Yvonne bestämde sig för att åka ensam till Sydamerika
Yvonne Rosmark, 52, bor i Linköping och är mamma till Robin, 25, och Sofie, 23, samt att hon har särbo och bonusdotter. Och sedan ett år tillbaka är hon egenföretagare. Hon är chef över sig själv och jobbar med affärsutveckling och ledarskap med inriktning på ekonomi, individ och miljö.
– När detta går ihop får vi ett hållbart samhälle, säger hon.
Riktigt så har hon inte alltid resonerat och det som öppnade hennes ögon var en resa till Sydamerika.
Jag var 43 och blev änka med två tonårsbarn
Under 20 år jobbade hon på Saab i Linköping och det var ett jobb med fart och fläkt och åtskilliga resor. Livet snurrade snabbt, hon var kvinna i karriären och ingenting kunde stoppa henne. Inte förrän maken Kjell blev sjuk. Han hade drabbats av en hjärntumör och ett år senare gick han bort, endast 46 år gammal.
– Jag var 43 och blev änka med två tonårsbarn, berättar Yvonne.
Bestämde sig för att uppfylla sin dröm
Makens sjukdom och död blev en slags väckarklocka. Hon började få andra perspektiv på tillvaron och kände att hon ville något annat med sitt liv. Kjell hade haft en dröm. Innan han dog ville han se Liverpool spela på hemma-arenan men drömmen blev aldrig sann. Han kom till Liverpool men fick inte se favoritlaget spela då matchen ställdes in.
Det fick Yvonne att börja fundera och hon tänkte mycket på vad som var viktigt och att drömmar ska förverkligas. Yvonne hade också en dröm. Hon ville komma till Sydamerika och besöka den gamla inkastaden Machu Picchu i Peru. Samtidigt började hon mer och mer överväga möjligheterna att säga upp sig och starta någon form av egen verksamhet. Hon vägde fram och tillbaka, till dess att hon bara bestämde sig. Hon sa upp sig från chefsjobbet och slutade i januari 2017. Samma månad packade hon ryggsäcken och gav sig iväg.
Jag var rädd några gånger
Hon reste först till Santiago i Chile. Det kändes bra att börja där då det finns en västerländsk prägel på staden. Hon kunde bara lite spanska men tog sig ändå fram och avverkade i rask takt Chile, Argentina, Bolivia, Peru och Ecuador.
– Jag var rädd några gånger, säger hon. Särskilt i La Paz i Bolivia där jag skulle passera igenom ett demonstrationståg.
Det låg lynchstämning i luften och någon slängde en dynamitstav som landade framför hennes fötter. Men hon lyckades springa därifrån utan att dynamitstaven hann explodera. Hon nådde vandrarhemmet där hon sökte efter lämpliga flyktvägar och lyckades ta sig därifrån.
I La Paz blev hon också stoppad av en person som utgav sig för att vara polis och beordrade henne att kliva in i en civil bil. Även den gången lyckades hon fly. Och tur var det, hade hon tvingats in i bilen hade hon förmodligen blivit rånad.
– Jag lärde mig snabbt att som kvinna i min ålder är man väldigt utsatt då man i mångas ögon är ett levande dollar-tecken, säger hon.
Levde ett enkelt liv
Men dessa händelser har hon mer eller mindre förträngt. Hon har istället sparat de positiva minnena och kommer särskilt ihåg alla fantastiska människor hon mötte och som levde efter devisen här och nu. Härliga och jordnära människor som levde nära naturen och som även lärde Yvonne att leva ett enkelt och avskalat liv. Nästan alla hon mötte var förnöjda och hon sögs med i den lugna lunken.
Mitt i denna yttre resa gjorde jag också en inre resa
Mellan platser och länder åkte hon buss och resorna blev som en slags meditation. Hon satt och tittade ut och fick bevittna magiska naturupplevelser samtidigt som hon funderade över hur hon ville leva sitt liv. Och hon kom fram till att hon ville ha till stånd en förändring.
– Mitt i denna yttre resa gjorde jag också en inre resa och hittade en slags rytm som passade mig bra, berättar hon.
Vandring på Inkaleden
Resans höjdpunkt var vandringen på den gamla Inkaleden i Peru. Hon trodde inte att den skulle vara genomförbar då den oftast behöver bokas sex månader i förväg. Men ett återbud ledde till att hon fick en plats.
Det var olika utmaningar varje dag men helt oförglömligt. De vandrade på hög höjd och luften var tunn. Gruppen vandrade i fyra dagar och på nätterna sov de i tält. Vandringen är det absolut tuffaste Yvonne har gjort. Vädret var uruselt med dimma och hällregn men väl framme fick hon lön för mödan.
– Det var en otrolig upplevelse när solen bröt igenom och jag såg Machu Picchu, säger hon.
Ångrar det inte en sekund
Men hennes resa hade ett slut och det var en annan Yvonne som återvände hem, fullmatad med intryck. Sydamerika var en fantastiskt spännande kontinent och hon bar med sig känslor av värme och närvaro. Hon har valt att kliva av jobbsnurren och känner att hon är mer närvarande i nuet. Numera startar hon dagen med en lång hundpromenad innan hon börjar jobba och hon är mer närvarande i möten med andra människor. Hon har inte ångrat en sekund att hon sa upp sig och i dag lever det liv hon vill leva.
– Veckorna i Sydamerika hjälpte mig att hitta rätt, säger hon. Men jag funderar ibland på om jag hade gjort denna yttre och inre resa om Kjell fortfarande hade varit i livet.
Tips för dig som vill resa ensam
Här får du tips på researrangörer som har resor för ensamresenärer.
Aller travel
Anordnar resor för dig som åker ensam. Du slipper betala extra för enkelrum.
Läs mer här: allertravel.se/singelresor
Solresor
Anordnar singelresor som erbjuder enkelrum till bra priser.
Läs mer här: solresor.se/singelresor
Singelresor
För dig som vill resa ensam oavsett civilstånd.
Läs mer här: singelresor.se
Ving
Vings solo-resor är för dig som föredrar att resa ensam och ger bra priser på enkelrum.
Läs mer här: ving.se/resa-ensam
Kulturresor
För dig som vill åka på en gruppresa utan att ha med dig någon medresenär hemifrån.
Läs mer här: kulturresor-europa.se/reser-du-ensam
Wireresor
Res ensam tillsammans med andra.
Läs mer här: wiresor.se/singelresor
Läs & res
Upplevelseresor i små grupper där 50 procent av deras kunder är soloresenärer.
Läs mer här: lasochres.se
Rosa bussarna
Har ett antal resor för 50+ och har stor andel ensamresenärer.
Läs mer här: rosabussarna.com
5 tips för ensamresenärer
- Se till att någon vet var du är. Ge en resplan till någon där hemma om du planerar att göra en rundresa och meddela när du anländer och lämnar en plats.
- Skaffa en kontaktperson på plats. Hör dig för bland bekanta om de känner någon som bor på ditt resmål. Då kan du få en lokal guide och kanske även någon att möta upp när du är där.
- Börja med en helg. Om det känns som ett stort steg att göra en lång resa ensam så prova först att bara vara borta i ett par dagar. Då kan du testa om det här sättet att resa passar dig.
- Gör en lista vad du vill göra. Om du drabbas av rastlöshet och känner dig ensam är det bra att ha planerat in en rad aktiviteter och sevärdheter. Eller varför inte passa på att lära dig något nytt och till exempel gå en matlagningskurs.
- Bo på mindre hotell och vandrarhem där det oftare är lätt att få kontakt med andra resenärer.
Av Anna Lindau Backlund