Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Kattegattleden – guide till Sveriges finaste cykelled

17 maj, 2019
author Ann-Sofie Lindell
Ann-Sofie Lindell
Den har fått omdömet Europas vackraste cykelled och 
det är lätt att förstå varför. Om du cyklar längs med Kattegattleden får du uppleva storslaget hav, böljande fält, fina fiskelägen och mycket mer. Pumpa däcken, smörj 
kedjan och packa matsäcken. Nu blir det åka av!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vyerna är storslagna! Precis vad vi väntat oss av en cykelled som löper längs havet och som utsetts till Europas finaste! Att Kattegattleden dessutom kan sägas gå från en drottning till en annan gör ju inte saken sämre! Sträckan, på totalt 395 kilometer, startar nämligen på Drottninggatan i Helsingborg och avslutas på Drottningtorget i Göteborg. Eller omvänt, om du så vill!

Vi valde att cykla norrut, för att testa de två första av ledens totalt åtta etapper. För den som kommer med tåg eller buss till ”Sundets pärla” är starten på Drottning­gatan perfekt, alldeles vid tågcentralen Knutpunkten.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Kattegattleden startar i Helsingborg.
Kattegattleden startar i Helsingborg, Sundets pärla, i söder och går hela vägen upp till Göteborg. Foto: Peter Helperin

Denna första sträcka är ganska väl trafikerad, av såväl turister som Helsingborgare som trampar till och från centrum. Den asfalterade banan går förbi kulturhuset Dunkers, förbi småbåtshamnen och uteserveringarna i Norra hamnen, förbi det tropiska strandlivet längs Örestrandsbadet med alla sina palmer (eller Fria bad som lokalborna oftast kallar sitt svar på Copacabana beach…).

Besök Sofiero och Fredriksdal

Har du tid och lust att stanna i stan finns så klart mycket att uppleva, som vackra Sofiero slott, Fredriksdals friluftsteater eller historiska Kärnan. Eller varför inte ta en färjetur över Sundet till Helsingör för lite danskt gemyt?

Vi cyklar vidare och passerar snart Pålsjö krog och kallbadhuset intill.

Så här långt ut ur staden börjar trafiken glesas av och vi kan allt mer börja njuta av omgivningarna, utan att hela tiden behöva ha koll på omgivande trafik.

Annons

För en cyklist som redan nu blivit varm i kläderna bjuder bokskogen i backarna kring Dom­sten på välbehövlig svalka, innan färden går vidare ut genom öppna fält vid naturreservatet Grå läge, där kor och får betar alldeles vid havet.

Cyklar strax utanför Vikens hamn.
Vikens hamn bjuder på en pittoresk vy. Foto: Peter Helperin

Upplev pittoreska Viken

Väl ute ur reservatet har vi Vikens hamn framför oss. Den pittoreska vyn över anrika Sophiamöllan, båtmaster, vita små korsvirkeshus och stockrosor känns oslagbar och får vårt hittills högsta betyg. I hamnen finns en glasskiosk, vilket inte gör vårt stopp sämre, och ett flertal restauranger och pizzerior.

En avstickare upp i byn kan rekommenderas. Kanske ett fikastopp på Konditori Öresund? Är du här redan tidig förmiddag finns förmånliga frukostpaket att ta med eller äta på plats.

Försäljare i Höganäs saluhall
Inhandla utflyktsmaten i Höganäs saluhall. Foto: Peter Helperin

Föredrar du en mer fullastad matsäck kanske du ska vänta tills du passerar Höganäs och svänga av in till saluhallen. Oavsett vilket bör du inte missa detta mat-Mecka, om så bara för att dofta och kika! Här hittar du färdiga smörgåsar, sallader, goda ostar och mängder av andra delikatesser, mycket är ekologiskt och närproducerat.

Kafé, restaurang och shopping finns också för den som så önskar. Och allt kretsar kring den gamla imponerande keramikugnen mitt i byggnaden. Här kan du naturligtvis köpa bygdens signum – koppar, fat och skålar i den speciella saltglaserade keramiken, som fortfarande tillverkas här i keramikverkstaden.

Annons

Efter Höganäs börjar det luta lite uppåt, på vår väg till avstickaren Krapperups slott. För trötta ben och torra strupar känns det skönt att pausa här, för en fika i kaféet och en titt i den vackra slottsparken och i konsthallen.

Småvägar över Kullahalvön

Leden går nu vidare rakt över Kullahalvön, längs en slingrande småväg som passerar bland annat Kullabergs vingård innan man når Arild. Och det är väl lika bra att avslöja det nu: det är här sträckan når sin kulmen, sin klimax! Det blir knappast mer pittoreskt än här, i detta lilla fiskeläge vars hus ringlar nerför branten mot havet.

Utsikt över Arild och Bjärehalvön.
Från Arild skymtar Bjärehalvön. Foto: Peter Helperin

Storslagen vy i Arild

Uppifrån anrika hotell Rusthållargården har du en storslagen vy över alla hustak och ut över havet, där nu nästa halvö skymtar, Bjärehalvön. Vill du stanna över natten, och även njuta av vällagad mat, är detta ett lyxigt alternativ.

Efter Arild kan du låta vinden leka i håret när du ger av dig nerför backarna, innan det är dags för nästa etapp – ut över flacka fält mot Ängelholm.

Men missa inte ett stopp på Flickorna Lundgren på Skäret. Miljön är en upplevelse i sig, l­iksom kaféets berömda vanilj­hjärtan, och inte minst dess stolthet – skånsk äggakaka med fläsk!

Detta är ett mycket populärt ställe och här passar devisen ”smakar det, så kostar det”, väl in. Men tänk på att det är långt till nästa stopp, om du inte skulle ha något kvar i din matsäck…

Klassiska Flickorna Lundgren på Skäret
Klassiska Flickorna Lundgren på Skäret bjuder på skånskt gemyt. Foto: Peter Helperin

Cykla på landsväg till Ängelholm

Sträckan härifrån till Ängelholm är kanske inte den roligaste på turen – mycket beroende på att den inte går längs havet utan inne bland fälten, längs landsvägen, men väl framme kan du stanna till i Hembygdsparken, på Järnvägens museum, eller ta dig ut till havet och njuta av Skäldervikens breda sandstrand!

Annons

Har du ork kvar i benen kan du trampa vidare till Båstad och sedan följa Hallandskusten upp till Göteborg. Och får vi gissa väntar här fler storslagna vyer och härliga utflyktsmål!

Utflyktstips i Skåne

Tips för en härlig cykeltur

  • Ladda ner cykelkartan från webbsidan. (Ibland kan det vara lite väl glest mellan skyltarna som märker ut leden).
  • Ta tid på dig – här finns mycket att uppleva längs vägen, inte enbart vackra vyer!
  • Planera din rutt och åk kollektivt en sträcka om du vill! Det finns bra kommunikationer längs hela leden, både buss och tåg. (Se bara till att betala biljett även för din cykel).
  • Tänk på att det på vissa sträckor är ont om fikaställen, så se till att ha lite förnödenheter med dig i cykelkorgen! Kolla gärna på hemsidan och planera stopp efter kartan!
  • Vill du enbart cykla på asfalt? Kolla kartan över de olika etapperna så ser du vilket underlag sträckan löper på, asfalt eller grus. På sina håll cyklar du längs landsväg, men för det mesta på anlagd cykelled.
Par cyklar i grönskande miljö.
Sverigeleden går genom alla svenska landskap utom Gotland. Foto: TT

5 fina cykelleder i Sverige

Sverigeleden

Sverigeleden går mellan Helsingborg och Karesuando och är 2620 kilometer lång. Det här är med andra ord leden för dig som vill ta en riktigt lång cykeltur. Men det går såklart fint att nöja sig med endast en eller några etapper. Leden går genom alla svenska landskap utom Gotland och är uppdelad i en huvudled och ett antal alternativa huvudleder. Eftersom den till stor del går genom bebodda trakter är det enkelt att hitta ställen att stanna på för en fika- eller matpaus.

Gotlandsdelen

Upplev Gotland på hjul! Gotlandsleden är 500 kilometer lång och går från Fårö i norr till Hoburg i söder. Här cyklar du i varierad natur med vita mjuka sandstränder, förbi fält med raukar, dramatiska klippkuster, vackra ängar osv. Här finns gott om kaféer, gårdsbutiker, loppisar och badplatser. Bra för dig att veta är att det under sommartid kan vara mycket trafik på de större vägarna.

Mälardalsleden

Sveriges äldsta cykel- turistled går runt Sveriges tredje största sjö, Mälaren. Mälardalsleden är cirka 440 kilometer lång och förbinder städer som Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Under sommaren har den anslutning till flera båtbryggor med båttrafik. Eftersom leden går genom Mälardalens slättlandskap är den oftast lättcyklad.

Annons

Vindelälvsleden

Längs Vindelälvsleden mellan Ammarnäs i Lappland och Vännesby i Umeå, Västerbotten, kan du njuta av vild natur från cykelsadeln. Leden är 400 kilometer lång och löper längs med Vindelälven. Här kan du välja mellan att ta den mer utmanande mountainbikeleden eller välja cykelleden avsedd för vanliga cyklar. Mest behagligt blir det om du startar i Ammarnäs. Då blir det få stigningar, gles biltrafik och lättcyklad asfalt hela vägen.

Västgötaleden

Västgötaleden bjuder på vackert och varierat landskap samt historiska minnesmärken som gravar från Stenåldern och Birger Jarls hembygd. Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern, omgärdar leden som är 1140 kilometer lång och binder samman de flesta städerna i Västergötland. Leden går längs småvägar och är lättcyklad.

Mer info om cykelleder i Sverige och cykelinspiration hittar du på swedenbybike.com och cykelframjandet.se.

Annons