Här är länderna i Europa där du inte bör dricka kranvattnet
Dricka kranvatten på semestern
Diarré och ständigt spring till toaletten. Knappast något som det skyltas med på Instagram i inlägg från semesterorten. Men faktum är att många drabbas av dålig mage på sin utlandssemester. Smittokällan är inte sällan dricksvattnet, som i värsta fall kan orsaka hepatit A eller salmonella.
Men oroa dig inte allt för mycket. Gör du din hemläxa, och undviker otur, så kan du njuta av din semester. För inte nog med att det är vedervärdigt att drabbas, för de flesta av oss innebär en semesterdag en dyr utgift. Något som få vill spendera på toaletten. Vagabond har listat länderna där du kan, och inte kan, dricka kranvattnet.
Dricksvatten mer osäkert utanför EU
I USA, Kanada och Grönland är det ”säkert” att dricka vattnet. I Mexiko däremot bör du undvika att släcka törsten med hjälp av kranen, samma sak i närliggande Karibien. I Asien kan du generellt utgå ifrån att du ska undvika kranvattnet, om du nu inte befinner dig i Brunei, Hongkong, Japan, Singapore och Sydkorea som anses vara ”säkert”. På hela den Afrikanska kontinenten är rådet att undvika det helt och hållet.
– Jag skulle säga att befinner man sig inte i ett EU-land och är osäker, så ska man nog låta bli att dricka dricksvattnet, säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert vid branschorganisationen Svenskt Vatten AB.
I Europa finns det flera länder där rekommendationerna spretar. Det handlar om länder vars vatten kan smaka annorlunda men inte är farligt att dricka. Eller att vattenkvalitén varierar kraftigt mellan stad och landsbygd. I andra länder råder en stark rekommendation om att inte dricka kranvattnet överhuvudtaget. Bland dessa länder finns bland annat Moldavien, Rumänien och Ryssland.
– Just nu arbetar man på EU-nivå med att ta fram ett nytt direktiv för dricksvatten. Där ställer EU-kommissionen hälsan i första hand med olika krav som medlemsländerna ska rätta sig efter. Grunden är att vattnet inte ska vara hälsovådligt, säger Birger Wallsten.
Fråga lokalbefolkningen om råd
Men även de länder där vattnet anses vara säkert att dricka, bör du lyssna till myndigheternas rekommendationer. Oftast är det enklaste att fråga lokalbefolkningen, kan de dricka vattnet så kan förmodligen du också göra det om du inte är extra känslig. Värt att tänka på är att även i ”säkra” länder, så tar du en risk på mer avlägsna platser. Fråga innan du dricker kranvattnet i en avlägsen stuga.
Här bör du INTE dricka kranvattnet:
Azerbajdzjan, Bulgarien, Georgien, Makedonien, Moldavien, Rumänien Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
Här kan vattenkvalitén variera kraftigt:
Bosnien-Hercegovina, Cypern, Estland, Kosovo, Kroatien, Lettland, Litauen, Montenegro, Serbien och Turkiet.
Här kan du, oftast, dricka kranvattnet utan risk:
Andorra, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Liechtenstein, Luxemburg Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Slovakien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.
Källa: Vagabond och Svenskt Vatten AB