Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Evelina: ”En man högg av min hunds ben med yxa”

08 feb, 2025
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Foto: Angelica Jaako Billenman
För fem år sedan kom Benneth som omplaceringshund till Sverige och till Evelina Hofving.
Evelina förberedde sig på det värsta eftersom Benneth varit utsatt för ett svårt trauma, men allt blev inte som hon trodde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
Se också: Syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage

Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv. Det sa Astrid Lindgren i tidningen Husmodern 1948, ett citat som fortfarande håller 77 år senare och kan appliceras även på hund.

Det menar i alla fall Evelina Hofving, ägare till hunden Benneth, 7 år, som kom till Sverige från Rumänien som omplaceringshund.

Benneths historia är allt annat än ljus.

– Hon bodde hos en man i Rumänien med sina tre valpar och de var utestängda på deras bakgård. De hade ingen mat, ingenting, berättar Evelina.

Tvunget amputera hundens ben

En dag ringde mannens granne till en hundhjälpsorganisation och sa att han sett Benneths husse yxa av hennes ben. En chockerande sanning, skulle det visa sig.

– De kom dit och hämtade henne och valparna. Mannen brydde sig inte alls. Hon höll på att dö och de tog henne till veterinären direkt, benet hängde ju bara. De var tvungna att amputera bort det.

Evelina Hofving, ägare av hunden Benneth.
Evelina Hofving och Benneth gillar att gå i skogen. Foto: Angelica Jaako Billenman

Troligtvis skulle hunden ha dött oavsett om mannen hade varit våldsam mot henne eller inte. Hon var så mager att hon antagligen hade avlidit av svält, medan valparna var av normalvikt.

– Hon hade gett all mat till dem, säger Evelina och tittar stolt på Benneth, som gärna söker ögonkontakt med sin räddare med sina bruna vackra ögon.

Annons

Benneths och Evelinas historia började med att Evelina år 2020 surfade in på hundhjälpsorganisationen Hundar söker hems hemsida.

Evelina Hofving

Ålder: 27 år.

Familj: Sambon Robert, 37, dottern Hailey, 5, hunden Benneth, 7.

Gör: Rekryterare.

Bor: Gustavsberg utanför Stockholm.

Hundar söker hem har i dag lagt ner sin verksamhet i Sverige, men var en ideell organisation som hjälpte gatuhundar från ­Rumänien att hitta nya hem i Skandinavien.

– Jag gick in på en liten flik där det stod ”handikappade hundar”, säger Evelina och fortsätter:

– Jag tänkte att jag ändå inte ska hajka med en hund, så jag bryr mig inte om den har fyra eller tre ben, säger hon.

Viktigt med hundpsykologi

Att hon valde just Hundar söker hem från början berodde på att deras ansökningsprocess kändes enklare i jämförelse med de andra svenska hundhjälpsorganisationerna.

– På Hundar söker hem var det mer fråga om psykologi, hur man skulle välja att ta hand om hunden och vad man skulle ge för stöd i traumabearbetning. Jag tycker att andra organisationer har handlat mer om det praktiska. Till exempel bor du i en villa, ja eller nej? Har du de här praktiska sakerna för att en hund ska få ett idealliv? säger ­Evelina.

– Jag bor i lägenhet, inte i en villa ute på landet där hunden kan springa fritt. På ­Hundar söker hem tycker jag att man fokuserade mer på vad man ska göra när ens hund beter sig på olika sätt. De gav en också verktyg för att klara av det. De accepterade inga höjda röster, utan ett snällt beteende, precis som man skulle behandla ett barn.

Hunden Benneth.
Benneth har bara tre ben men klarar sig fint ändå. Foto: Angelica Jaako Billenman

Eftersom det var coronatider när Evelina ansökte om Benneth, som då kallades för ­Tammi, hade hon ett digitalt möte med organisationen, där hon beskrev vad hon kunde erbjuda Benneth för liv och vad de trodde att Benneth behövde.

Annons

– De beskrev henne som en väldigt kelsjuk och snäll hund som har varit med om något väldigt traumatiskt. Men de sa också att de inte visste hur hon skulle reagera när hon kommer till ett nytt hem där hon får villkorslös kärlek.

Evelina och Benneth matchades ihop efter testerna och Evelina förberedde sig rigoröst innan Benneth skulle flytta hem till henne och hennes två katter. Hon pratade med olika hundpsykologer och läste på.

Benneth är hennes första hund och hon ville att allt skulle fungera så bra som möjligt. Inför mottagandet tog hon tjänstledigt från jobbet för att kunna vara med Benneth 24 timmar om dygnet.

– I april 2020 kom hon, valparna och jättemånga andra hundar med en jättestor lastbil till Norrköping. Det första hon gjorde var att lägga tassen på mig.

Evelina, som hade förväntat sig det värsta, fick det oväntat väldigt enkelt.

Hon beskrevs som en kelsjuk och snäll hund

– Hon lärde sig att kissa ute på tjugofyra timmar. Hon gjorde allt vad man sa. Jag har ju två katter och hon bara fann sig direkt. De började bråka en gång, men sedan dess har de varit kompisar. Hon älskar alla människor.

Benneth hade bara ett egentligt problem, och det var att hon var kräsen med vad hon åt. Än i dag gillar hon inte ens hundgodis.

– Det gick bra så länge det luktade gott och var gott, så hon fick färskmat.

Med tiden har det blivit bättre, även om hon är en liten trebent diva, erkänner hennes matte.

Evelina Hofving, och hunden Benneth.
Evelina tycker att det gick bättre än hon väntat sig med Benneth. Foto: Angelica Jaako Billenman

Men vad hände med Benneths valpar, kanske ni undrar?

Jo, även de fick nya hem i Sverige och Evelina har försökt att ha kontakt med ägarna till dem.

Annons

– Jag har sett lite bilder och det är lite kul för den ena ser ut som en fårhund. Den är så stor!

Evelina Hofving: ”Benneth springer som bara den”

Benneth är själv en blandning av sju olika raser, det har Evelina testat med hjälp av dna.

– Man har sett att det bland annat är papillon, australian shepherd och så någon form av schäferblandning.

Tycker du att hon påverkas av att bara ha tre ben?

– Inte alls. Det var något jag förberedde mig på och innan fick jag höra att hon kommer att få en grej som heter fantomsmärta. Det kan kännas som att det gör ont fast det inte riktigt gör det. Men nej, hon springer som bara den, säger Evelina och fortsätter:

– Hon gick ju också till sjukgymnast i början för att kolla ryggraden och hur den balanserar. Men det har inte varit några problem alls. Fast hon kan väl inte hoppa lika högt som andra hundar.

Skulle du kunna tänka dig att ta en till omplaceringshund?

– Om jag skulle skaffa en hund till skulle jag göra det, jag skulle aldrig ta något annat. Även mina katter kommer från organisationer. Jag är sugen på en till hund nu, men jag tror inte att Benneth hade mått så bra av det. Jag tror att hon älskar att vara ensam hund här, hon älskar all uppmärksamhet.■

Ta en omplaceringshund – tänk på detta

■ Skaffa en hund som har samma aktivitetsbehov som du.

■ Hör med rasklubbar, de förmedlar ofta omplaceringshundar. Du kan också hitta en omplaceringshund privat på exempelvis Blocket, eller via organisationer.

■ Ta reda på hundens bakgrund. Varför ska den omplaceras?

■ Hälsa på hos hunden, ta med den på en promenad. Hur fungerar den vid hundmöten? Verkar den trygg? Se upp för rädda hundar, de är sällan lätta att hantera.

■ Hör dig för om hundens hälso­tillstånd.

■ Räkna med att ge hunden mycket av din tid.

■ Se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att ha hund. En hund kostar mycket pengar.

Annons