Therése Cedergren blev mamma efter 50 – "Mitt barn har gett mig energi"
Det är en sprudlande Therése Cedergren som svarar i hemmet i Djurslöv utanför Lund. Hon har äntligen fått sova en hel natt.
Nåja. Inte en hel. Men totalt blev det åtta timmar.
– Vilken lyx, säger Therése. Det känns som om jag har vunnit på Triss.
Den 18 januari blev hon mamma till en dotter. En tjej på 5.7 kilo och som vid födseln var 57 cm lång.
För transparensens skull bör det sägas redan nu att Therése Cedergren är innehållschef för den berättande journalistiken på Aller media.
Det tillhör inte vanligheterna att vi intervjuar någon av våra egna. I detta fall finns klara skäl för det.
Therése blev mamma vid 52 års ålder. Något som fortfarande är väldigt sällsynt i Sverige även om kurvan pekar uppåt. Det visar statistik från Socialstyrelsen som vi har fått ut.
År 2010 föddes endast 8 barn av en mamma som var över 50 år vid förlossningen.
År 2020 hade siffran stigit till 26 barn.
Och årets statistik kommer Therése Cedergren att bidra till.
Nu har det gått drygt två månader sedan bebisen, som ännu inte fått något namn, såg dagens ljus.
Detta är Therése Cedergren
Ålder: 52 år.
Familj: Sonen Gustav, 21 år, dotter Isabella, 13 år och "Bebben" som föddes den 18 januari 2022. "Hon ska få ett namn inom en snar framtid", säger Therése Cedergren.
Bor: Byn Djurslöv som ligger nära Lunds kommugräns.
Från: Utanför Simrishamn.
Gör: Innehållschef för den berättande journalistiken på Aller media.
Gjort tidigare: För den breda allmänheten är Therése ett bekant ansikte efter att hennes tid som reporter och nyhetsankare på TV4 i många år.
Den första tiden beskriver Therése som underbar.
– Hon är världens finaste tjej. En matglad bebis som är helt frisk. Jag är så tacksam. Det enda negativa har varit sömnbristen. Under de första sju, åtta veckorna fick jag inte sova. Gick konstant runt med grus i ögonen. Så kände jag inte alls med mina två tidigare barn.
Men det gjorde du nu?
– Absolut. Jag kände jag bara "oops, du är inte 30 längre, Therése."
Det har blivit mycket kaffe, säger hon. Och de senaste dagarna har det blivit lättare för lillan att sova. Så också för modern.
– Jag är överlycklig. Det är vi två i vår lilla bubbla.
Tredje barnet för Therése
Det är tredje gången som Therése blir mamma. Första gången var för 22 år sedan då hon fick sonen Gustav med sin dåvarande man. Den andra gången ägde rum för 14 år då hon fick en dotter på egen hand efter att ha åkt till Storkkliniken i Köpenhamn. Hon var då 38 år gammal.
– Jag kände redan när jag fick min underbara dotter Isabella att jag inte var färdig med barnafödandet. Det sa jag öppet redan då. Men många sa till mig "lägg ner Therése, du har en frisk pojke och en frisk flicka".
Då svarade du?
– Att jag bara kände längtan efter ett barn till.
Några år gick och den biologiska driften släppte inte – tvärtom. Varje nytt barn som anlände i den inre och yttre umgängeskretsen spädde bara på lusten. Till slut kollade Therése upp sin fertilitet och fick reda på att den var god för hennes ålder. Hon bestämde sig för att frysa in en del av sina ägg.
Therése var då 44 år gammal.
Samtidigt fortsatte karriären snurra på. På den tiden var hon ett välkänt ansikte på TV4:s lokalredaktion i Malmö. Det var tidiga morgnar och sena kvällar. Men någonstans – mitt i allt det där – kände Therése att det började bli dags.
Eller i grevens tid, som hon själv uttrycker det. Hon hade blivit 50 år.
– Jag kände fortfarande att jag var en kvinna med mycket energi. En graviditet skulle jag klara av. Det var jag helt övertygad om.
I Sverige var dörren stängd för att genomgå en IVF. På regionens kliniker får man inte ha fyllt 40 år för att genomgå en behandling. Vissa privata kliniker har en något högre åldersgräns, men inte heller dessa var möjliga för Therése.
Men allt detta visste hon redan.
Därför hade hon sedan länge sonderat läget runt om i Europa. Gått igenom de kliniker som var öppna för kvinnor som passerat 50 år. Till slut fastnade hon för EGV-kliniken Lettlands huvudstad Riga.
– Jag hade hört att det var bra där. Plus att det bara är en timmes flyg dit. På plats fick jag ett fint bemötande och kände mig trygg med personalen.
Vid den första undersökningen på kliniken visade hon upp en mammografi som var max ett halvår gammal samt dokumentation som styrkte att hon inte drogs med något hjärtfel.
– Det är viktigt. En graviditet är en enorm belastning för hjärtat, njurarna och andra organ. Särskilt när man är 50.
Då bestämde hon sig
Under en kort tidsperiod var hon flera gånger i Riga för att göra nödvändiga tester och undersökningar. Till slut var allting klart. Therése skulle bara trycka på startknappen.
Bestämma sig.
En vårdag år 2021 ringde telefonen hemma i Djurslöv. I andra änden av luren fanns en sjuksköterska på kliniken i Riga. Hon berättade att tiden började rinna ut för Therése. De har en gräns på 55 år vilket inte innebar någon omedelbar panik, men kanske skulle det behövas flera försök och just då skenade covid-talen runt om i Europa.
– Då kände jag: Ok, let´s do it, säger Therése.
Hon åkte dit över dagen och gjorde IVF-behandlingen den 20 maj. Två embryon sattes in i livmodern. Ett av äggen var nyuttaget från Therése, det andra var ett av hennes frysta.
– Jag vet faktiskt inte vilket av dem som det lyckades med.
Om spermadonatorn visste hon bara att han var 1,90 lång, blond och blåögd. Therése visste också att han tidigare lyckats borra sig in i hundra procent av äggen som han skulle befrukta. Med andra ord var oddsen fördelaktiga. Ändå var hon inställd på att det inte skulle lyckas.
– Även efter att första gravtestet hade visat positivt skaffade jag fler. Jag köpte för tusen kronor, tror jag. Ett varje vecka under en lång tid.
Hon ville inte ta ut någonting i förskott. Ett tidigare missfall som inträffade så sent som 2017 spökade i hennes undermedvetna.
– Det var så hemskt att gå igenom. Jag ville inte bli så ledsen igen. Jag tror jag tonade ner förhoppningarna för att skydda mig själv.
Det hjälpte inte ens att illamåendet drog igång. Då hade hon redan bokat tid på en barnmorskemottagning för ett ultraljud.
– Först kunde de inte hitta något på bilderna, men det förvånade ju inte mig. Jag var ju inställd på ett misslyckande.
Men Therése Cedergren, journalist i hjärtat, ville trots sin egen skepsis vända på alla stenar. Hon bokade tid på en privat gynekologmottagning i Hässleholm. Där fick hon ett glädjande besked.
– Läkaren sa: "Här ser du hjärtat slå. Grattis, det växer som det ska." Jag är så tacksam för att jag åkte dit. Utan honom vet jag inte om jag slutat med de viktiga medicinerna i början och då kanske lillan blivit ett missfall.
Therése åkte sedan tillbaka till barnmorskemottagningen som ännu en gång inte såg ett foster på bilderna. Hur graviditeten kunde missas vet inte Therése. Någon utförlig förklaring har inte kommit, säger hon.
Hon är inte odelat positiv till bemötandet som hon fått vara med om.
– Jag har mött läkare som varit negativa kring min graviditet. Man har sagt till mig att man inte ska skaffa barn i min ålder. De har sett det som en högrisk-graviditet. Du vet, gammal morsa och stor bebis. Men det har också gjort att de var väldigt noggranna med kontrollerna. I slutet var jag inne varannan dag för att kolla att allt så bra ut. Det är jag supertacksam för.
Therése vill också lovorda bemötandet från vården.
– Många läkare och barnmorskor har varit helt underbara. Verkligen varit stöttande.
I dag känner hon bara tacksamhet för att allt gick så bra. Att hon fick sin efterlängtade bebis. Det enda hon reflekterar över är ensamheten under resans gång. Att ha gjort allting helt på egen hand.
– Ibland har jag verkligen känt: Var är mannen? Som jag längtat efter en partner att hålla i handen genom allt det här. Även efter förlossningen. Är man två kan man ju dela på ansvaret. Men detta var ett beslut som jag tog för att jag ville bli mamma igen. Det var det viktiga för mig. Karlen får komma sen, tänkte jag. Så jag antar att jag får ut och dejta nu, säger hon med ett skratt.
Hade gärna stannat i Sverige
Therése säger att hon helst hade genomgått proceduren i Sverige. Nu var det inte möjligt på grund av åldersgränsen.
– Man är mer trygg i den svenska sjukvården. Så är det bara.
Therése ser gärna en förnyad diskussion om åldersgränsen för IVF-behandlingar i Sverige. Hon anser att det är fel att döma alla kvinnor utifrån samma mall.
– Vi är olika. En väninna gick in i klimakteriet när hon var 35 år. Min farmor fick barn när hon var 47 år. Det skiljer sig mycket från kvinna till kvinna. Jag hade gärna sett att man mer tog hänsyn till de individuella förutsättningarna än att bara stänga dörren på grund av en siffra.
Therése måste lämna ifrån sig telefonen tillfälligt. En liten tjej önskar mat. Något hon får med en gång.
– Den här underbara tjejen hade inte kommit till enligt de svenska reglerna, säger Therése.
Trots att kvinnor över 50 år måste åka utomlands för att få IVF, så blir de allt fler enligt statistiken. Hur ser du på det?
– Jag tycker det är helt underbart att fler ser möjligheten. Under min graviditet kom också en hel del kvinnor strax under 50 år som frågade hur jag hade gjort. De har barn sedan tidigare och tänker: "Vi vill också ha ett barn till innan det är för sent". Det är jättefint om de kan få möjligheten om de vill det.
Hyllar kvinnor som banar vägen
Therése lovordar också att kändisar som Titiyo och nu senast Petra Mede visar vägen för kvinnor att bli gravida trots att man passerat 50 år. Men att det ofta blir fullt mediapådrag visar också att företeelsen inte anses vara något självklart.
– Jag kan också tycka, kom igen 2022! Ingen reagerar när en man blir pappa vid 60 eller ens 80 år för den delen. Men många har haft en negativ syn när man blir mamma efter 50. Om jag blir mamma vid 52, 42 eller 32, det spelar väl ingen roll? Det viktiga är väl hur just du är som person, inte vilken ålder man har.
Therése är övertygad om att fler kvinnor kommer att bli mammor efter fyllda 50 år. Med tiden kommer det att anses som något odramatiskt, tror hon.
– Vi blir ju generellt äldre. Det är inte orimligt att tro att mammorna rent generellt också kommer bli lite äldre.
Risker finns
Therése tar också upp riskerna med att föda i en högre ålder.
– Det ska man inte sticka under stol med. Som risken för missfall till exempel. Men vi ska inte dissa kvinnor som vill bli gravida och som kan bli det vid 50, bara för att det står en femma och en nolla vid deras ålder. Man får ju titta på hur just den specifika kvinnans chanser ser ut. Hur är just hennes hälsa? Jag förstår inte riktigt den här fixeringen vid åldern.
Finns det fördel med att få barn när man är lite äldre?
– Ja. Man är generellt mer lugn och trygg. Mycket tack vare en större livserfarenhet. Sen har man ofta lite bättre ekonomi. På ett personligt plan har mitt barn gett mig energi. Det var länge sedan jag kände mig så ung.
Nu känner hon att en inre stress har lagt sig. Den biologiska klockan hörs inte längre. Therése känner sig klar med barnafödandet.
– Jag känner mig mer lugn och tillfreds. Harmonisk. En inre frid.
Det blir inga fler nu?
– Ett tag tänkte jag att hon skulle få syskon. Men nu: Nej. Jag är klar.
Till sist har Therése några ord som hon vill ha med.
– Jag måste berömma min arbetsplats för hur man hanterat det här. Jag var så rädd att berätta det här – i min ålder. Men gud så bra man har tagit emot det på Aller media. Man har varit tillmötesgående och blivit glada för min skull. Det är jag så tacksam för.
Vad vill du säga till alla kvinnor som går i samma tankar som du gjorde?
– Go for it. Det är ditt liv och du bestämmer.
Fler mammor är 50+
Antalet förlossningar av kvinnor som är 50 år eller äldre.
2010: 8
2011: 15
2012: 14
2013: 18
2014: 18
2015: 23
2016: 18
2017: 26
2018: 26
2019: 29
2020: 26
Källa: Socialstyrelsen