Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Tammy Parker mördades av sin skuldsatte make Brett

04 maj, 2018
author Allers redaktion
Allers redaktion
Brett och Tammy Parker verkade lyckliga – men sanningen var en annan.
Makarna Parker var ett omtyckt par i staden. Deras gemensamma firma var lönsam och de verkade lyckliga tillsammans. Men när två personer hittades mördade i hemmet kom obehagliga sanningar upp till ytan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Jag har skjutit min bästa vän i självförsvar – han dödade min hustru.”

Så löd samtalet till larmcentralen i staden Columbia i South Carolina på kvällen den 13 april 2012. Mannen som ringde var Brett Parker, 45, som tillsammans med sin hustru Tammy, 44, drev ett företag med hälsoprodukter.

I verkligheten var det Tammy som skötte firman. Brett spenderade den mesta av sin tid på olaglig vadslagning, främst inom fotboll och annan sport.

Den första polis som anlände till platsen var Stan Smith. Han hittade makarnas medhjälpare Bryan Capnerhurst död på golvet i kontoret.

Brett berättade att Bryan hade försökt tömma hans och Tammys kassaskåp, och när Tammy försökt hindra honom hade Bryan skjutit henne. I samma stund hade Brett kommit in på kontoret och lyckats få tag på en pistol som han hade gömd på en hylla. När Bryan vände sig om mot honom sköt Brett honom i självförsvar, med fyra skott.

En pistol i handen

Förklaringen såg ut att stämma överens med den tekniska bevisningen. Bryan Capnerhurst låg med en 9 mm pistol i höger hand, och det var med den som Tammy blivit skjuten.

Tammy och Brett Parker var ett välkänt och omtyckt äkta par i staden. De tjänade mycket pengar på sin firma och Brett tjänade ännu mer på sin vadslagning. De hade anställt Bryan Capnerhurst för att svara i telefon.

Paret älskade idrott och de åkte ofta på resor tillsammans med sina två barn, Brooke, 13, och Zack, 5 år. Det verkade vara en lycklig familj, full av energi.

Utåt sett verkade familjen Parker vara en lycklig familj.
Utåt sett verkade familjen Parker vara en lycklig familj.

Även om Bretts vadslagning var olaglig blev han inte betraktad som kriminell och polisen gjorde inget för att förhindra det. Hans far, Jack Parker, hade sysslat med samma sak i 40 år utan att någonsin ha blivit arresterad.Brett blev frisläppt efter förhöret och polisen var inställd på att han inte skulle åtalas. I South Carolina finns nämligen omfattande lagar och regler kring självförsvar.Men tre dagar efter morden förändrades situationen drastiskt. Rättsläkaren, dr Bradley Marcus, förklarade att Bryan Capnerhurst omöjligen kunde ha hållit en pistol i höger hand, eftersom en kula hade krossat hans underarm.Elisabeth från Göteborg mördades av Jack the RipperLäs mer

Annons

Någon måste alltså ha lagt pistolen i Bryans hand efter att han dödats.

Samtidigt upptäckte polisen att pistolen var registrerad i Brett Parkers namn. Men Brett hävdade att han gett den till Bryan tre veckor tidigare, eftersom Bryan var oroad över sin säkerhet.

Nu hade det plötsligt blivit ett komplicerat fall. Man kunde inte utesluta att Brett hade planerat det hela och begått båda morden. Men man kunde inte heller utesluta att han var oskyldig.

Tre månader tidigare hade Brett tecknat en livförsäkring på Tammy

Bryan Capnerhursts hustru berättade att Brett var skyldig hennes man 17 000 dollar för tre månaders arbete. Bryan hade tjatat på honom flera gånger, utan resultat. Men den 13 april hade Brett bett honom komma över med en väska att bära pengarna i.

På en video från en övervakningskamera vid Parkers hus kunde polisen se Bryan anlända klockan 12.25, bärande på en axelremsväska. På en annan video från samma tidpunkt såg man Brett kika ut på Bryan genom gardinerna på kontoret. En undersökning av gardinerna visade spår av krutrester. Troligtvis hade Brett rört vid tyget då han kikade fram. Det kunde visa på att han redan hade skjutit Tammy innan Brett anlände.

Vännen Bryan Capnerhurst var anställd i Tammy och Brett Parkers familjefirma. En röntgenbild av hans arm förändrade allt.
Vännen Bryan Capnerhurst var anställd i Tammy och Brett Parkers familjefirma. En röntgenbild av hans arm förändrade allt.

Polisen hittade en ask med 9 mm-patroner i Bryan Capnerhursts väska, men när de letade efter fingeravtryck eller dna fann man endast Brett Parkers.

Det visade sig också att det inte fanns några pengar i kassaskåpet eller på något annat ställe på kontoret. Brett hade alltså inte planerat att ge Bryan pengarna han var skyldig honom.

Annons

Polisen riktade nu all misstanke mot Brett Parker. Det fanns mycket som pekade på att han var den skyldige, men det var samtidigt svårt att hitta ett motiv till att han skulle mörda sin hustru. Alla som kände dem kunde intyga att de fortfarande tyckte mycket om varandra.

Brett Parkers stora skulder

När polisen började gräva i Brett Parkers ekonomi märkte de att han var enormt skuldsatt. Mycket av de pengar som han tjänat på olaglig vadslagning hade han satsat på andra spel och förlorat. Han hade lånat för att vinna tillbaka sina pengar – och förlorat dem igen.

Tre månader tidigare hade Brett tecknat en livförsäkring på Tammy, som skulle ge honom motsvarande över en miljon svenska kronor vid hennes död. Det kunde vara motivet.

Den 20 juli 2013 arresterades Brett, åtalad för morden på Bryan och Tammy. Han hävdade att han var oskyldig och anlitade försvarsadvokaten Dave Fedor, en legend i South Carolina.Feder var övertygad om att han skulle kunna få Parker frikänd, speciellt som Parkers 13-åriga dotter Brooke förklarade att hon varit på plats då hennes far gav Bryan Capnerhurst pistolen.Anna-Maria: ”Min pojkvän mördade pappa”Läs mer

Det var i Brett Parkers hem de båda morden begicks. Mördaren hade använt en 9 mm pistol.
Det var i Brett Parkers hem de båda morden begicks. Mördaren hade använt en 9 mm pistol.

Men försvaret föll då polisen strax efter rättegångens inledning hittade några sms, skickade mellan Brett och en kvinna som hette Lindsay Mullins. Meddelandena tydde på att de hade haft en affär. Då Mullins förhördes erkände hon förhållandet.

Brett Parker planerade morden

Enligt åklagaren Luke Campell hade Brett hittat en ny kvinna och hade samtidigt en skuld på 170 000 dollar som hans hustru inte kände till. För att bli kvitt problemen planerade han att mörda Tammy och ge vännen och medarbetaren Bryan Capnerhurst skulden för dådet.

Dottern Brookes vittnesmål gjorde ett starkt intryck på rätten, men räckte inte till. Det tog inte många minuters överläggning innan jurymedlemmarna förklarade Brett Parker skyldig till de båda morden. Brett dömdes till livstids fängelse, utan möjlighet att någonsin bli villkorligt frigiven. ■

Av Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell
Foto: IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons