Sommarmordet på Ulla Höglund skakade Sverige
Vem var det som lockade 29-åriga Ulla Höglund till Kärlekskullen norr om Södertälje för en intim stund den där småkalla majkvällen den 20 maj för 46 år sedan?
Att det var någon hon kände är polisen övertygad om, men vem? Mordet är preskriberat sedan lång tid, men det har aldrig kunnat klaras upp. Varför?
Maken anmälde henne försvunnen
Ulla Höglunds försvinnande polisanmäldes av hennes fyra år äldre make Irwing Höglund på morgonen den 21 maj.
Maken berättade att hustrun lovat att komma och hämta honom när hans kvällskurs i tyska på Blombackaskolan var slut för kvällen, men att hon aldrig dök upp och inte heller kom hem under natten. Hon hade sagt att hon skulle hälsa på sin syster men efter flera samtal till hustruns syster och vänner, som inte heller hört ifrån henne, anmälde han henne som försvunnen.
Efterlysningen togs på stort allvar och efter ett tag bad Södertäljepolisen Rikskrim om hjälp. Parets vinröda Renault hittades på en central parkering – och det visade sig att förarsätet var långt tillbakaskjutet. Kortväxta Ulla kunde omöjligt ha kört sist, hon hade aldrig nått pedalerna från bilsitsens position. Dock fick man inte upp något spår av den försvunna.
Fick ett anonymt tips
Den 4 juni fick en av polismännen som jobbade med fallet ett telefonsamtal. En man, som ville vara anonym, berättade att han sett ett lik under en gran vid Kärlekskullen. Uppringaren ville inte berätta vad han hette och inte heller följa med polisen och visa vägen till fyndet.
Men han lämnade en detaljerade instruktioner om var kroppen fanns.
”Ni åker förbi Bergholmen, vidare fram till avtagsvägen till Hallinge. Liket ligger ett stycke längre bort. Åk in mot Hallinge, sedan några hundra meter och fram till en nyanlagd parkeringsplats på vänster sida, upp i backen. Stanna där. Omkring 50 meter, under en gran, har jag sett ett kvinnolik. Det har rödtonat hår. En grå kofta ligger också där.”
Polisen hittade kroppen
När polisen kom till platsen fick de bekräftat vad de redan misstänkt. Det var Ulla Höglund som var mördad. Tre små barn hade förlorat sin mamma.
Dödsorsaken var strypning och troligen var mordvapnet hennes egen behå. Mordet hade skett efter, eller under, ett samlag, och olika tecken vid brottsplatsen pekade på att hon inte blivit våldtagen utan frivilligt följt med en man hon kände som senare tog hennes liv.
Pressen slogs om bästa platserna
Efter detta anhölls Irwing Höglund, misstänkt för mordet. Polisen konstaterade dock att han hade alibi för tidpunkten vid det anonyma telefonsamtalet.
Han förnekade kraftfullt allt.
Rättegången inleddes i augusti samma år och blev dramatisk och mycket uppmärksammad. Pressen slogs om de bästa platserna och allmänheten köade, stämningen var hätsk när folk inte fick plats i rättssalen.
Träffade en annan
Några direkta bevis mot Irwing fanns inte och åklagaren pekade på olika indicier. Främst talade han om vad som skulle kunna vara motivet för att Irwing skulle döda sin fru. Irwing hade haft kärlekskontakt med 18-åriga Anna-Maria från Tyskland. De hade träffats när han var på tjänsteresa och därefter brevväxlat intensivt. Herrtidningar hade sökt upp och intervjuat Anna-Maria och några av de heta kärleksbreven publicerades.
Samma dag som Irwing anmält hustruns försvinnande sades han ha skrivit ett brev till Anna-Maria och meddelat att hon nu kunde skicka sina brev till hans hemadress och inte till hans arbetsplats.
Kritisk mot utredningen
Under rättegången uppstod också hårda diskussioner mellan länsåklagaren Otto Meijer och den åtalades advokat Olof Arvidson som var starkt kritisk mot utredningen. Mitt under pågående rättegång ville Meijer hoppa av sitt uppdrag och riksåklagaren godkände detta. Rättegången lades därefter ner och polisutredningarna avslutades.
Irwing Höglund blev åter en fri man. Tidningen Se fick följa hans första dag i frihet då han återsåg sina barn och i Fib Aktuellt berättade han om sina ”92 dygn i helvetet” där han bagatelliserade romansen med tyskan. ”Från min sida var det aldrig något allvarligt. Jag tänkte att det kanske är något man vill hålla varmt där nere.”
Irwing skaffade med tiden en ny identitet och gick vidare i livet.
Leif G W Perssons rekonstruktion
Mordet preskriberades 1995 men 2011 tog Leif G W Persson upp fallet på nytt i sin tv-serie ”Sommarmord”.
Bland annat hade han och tv-teamet gjort en tidsrekonstruktion.
Irwing hade i förhör berättat att han och Ulla hade varit nere på stan och fönstershoppat innan hon kört honom till språkkursen på Blombackaskolan. Enligt vittnesmål och polisutredningen hade han kommit cirka 20 minuter för sent den aktuella kvällen.
När Leif G W och hans team körde från makarnas bostad till Kärleksbacken var han tveksam till om tiden verkligen skulle räcka. De beräknade tiden för kärleksakten, mordet, den stund det tagit att släpa bort kroppen till grandungen, köra iväg och parkera bilen och därifrån gå i rask takt till skolan. Detta motsvarade precis den tid som förflutit från det att Irwing sagt hej då till barnflickan och till han för sent kommit in med andan i halsen på lektionen.
Misstänkte maken Irwing
—Hinner, det gör han, och inte nog med det. Han dyker upp när han enligt rekonstruktionen förväntas dyka upp, på minuten nästan, om han nu har gjort det som vi tror att han har gjort, vilket han sannolikt har gjort eftersom det är sannolikt att göra på det viset om det är han som är gärningsmannen, sammanfattade Leif G W Persson i sitt program. I så fall ska makarna inte ha gått i stan och fönstershoppat utan i stället åkt till Kärleksbacken.
Att komma en kvart för sent till sin undervisning på grund av fönstershopping med hustrun en kall kväll när butikerna var stängda var ett märkligt skäl, tyckte Leif G W Persson som dock också poängterade att någon annan kan vara mördaren.
Alternativ gärningsman
—Det finns en betydande sannolikhet för en alternativ gärningsman, men det ska i så fall vara en person som Ulla Höglund känt sedan tidigare eftersom allt tyder på att hon frivilligt följde med. Då är tidpunkten en annan och senare och i så fall börjar det bli giftigt. Det finns flera av varandra oberoende vittnesuppgifter som säger sig ha observerat parets bil vid 19.30-tiden och framåt, och då hade Irwing alibi på skolbänken, funderade Leif G W i ”Sommarmord”.
När det gäller det anonyma telefonsamtalet hade Leif G W Persson två teorier: ”Telefonmannen” kan antingen vara en man som varit ute och vänsterprasslat och råkat hitta liket, men som varit livrädd att hans eget äventyr skulle avslöjas. Det skulle också kunna vara gärningsmannen själv som av något skäl ville få allt på bordet.
—Brottet är preskriberat men det är en kriminalgåta i ordets egentliga mening, avslutade Leif G W sitt program.
Av Maud Holmberg Klyft
Foto: Shutterstock, TT, IBL