Startade stödgrupp för anhöriga till kvinnor med pmds
Andreas Flodman såg att det saknades stöd för anhöriga till kvinnor drabbade av svår pms eller pmds och startade en stödgrupp på Facebook.
– Vi skapade gruppen med syfte att partners till kvinnor som lider av pmds ska lära sig förstå hur det fungerar och hur det påverkar den som är drabbad. Hur det kan ändra beteendet, hur smågrejer blir jättestora och hur det dikterar hela ens verklighet. Det kan vara svårt för en partner att sätta sig in i och förstå.
Det kan vara svårt för en partner att sätta sig in
Att som pms-drabbad plötsligt tappa självkontrollen och hamna bakom ett ”svart filter” och känna sig fullständigt hjälplös innebär ett lidande för den personen, och det kan vara viktigt att försöka förstå, menar Andreas.
Väldigt utsatt
Han har själv genomlevt många svåra depressioner. Med en partner vid sin sida som alltid stöttat honom känner han sig priviligierad och tacksam. Han vet hur viktigt det är att bli förstådd i en situation där man själv är väldigt utsatt. Han har också haft personer i sin närhet som lidit av pmds och därigenom fått en djupare förståelse för problematiken.
Att leva med en person som lider av pms eller pmds kan vara en stor påfrestning och kan skaka om kärleksrelationen rejält. Även om Andreas anser att hjälpen för de drabbade kvinnorna är bristfällig så framhåller han samtidigt att partners oftast inte har någon hjälp alls att tillgå.
– Ofta upplevs förhållandet som destruktivt och till sist tar det slut.
Okej att gråta
Han har haft samtal med många andra män som beskrivit hur dåligt de mått av att deras partner har humörsvängningar som är svåra att hantera.
– Vi män lever ju i en machokultur, där det ofta inte är okej att prata om känslor och gråta, eller be om en kram om mår dåligt. Man biter ihop och begraver sina känslor.
Man biter ihop och begraver sina känslor
Därför ville Andreas skapa ett forum där det var tillåtet att vädra känslor och få stöd av andra i samma situation.
”Behovet är enormt”
Andreas jobbar till vardags som musikproducent och It-tekniker.
– Det är en volontär Facebookgrupp för att stötta partners och par. Vi försöker fånga upp kvinnor och män som behöver prata. Jag blir ofta kontaktad av kvinnor som oroar sig för sina partners. Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, behovet är enormt. Hittills har gruppen runt 300 medlemmar.
– Jag hoppas fler går med så att de ser att det finns räddning. Många män har pustat ut och uppskattar att det finns nånstans där de kan prata öppet om det här.
Varför gör du det här på helt frivillig basis?
– Jag vet hur det är att ligga på botten och att inte öppet söka hjälp. Det är viktigt att vi finns där för varandra. Vi är flera män som hjälps åt. De flesta andra som är med och driver gruppen har också blivit hårt drabbade själva. De har velat involvera sig för att dela med sig av erfarenhet.
Tror du det kan vara pinsamt för en del att gå med i gruppen?
– Ja, det kan det vara. De flesta som gått med i gruppen är känslosamma människor och måste få ventilera.
Vad är det som ventileras?
– Det kan vara att berätta vad ett bråk har handlat om – då försöker vi få dem att sätta ord på hur det känns, och att börja prata om känslor och hur de mår. Och varför partnern betett sig som den gjort. Vi går inte in och tar parti, vi vill få paret att må bra. Om vi märker att det är en partner som mår fruktansvärt, då försöker vi få den att ta kontakt med vården och söka akut hjälp.
Det går även bra att vända sig till pms-förbundet som sätter ihop träffar för anhöriga.
För mer info maila: [email protected]
Tips till anhöriga till kvinnor med pmds
Prata om det
Det är ett bra sätt för att förstå vad det handlar. Undvik samtalen när hon är i pms:en, välj hellre ett tillfälle utanför de värsta perioderna.
Gör en plan
Vad gör vi nästa gång det händer? Skall vi vara ifrån varandra om det går? Är det ok att jag säger till när jag känner att det kan vara pms? Kan jag be dig gå undan och djupandas tills du lugnat ner dig? Vad säger vi till barnen om de märker av våra bråk?
Behåll lugnet
Det är inte alltid lätt men som partner till någon med pms är det viktigt att försöka hålla sig lugn. Och att försöka skapa distans till eventuell ilska och kommentarer som sårar. Det hjälper föga att be henne ”skärpa sig” eller att ge henne skuldkänslor. Det kommer bara att fördjupa ångesten och göra det än jobbigare.
Ställ krav
Samtidigt behövs det en strategi för hur du som partner ska hantera utbrotten som riktas mot dig? Diskutera vad du ska göra om du blir ledsen och inte orkar höra mer.
Krama
Kanske fungerar det inte alltid men när det är tufft för henne i pms:en kan en stor varm kram och några kärleksfulla ord vara precis vad som behövs.
Källa: Pms-förbundet
Foto: Shutterstock/TT