Från baby boomers till generation Z – allt du behöver veta
Baby Boomers (1945-1964): Efterkrigsbarnen som ville förändra världen
Målinriktade, ifrågasättande och beslutsamma tonåri.. jag menar individualister. Med en känsla av att göra allting tvärtemot och lite bättre, växte en stark tro på sig själv fram för den som föddes tätt inpå krigets dagar. En märkbart friskare och förmögnare generation av materialister som blev de första att få en riktigt envis tonårstid.
Kärnfamiljen viktig för boomers
Till skillnad från dagens digitala dejtande har baby boomers vuxit upp med att ragga på krogen och förlita sig på andra kommunikationsmetoder. Många gifte sig ungt, skaffade barn och lät karriären stå på vänt – för senare generationer blir det allt mer vanligt att ordningsföljden är tvärtom. Drömmen om, och traditionen av, en sammansvetsad kärnfamilj är vad som starkt symboliserar efterkrigsbarnens syn på relationer och familjeliv.
Det var under baby boomernas tid vanligt att kvinnan stod för majoriteten av hushållssysslorna och mannen betalade för restaurangbesöken – en stereotyp senare generationer rört sig bort från.
"Workaholics" - flitiga arbetsnarkomaner
En av våra äldsta nuvarande generationer är kända för sitt hårda slit och ständiga arbete. Status och prestige är otroligt viktigt och generationen värdesätter att klättra på karriärstegen inom ett och samma företag. Till skillnad från deras förfäder som gärna samarbetade och prioriterade en företagsam gemenskap, så införde denna ”workaholic”-generationen den individuella framgångssagan i arbetslivet där personliga karriärsmål och självständighet står högre upp på listan.
Populära namn från -45 till -64
- Eva, Lena, Karin, Kerstin, Birgitta, Kristina
- Lars, Jan, Hans, Bo, Peter, Mats
Generation X (1965-1980) : Det medlande mellanbarnet
Barnen till fyrtiotalisterna och tillika efterträdarna av baby boom-generationen växte ofta upp i stora kullar med skilsmässor och hårt arbetande föräldrar. Generationen fick smeknamnet ”den ironiska generationen” i svensk folkmun för att ironin och sarkasmen blev ett sätt för generation X att göra livet lite mer lättsamt och humoristiskt än den föregående mer seriösa baby-boom generationen. Generation X är en övergångsgeneration som växt upp under tider där förändring snarare var regel än undantag – vilket födde en generation av starka, självständiga och självgående individer med ett sinne för frihet och anpassning.
Generation X relationer
Kvalitet över kvantitet. X:en har oftare mindre vänskapskretsar och är noga med vem de omger sig själv med – och det som funkar behöver det ju inte ändras på. Partners kommer och går, men vänner de består.
När det kommer till familjelivet och kärleksrelationer är generation X däremot lite mer flexibla. Likt tidigare generationer har de flesta X en grundtanke baserad på kärnfamiljen som majoriteten av dem växt upp med, men om det krävs att gå utanför boxen och ändra om lite så är det ingen fråga om saken.
Den naturliga ledaren
X:en blev de första att introducera internet i arbetslivet och har släppt taget om tidigare generationers dröm om att stanna på en och samma arbetsplats livet ut. De värdesätter en personlig kommunikation och relation med övriga på kontoret och deras känsla för omtanke är därför utmärkt för ledarskapsroller. Drivet för att påverka och förändra ligger X:en i sinnet och de är sällan rädda för förändring – de gick ju trots allt från analogt till digitalt.
När det gäller tiden på arbetsplatsen är X:en väldigt sparsamma. Till skillnad från tidigare generation som levde för att arbeta, så arbetar X:en för att kunna leva livet.
Populära namn från 60- till 80-talet
- Anna, Maria, Linda, Jenny, Sara, Malin
- Johan, Fredrik, Erik, Mikael, Daniel, Anders
Generation Y/Millennials (1981-1996): Följer hjärtat och drömmarna
Till skillnad från baby boomers och generation X, så är generation Y det optimistiska och realistiska småsyskonet. Du når dem lättast på sociala medier, men trots deras inrutade liv så besitter de en omtanke och medkänsla olik tidigare mer individualistiska generationer. De bryr sig om sina medmänniskor och ingår gärna i globala gemenskaper där de kan uttrycka sin kreativa identitet.
Generation Y - allt färre gifter sig
För varje generation som passerat under 1900-talets gång har vi dragit ut mer och mer på att bilda familj och hitta en partner att anförtro oss till. 2020 hade snittåldern för giftermål ökat med hela sju år och andelen vuxna som gifter sig överhuvudtaget har sjunkit med fjorton procent sedan 1990 – vilket tros bero på att fler kvinnor vidareutbildar sig idag.
Det är inte heller ovanligt att personer från denna generationen hittar sin livspartner via en dejtinghemsida eller på sociala medier.
Teamwork = dreamwork
2022 är det generation Y som dominerar på arbetsmarknaden och efterlyser känslan av social samhörighet både på arbetsplatsens fysiska kontor och i digitala nätverk. De värdesätter högt en trivsam och personlig relation till sina kollegor och arbetsgivare och arbetar gärna i grupp, så länge de kan se till att få sin röst hörd. De är vana att använda sina mobiltelefoner till allt och den stora majoriteten har hittat sitt arbete på LinkedIn. Till skillnad från tidigare generationer så är de inte rädda för att prova nytt, flytta runt och kanske rent av byta inriktning mitt i karriären.
Populära namn under 80- och 90-talet
- Anna, Sara, Elin, Amanda, Emma, Hanna
- Johan, Marcus, Viktor, Simon, Mikael, Alexander
Generation Z (1997-2009): I en uppkopplad värld
Generation Z har växt upp med telefonen i handen med allt vad det innebär. Ingen information är för långt borta och en dag utan telefonen skulle innebära ren och skär kris. Tekniken formar deras identitet och känslan av att kunna ”välja” vem man vill vara växer på sociala medier. Generation Z ses som mer öppen, tolerant och accepterande när det gäller kön, sexualitet och samhällsförändringar i jämförelse med tidigare generationer. De brinner för miljöfrågor, hälsa, feminism och anti-mobbing, och trots deras individualistiska tankesätt så är de måna om att inkludera alla.
Populära namn i början av 00-talet
- Emma, Julia, Maja, Elin, Linnéa, Hanna
- Erik, Filip, Lucas, William, Oskar, Viktor
Källor: Svenska Dagbladet, NSD, Bravura, Paramount, The balance careers, SurveyMonkey, Dagens PS, Västerbottens-Kuriren