Dansbandsstjärnornas guide: Sveriges bästa vägkrogar
Jocke Ekelund i Kindbergs:
”Stora portioner och klingande dalmål”
– Vi i Kindbergs gillar Lappens Grill i Hedemora, känt för sina stora portioner och varierad korvkioskmat.
Alltid leverat från trevliga tjejer på klingande dalmål.
– Ett annat bra ställe är Grindstugan i Laxå. Där kan du få Sveriges klart godaste karrékebab, utan tvekan.
De som jobbar där är trevliga grabbar, som alltid morsar med ett glatt igenkännande leende.
– Och, till sist: Restaurang Kindbergsbussen.
Alltid mysig stämning, trevligt sällskap och en mikrovågsugn som slår det mesta.
Medhavd matlåda blir som nylagad på bara några minuter. Ett plus är att sängen ligger nära när man behöver vila efter maten.
Elisa Lindström i Elisas:
”Bra mat och fin utsikt”
– Vi gillar Dinners i Arboga, det är vårt stammisställe. Perfekt att stanna vid när vi är på väg uppåt i landet.
En annan bra vägkrog är Rasta Tönnebro vid Söderhamn. De har bra mat och fin utsikt
Och så gillar vi Rosegarden, en asiatisk restaurang i centrala Växjö. Där försöker vi äta när vi är ute på vägarna och har tid att åka in i stan. Det är bra och nyttig mat som man står sig på!
Elisa Lindströms sköna revansch: En barndomsdröm som blir sann
Casper Janebrink i Arvingarna:
”De steker fläsket hårdast i Sverige”
– Vi gillar Rattugglan, norr om Mariestad. Vår stående rätt där är stekt fläsk och raggmunk. De steker fläsket hårdast i Sverige här, det måste testas!
– En annan favorit är Björkäng, som ligger mellan Varberg och Falkenberg. Det är ett obligatoriskt stopp för alla resor söderut. Här blir det dagens husman och missa för tusan inte salladsbuffén.
– Vi gillar även Daisys Hamburgerbar som ligger vid Sillekrog mellan Vagnhärad och Nyköping, E4:an södergående. Där äter vi gärna en riktig go, smarrig hamburgare med stekt ägg och bacon och alla tillägg. Perfekt nattamat!
Kenny Samuelsson i Streaplers:
”Vi prövar gärna gulliga små fik”
– Vi i Streaplers äter gärna på Rasta utanför Ulricehamn, likaså Rasta Rattugglan Mariestad. Att det ofta blir Rastarestauranger beror på deras tillgänglighet.
– En annan favorit är en thairestaurang som heter Saigon som ligger i Örebro. Det blir en liten avstickare från färdvägen, men det är det värt. På Saigon äter vi ofta kyckling med thaibasilika, det får gärna vara starkt.
– Annars gillar vi i Streaplers att pröva små gulliga fik efter vägarna. Sommartid finns många guldklimpar med kaffe och våffla, så ser vi en skylt med kaffepanna stannar vi gärna till!
Dennis Janebrink i Flamingokvintetten:
”Raggmunk är favoriten”
– Vi är mycket förtjusta i Rastaställen. Vi rekommenderar gärna Rasta Ulricehamn (väg 40), Rasta Brålanda (väg 45) och Rasta utanför Mariestad på E 20.
– Alla i bandet äter gärna raggmunk med fläsk, det är en av våra favoriträtter.
Andreas Olsson i Sannex:
”En restaurang med lyxkänsla”
– Vi har en nykomling på vår lista, ett ställe som vi testade för första gången
i går. Det är pizzeria Mums på Framnäsgatan i Göteborg.
Deras pizzor är lite dyrare men mycket godare. Testa gärna pizzan ”Karl Johan”, med
rökt sidfläsk, smörstekta Karl Johan-svampar, kantareller, västerbottenost och färsk timjan.
– Ett annat ställe vi gillar är Rasta Ödeshög. För 87 kronor får du äta så mycket du vill av deras buffé, som ofta består av husmanskost. Det är det perfekta stället om du är hungrig.
– Vår vinnare är restaurang Brändåsen i Kumla, den ligger i korsningen mellan E20 och riksväg 50. Det är aningen dyrt, men maten är fantastisk.
Hela restaurangen ger ett lyxigt intryck och maten är utöver det vanliga. Köper man en falukorv, så är det en falukorv med en twist.
Erica Persson i Drifters:
”Det är ett måste att stanna här”
– Är vi på väg neråt landet stannar vi gärna på Björkäng Vägkrog utanför Varberg. Jag själv tar gärna fläskpannkaka, killarna i bandet tar ofta deras ”himlemacka” med stekt potatis.
– Ett annat ställe som vi gillar är Brändåsen i Kumla utanför Örebro. Thorbjörn som äger stället är en bra person som ofta tar sig tid och pratar med banden en stund, trots att han har mycket att göra.
Passa på att beställa deras kantarellsoppa, med egenplockade kantareller, som är fantastisk. Efter maten blir det kaffe och ibland även hembakade delikatesser från deras konditori. Det är ett måste att stanna där, om du har vägarna förbi!
Läs också: Turister vallfärdar till Åsas busskafé
Text: Marie Flodin och Helene Arkhem