Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tyskarna Ann och Kex: ”Vi har skapat vår egen 2D-värld på Öland”

29 jun, 2022
author KARIN ASMUNDSSON
KARIN ASMUNDSSON
Det tyska paret äger ett café på Öland som är målat i svart och vitt. De sitter tillsammans vid ett bord.
Ann och Kex driver Europas enda 2D-café.
Fika i Europas enda 2D-café, flyg med drake på ängen och lek på torget i lekladan. På Mellböda gård på norra Öland har Ann Kammerer och Kex Kuhrt byggt upp sin egen fantasieggade värld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ann, som är 57 år, och Kex, som är 60 år, blev ett par 2005. De är båda tyskar, men Ann hade då bott i Sverige i flera år. De åkte på en gemensam semester och i tre veckor reste de på motorcykel genom södra Sverige. Året efter kom de till Öland, och blev båda fascinerade av den höga vida himlen, närheten till havet och landskapet.

Se också: 8 härliga hemestertipsBrand logo
Se också: 8 härliga hemestertips

Sommaren 2007 hittade de Mellböda gård, som då var en alldeles vanlig bondgård med bostadshus, garage och flera ekonomibyggnader. I december skrev de på köpekontraktet och några månader senare flyttade de från mångmiljonstaden Berlin till det glesbefolkade norra Öland. Den 11 juni 2008 öppnade de caféet. Tiden var knapp, och det var mycket som skulle fixas. De hade inga platser inomhus för gästerna utan hade räknat med fint väder. Samtidigt som de första bilarna svängde in började det regna, och besökarna vände.

– Jag var nästan gråtfärdig, minns Ann.

Mellböda gård har 2D-café från Japan

Det blev bättre. Numera har den gamla gården förvandlats till ett spännande utflyktsmål, med gott om plats inomhus för fikagästerna om det regnar. Och gott om platser utomhus när solen skiner – och det gör den för det mesta.

Ann och Kex står framför sitt röda hus och café
2D-cafét är en optisk illusion och ser ut som en serietidning.

2D-cafét är en optisk illusion i svart och vitt. Det ser ut som en serietidning, där hela rummet, med bord och stolar, tavlor och kaffekannor, kuddar och gardiner är målade med svart penna. Kakorna och kaffet är dock tredimensionella, och i färg. Ann blev förtjust i den tvådimensionella effekten som uppstår med vit bakgrund och svarta streck. Trenden kommer från Sydostasien, det är lite oklart om det första öppnades i Japan eller Sydkorea, men numera finns det 2D-caféer på flera ställen runt om i världen. Kex café är det enda i Europa. Det har varit mycket arbete med att göra om caféet, och Ann och Kex är nöjda med resultatet.

Annons

Ann Kammerer och Kex Wolfgang Kuhrt

Ålder: 57 år.
Bor: På norra Öland.
Gör: Driver Mellböda gård. Också verksam som konstnär.
Familj: Kex samt barn och barnbarn i Tyskland.

Ålder: 60 år.
Bor: På norra Öland.
Gör: Driver Mellböda gård. Också verksam som den "Tyske hustomten".
Familj: Ann samt bonusbarn och bonusbarnbarn i Tyskland.

Cafét har fått sitt namn efter Kex som inte alls heter Kex utan Wolfgang. Wolfgang fick sitt smeknamn när han utbildade sig till konditor. Det serveras inga kex på cafét, men däremot hembakade kakor efter tyska recept som apfelstrudel och käsekuchen.

Samlade in pengar till organisationen Wateraid

På norra Öland är vatten en bristvara precis som i stora delar av världen. Mellböda gård gör sitt för att hjälpa till. Sommaren 2021 såldes 858 glas kranvatten för fem kronor styck till förmån för Wateraid och totalt fick det lilla caféet in 4 290 kronor och bidrog till att människor i världens fattigaste länder kan få tillgång till rent vatten.

– Vi älskar det här stället, vi älskar naturen och trädgården, säger Ann.

Jag är farmor i en leksaksaffär

Efter drygt tio år har trädgården blivit precis så naturligt vildvuxen som hon vill ha den, men det har krävt mycket arbete för att få till det perfekt vildvuxna med buskar och träd som lockar insekter och fåglar. I växthuset kan man sitta och fika när det regnar eller blåser.

– När man kommer hit tror jag att det känns som om man besöker någon. Det är inte så affärsmässigt. Hos oss upptäcker man saker, och desto längre man är här ju mer förstår man vad som finns, säger Ann.

Kex håller med.

– Det mesta är gratis, säger han.

Ann Kammerer står i sin affär med en kund
"Jag är som en farmor i en leksaksaffär"

I Drakens koja finns ett av Sveriges största utbud av drakar, från enkla barndrakar till avancerade sportdrakar. Ann och Kex har satsat på klassiska leksaker, de flesta i trä.

Annons

– Jag är en farmor med en leksaksaffär, skrattar hon.

Lekladan kom till för att gästerna skulle ha någonstans att vara om det regnade och det gjorde det i flera veckor under den första sommaren.

– Vi tog in allt vi hade, gamla stolar och parasoller och lampor och fyllde på med loppisfynd, säger Ann.

Barnvänligt med flyga drake och gissa bajset

I ett hörn har en skolmiljö byggts upp. Där kan mamma eller pappa få sitta i skolbänken, och här finns en marknad med torgstånd där barnen kan sälja fisk, mjölk och kött, frukt och grönt och blommor.

”Sonen ville inte därifrån, för han hade så kul med att leka affär. Det hade faktiskt jag med… Någon måste ju handla från barnen i de där mysiga stånden. Vi kommer helt klart att återvända” skrev en nöjd besökare.

Som unga njöt vi av klubbarna i Berlin

I det gamla utedasset finns en interaktiv utställning där man kan gissa bajset, och lära sig att identifiera olika djur.

Under högsommaren ordnar Ann och Kex kurser i drakbygge. De menar att drakflygning är perfekt för den som vill vara ute i naturen men inte vill lägga en förmögenhet på utrustning. Vanligtvis börjar man med en drake på en lina, men drakar kan också styras med två eller fyra linor.

Det tyska paret Ann och Kex från Berlin håller i en flygande drake.
Under högsommaren ordnar Ann och Kex kurser i drakbygge.

I konstladan är det utställningar. Ann Kammerer, som också är verksam som konstnär ställer ut och berättar om sina verk. Hon har gjort bordsspel, eller interaktiva skulpturer, där hon på ett lättfattligt sätt tar upp svåra ämnen som till exempel migration. De ordnar också barnteater och berättarkvällar.

Annons

Konstnär från Berlin flyttade till Öland

Kontrasten mellan norra Öland och Berlin är stor, särskilt vintertid när mörkret sänker sig över ön.

– När man är ung och kan njuta av att gå på klubbar är det kul i Berlin. Jag älskar Öland, jag har aldrig bott så länge på något ställe, säger Ann.

Båda har alltid arbetat, och har bland annat serverat på Nobelmiddagen. Kex är, förutom konditor, ”tyska hustomten” som bland annat erbjuder gräsklippning, snöröjning, mindre byggprojekt och tillsyn under vinterhalvåret.

Ann är verksam som konstnär. Hon är kvinnan bakom projektet Konstlandskapet, en stor konstrunda på Öland där konstnärer över hela ön öppnar sina ateljéer under Kristi himmelsfärd. Det allra första året deltog över 100 konstnärer och institutioner.

– Jag är övertygad om att detta bara är början, och att det blir en stor grej.

Fler utflyktsmål på Öland

Här är fler tips på vad man kan göra på Öland, om man tröttnar på att sola och bada.

Södra udden
Vid södra udden kan man skåda fåglar, klättra upp i fyren Långe Jan och kanske se sälar som solar på klipporna. I naturum Ottenby finns information om natur och kultur inom Ottenby naturreservat.

Stora Alvaret
På södra Öland finns Stora Alvaret, som är att av världens mest säregna kulturlandskap, mäktigt, ödsligt och svindlande vackert. Tunna jordar på kalkberggrund tillsammans med tusenåriga betestraditioner har skapat förutsättningar för ett speciellt växt- och djurliv.

Världsarvet Södra Öland
Alltid öppet, ett världsunikt odlingslandskap med medeltida traditioner. Odlingslandskapet är annorlunda. Det beror både på kalkberggrunden, det milda klimatet och ölänningarnas påverkan på bygden. På Öland finns de gamla radbyarna kvar eftersom markerna inte skiftades. Här bedrivs modernt jordbruk i ett medeltida landskap.

Skedemosse
Här har man hittat en stor guldskatt, sju ringar som tillsammans vägde 1,3 kilo, och dessutom hästben och människoben, vilket tyder på att det inte bara vad guld som offrades till gudarna. Själva skatten finns på Historiska museet i Stockholm, men på Skedemosse gård finns en utställning med repliker.

Vida museum
På Vida museum finns permanenta utställningar över konstnärerna Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien, och dessutom ordnas varje år tillfälliga utställningar. Museibutiken är välsorterad.

Himmelsberga
Ölands museum är en dubbel radby. Förutom ett friluftsmuseum finns också flera utställningslokaler för främst lokala konstnärer och konsthantverkare och ett trevligt kafé. Under högsommaren är det dagliga aktiviteter för barn, bland annat djurguidning där barnen får hälsa på lantrasdjur.

Borgsafari
Det flera fornborgar på Öland. Eketorps borg är Sveriges enda rekonstruerade fornborg. Här kan man uppleva livet under järnålder och tidig medeltid. I Sandby borg skedde en massaker på 400-talet. Vid utgrävningarna har arkeologerna hittat guldmynt från romarriket. På länsmuseet i Kalmar finns en utställning om massakern. På länsmuseet finns också en stor utställning om Kronan, skeppet som sjönk efter en explosion vid ett slag mot danskarna utanför östra Öland 1 juni 1676.

Solliden
Solliden är kungafamiljens sommarparadis. Parken, som är öppen dagligen, anlades för drygt hundra år sedan av drottning Victoria. I Paviljongen visas olika utställningar. För barnen finns mycket att upptäcka, som käpphästbana, skattjakt och inte-nudda-marken-väg. I Engelska parken visas olika utställningar. Utanför själva slottsområdet finns serveringen Kaffetorpet. Solliden ligger på landborgskanten, och det går en fin promenadstig genom lövskogen ner mot Borgholm.

Byrums raukar
Vid Byrum finns Ölands finaste raukområde. Det består av ett hundratal raukar längs en 600 meter lång strandremsa. Norr om raukarna finns en fin badplats med sandstrand. Vägen som går från Byrum, via Alvedsjö bodar och ner till Äleklinta, kallas allmänt för Stenkusten. Man passerar flera stenbrott och utsikten är storslagen över Kalmarsund.

Jordhamn
Här finns en av de vackraste vyerna på Öland. Skurkvarnen, den enda i sitt slag i Sverige uppfördes 1905 för att skura, eller putsa kalksten. Intill finns sn skurvandring som drevs av oxar. Stenbrytning var länge en viktig inkomstkälla för öborna, och öländsk kalksten användes till byggnadsdetaljer som trappor och ornament i kyrkor och slott.

Annons