och man behöver inte planera sin cykling så noga för där finns massor av val, säger Robin.
– Eftersom jag är delvis uppvuxen på Österlen tipsar jag om det, det är så pittoreskt och passar bra för semestercykling. Det är lätt att ta sig vidare till Blekinge och skärgården kring Karlskrona eller till och med Öland. Men i norra Sverige och kring fjälltrakterna trivs jag bäst. När vi cyklade genom Sverige gillade jag verkligen Dalarna som landskap, där finns otroligt fin natur och en väldigt levande landsbygd som man tyvärr inte ser så mycket av längre, säger Kornelia.
Kornelias och Robins fem bästa tips inför cykelresan:
- Den bästa resan är den som blir av! Ska du cykla för första gången behöver du inte krångla till det. Ta vad du har, låna resten och börja där du bor. Att tälta och cykla för första gången kan kännas som ett äventyr även om du bara kommer femton mil.
- Planerar du en långresa med cykel – spana in vad andra gjort. Läs böcker (gärna vår!), bloggar och ta kontakt med långfärdscyklister. På så sätt får du en uppfattning om vad du behöver i form av visum, reservdelar, kunskap och utrustning.
- Tänk på att du ofta värdesätter helt andra saker på en cykelresa än på en mer traditionell semesterresa. När du cyklar så är det resan som är målet, inte enstaka destinationer i sig. Välj gärna mindre vägar och naturnära sträckor.
- Kök och tält är en självklarhet för oss. Inget lyxhotell i hela världen slår känslan av att få vakna upp alldeles ensam mitt i naturen. Så, ta gärna med ett tält eller en tarp!
- Se till att du kan hålla dig torr och varm. Lager på lager-principen är den bästa eftersom du lätt kan variera din klädsel beroende på om du cyklar eller pausar.