Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Stine om sonens beroende: ”Han tog kokain varje helg”

08 jun, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Magnus håller om sin mamma Stine. Båda är lättade över att han kunnat lämna missbruket bakom sig.
Extrajobbet öppnade dörren till en ny värld för Magnus. En värld
 av häftiga fester, nattklubbar och stjärnstatus. Men också till kokain.
 Snart var den 18-årige gymnasieeleven fast i ett eskalerande missbruk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Magnus hade precis slutat jobbet på biluthyrningsfirman och skulle åka hem till lägenheten i Köpenhamn, Danmark, där han bodde med sina föräldrar och sin lillebror. Men denna dag hände något annorlunda. När han stod på gatan fick han panik och blev plötsligt rädd för att kliva på tåget. Tänk om någon av de andra passagerarna var en terrorist som tänkte spränga sig själv och tåget i luften?

– När jag väl kom hem var jag fortfarande stressad och upprörd. För att skingra tankarna försökte jag spela PlayStation. Flera timmar senare lyckas min pappa lugna mig, berättar Magnus.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det här var första gången som Magnus drabbades av en ångestattack. Bara några dagar tidigare hade han bestämt sig för att sluta med droger.

Magnus grät inte en enda gång under de två år under gymnasiet som han tog kokain under helgerna. Helgerna gick åt till fester och kokain. Först vid sju, åtta eller nio på morgonen kom han hem.

I åratal hade jag ljugit dem rakt upp i ansiktet

Det hände att han gick direkt från festen till fotbollsmatchen och sprang omkring narkotikapåverkad på planen utan att någon märkte det. Men när föräldrarna en lördagsförmiddag tvingade honom att göra ett drogtest så kom tårarna.

– I åratal hade jag ljugit dem rakt upp i ansiktet. Jag hade gjort allt för att upprätthålla min lögn. Det gjorde mig så ledsen, säger Magnus idag.

Den där lördagsförmiddagen i oktober 2015 satt Magnus vid köksbordet, blek och skakig. Kombinationen av hans fysiska tillstånd och att fotbollstränaren hade ringt och berättat att flera i laget, inklusive Magnus, tog droger fick föräldrarna att agera.

Idag är Magnus Trampe Broch 23 år. Han bor i en lägenhet i stadsdelen Fredriksberg i Köpenhamn tillsammans med sin flickvän, Victoria, och pluggar ekonomi. Det har gått två år sedan han drabbades av panikångest på väg hem från jobbet.

Annons

Magnus växte upp i Köpenhamn tillsammans med sin lillebror Mikkel samt mamma och pappa, som var lyckligt gifta. Han spelade fotboll, reste utomlands på semester nästan varje sommar och åkte på härliga helgturer till sommarhuset vid kusten. Han spelade PlayStation med sina vänner och hade kärleksfulla föräldrar som uppmuntrade barnen till att prata om allt vid middagsbordet.

Även i skolan hade han det bra. Han blev inte mobbad utan var en av de populäraste i klassen.

Började dricka alkohol

Men Magnus hade också en äventyrlig sida. Han var 14 år när han började att dricka alkohol och när han var 15 år rökte han sin första joint på Roskildefestivalen.

– Jag har alltid varit nyfiken och velat testa saker, och jag vill fortfarande utmana mig själv. Det är därför som jag springer maraton, säger Magnus.

När Magnus började i andra ring på gymnasiet fick han sitt första jobb på en nattklubb. Jobbet gick ut på att vara med och arrangera klubbkvällar för gymnasieelever. Arrangemangen ägde rum på olika nattklubbar. Detta gjorde honom väldigt populär i skolan.

Människor dansar på nattklubb.
Jobbet på en nattklubb blev en inkörsport till droger för Magnus. Foto: Shutterstock/TT

– Att ha inflytande över vilka som fick komma in på nattklubbar som de vanligtvis inte kunde komma in på gjorde att jag snabbt fick många vänner, berättar Magnus.

Själv ville han gärna vara bland dem som han beskriver som de coola killarna. De som höll i festerna och fick all uppmärksamhet. De som kände alla snygga tjejer. Och de som tog kokain och ecstasy.

Annons

Han minns inte första gången som han sniffade kokain, men han minns att han kände sig helt klar i huvudet, läskigt självsäker och lycklig. Den ena linan kokain avlöste den andra och plötsligt hade hans jobb tagit honom till miljöer där det vita pulvret fanns överallt.

Hans jobb finansierade utelivet i stan samtidigt som han hur lätt som helst kunde få tag på droger. Det var alltid någon som ville dela en påse.

– Kanske var drogerna bara det enklaste sättet att få något gemensamt med dem, konstaterar han.

Att sniffa kokain blev ett sätt för honom att få ut det mesta möjliga av en bra fest. Det var samma procedur varje helg. Han gick till samma privata fester, till samma klubbar och umgicks med samma människor.

– På klubben drog vi i oss den första linan. Det är svårt att säga hur många som behövs för att hålla tempot. Det handlar om hur man doserar. Men en lina har effekt i ungefär 45 minuter. Efter det tar man en ny. Ibland tog vi också ecstasy.

Missbrukade kokain

För Magnus föräldrar präglades helgerna av sömnlösa nätter. De märkte att han kom hem allt senare. Mamma Stine levde med en konstant känsla av vanmakt. Hon stod vid sidan om och såg hur hennes son förändrades.

Till slut började han att svara aggressivt när vi frågade honom om festerna

– Han byggde upp en mur omkring sig. Till slut började han att svara aggressivt när vi frågade honom om festerna. Men det var ju för att han misstänkte att vi visste något, säger hon.

I slutet av tredje ring 2015 hade Magnus missbruk eskalerat och studentfirandet kunde inte ha gått vildare till. Kort därefter fick han sitt första heltidsjobb och han började känna att han hade för lorat kontrollen.

– Men samtidigt ville jag inte sluta festa och jag fortsatte ta kokain varje helg, säger Magnus.

Ända till den där lördagsförmiddagen när hans kropp började skaka och han tvingades göra ett drogtest.

Annons

Tog ett återfall

Resultatet kom både som en chock och en lättnad för mamma Stine. Lättnad eftersom hon varje dag levde med den gnagande känslan av att hennes son tog droger. Gång på gång frågade hon honom, men varje gång förnekade han det med eftertryck.

Magnus kom överens med sina föräldrar att han varje söndag skulle göra ett drogtest som mamma Stine köpt via nätet. Hon ringde också till en förening för missbrukare och deras anhöriga. Hon fick rådet att slänga ut honom.

– Det kunde jag inte ens drömma om att göra, säger hon.

Magnus, som nu har lämnat drogerna bakom sig, tittar in i kameran.
Magnus är numera drogfri. Foto: Thomas Laursen

Magnus bestämde sig för att sluta tvärt med drogerna. Han kom i kontakt med Julius Mygind, son till den kände danske skådespelaren Peter Mygind, som tagit sig ur missbruk och han kom att betyda mycket för Magnus.

– Julius var ung och hade upplevt något liknande. Han sa att jag kunde ringa honom klockan fem på morgonen om jag kände sug efter kokain.

En gång tog han ett återfall som gav honom så svår baksmälla att han blev avskräckt från att ta fler återfall.

 Att bli drogfri har hjälpt mig att välja mina utmaningar och att kunna säga nej till vissa saker

Magnus har inte upplevt fler ångestattacker och han har inte rört droger sedan återfallet. Men han kan fortfarande känna sug när han är på fest och flera i hans umgängeskrets tar fortfarande droger. Det är som om Magnus hjärna säger till honom att alkohol och kokain hör ihop. Han minns kokainets effekt, men han väljer att avstå från droger.

– Att bli drogfri har hjälpt mig att välja mina utmaningar och att kunna säga nej till vissa saker som jag får lust att göra. Den självdisciplinen har jag nytta av i mitt liv idag, säger Magnus.

Behöver du hjälp att sluta knarka eller dricka alkohol?

Det finns många föreningar som stöttar missbrukare och deras anhöriga. Här är några tips:

  • Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, riktar sig i första hand till anhöriga och närstående till människor med missbruksproblem, föräldrar, syskon och vänner.
  • Anonyma narkomaner stöttar personer som har drogproblem.
  • Al-Anon – för anhöriga till alkohol- och drogmissbrukare, samt andra medberoende.
  • Anhörigstödet kan du få tips på hjälp där just du bor.
  • Du kan också fråga din kommun om de erbjuder stöd för anhöriga till personer med beroendeproblematik.

Av Caroline Grønne Wigdal

Svensk bearbetning: Lisa Södergren

Annons