Artisten Sofia Karlsson har valt en hållbar livsstil: ”Till och med min vigselring är återbruk”
Det har gått ungefär tre och ett halvt år sedan musikern och låtskrivaren Sofia Karlsson, 47, bytte Stockholm mot Järvsö i Hälsingland, även känd som Barbro ”Lill-Babs” Svenssons hemort. En stor omställning på många sätt för Sofia, som är född i huvudstaden och har bott där i hela sitt liv.
– När jag växte upp hade jag nog aldrig kunnat tro att jag skulle vilja flytta ut på landet så långt från Stockholm. Men det har enbart fått mig att må mycket bättre. Jag har verkligen hittat min plats på jorden. Stressen har lagt sig och frånsett musiken ägnar jag mig åt byggnadsvård, grönsaksodling, friluftsliv med barnen och att måla, berättar Sofia.
Tillsammans med sin partner, fransmannen Benoît från Bretagne, deras son på snart tolv och dotter på snart fem, bor hon nu på en gammal 1600-talsgård.
– Det är väldigt charmigt och mysigt, men kräver mycket renovering. Vi gör det mesta på egen hand, frånsett det som har med el och rörmokeri att göra. Vi har satt en tioårsplan på när det ska vara färdigt. Tidigare var det bara Benoît som var händig av oss, numera kan jag faktiskt påstå att jag själv är det också, säger Sofia och skrattar.
Flytten innebar en ungefär sex gånger större bostadsyta – från 50 kvadratmeter i den centralt belägna lägenheten till cirka 300 kvadratmeter …
– Här får allting plats, utan att vi behöver trängas. Det är så skönt att slippa stressen, trängseln och köerna – och i stället få mer tystnad, lugn och frisk luft. Dessutom har vi en stor tomt som vi kan odla massa olika grönsaker på. Vi brukar satsa på mycket pumpa, squash, tomater, gurka och sparris. Jag gläds åt att skörda allt vårt egensådda tillsammans med barnen, säger Sofia.
Sofia Karlsson spelar på Lill-Babs gamla flygel
Broccoliodling överlåter de till grannarna. Och det är just därifrån namnet till Sofias nya skiva Sånger från Broccolifälten kommer.
– De odlar broccoli på fälten utanför oss, som jag en härlig utsikt över när jag sitter vid flygeln i vardagsrummet – som för övrigt har tillhört Lill-Babs.
Det här är Sofia Karlsson
Född: 25 mars 1975 i Stockholm.
Familj: Maken Benoît Fauchier, cirkusakrobat och musiker, en son som fyller tolv och en dotter som fyller fem i år.
Bor: På en 1600-talsgård i Järvsö, Hälsingland.
Aktuell med: Albumet Sånger från Broccolifälten, som släpps den 25 maj, Sverigeturné med start i juli.
Karriär: Tidigare medlem i folkmusikgrupperna Eter och Groupa. Solodebuterade 2002 med albumet Folk Songs. Tolkade Dan Anderssons dikter på albumet Svarta ballader 2005. Medverkar på flertalet samlingsalbum och har samarbetat med bl a Rikard Wolff, Ale Möller, Martin Hederos, Sofie Livebrant, Svante Thuresson, m fl.
Utmärkelser i urval: Fyra svenska och två danska Grammisar, Dan Andersson-priset, Ulla Billquist-stipendiet, Prins Eugens kulturpris.
Intressen: Byggnadsvård, renovera fönster, måla väggar, rida och åka skidor.
Texterna på albumet – Sofia har skrivit så gott som samtliga själv – handlar mycket om samtiden, perspektiv och förändring.
– Det är en form av reflektion på det jag upplever i vardagen. Ibland är det som om man tappar bort själva livet i målen, kraven och de to do-listor som man sätter upp framför sig. Här upplever jag alla intryck starkare, kan stanna upp och ibland bromsa tiden. Det är något som jag tidigare saknat.
Det gäller att ha lite tur för att kärleken ska slå till
Mycket har hänt sedan Sofias förra soloskiva Regnet faller utan oss från 2014. Då var exempelvis inte dottern född och familjen bodde kvar i Stockholm. Under pandemin har Sofia och Benoît dessutom passat på att gifta sig – en borgerlig vigsel hemma i trädgården med endast barnen och två vittnen på plats.
– Det var jag som friade. Kvinnor får ju traditionellt göra det på skottdagen, så jag slog till den 29 februari 2020. Vi hade bröllopet på hösten samma år. Då gick det ju varken att ha någon fest eller åka på någon resa – så bägge dessa har vi innestående vid något tillfälle!
Lever hållbart och har dragit ner på inköp
Restriktionerna har även inneburit ytterst få spelningar för Sofia, och därmed ett minskat klirr i kassan. Detta gällde i allra högsta grad även maken Benoît, som livnär sig som akrobat i cirkuskompaniet Circus I Love You, med turnerande runtom i Europa.
– Det i kombination med att vi vill börja leva mer hållbart bidrog till att vi minskade en hel del på inköp. Jag har exempelvis inte köpt några nya kläder under pandemin, heller inga instrument, och vi har blivit allt bättre på att återanvända för klimatets skull. Till och med min vigselring är återbruk. Vi tog vara på min gammelmosters ring och ska gravera in namnen där. Benoîts ring fick vi som en gåva av en god vän som är silversmed.
Paret träffades i Värmland för tio år sedan genom gemensamma vänner.
– Benoît var på genomresa i Sverige, så det var bara en stor slump att vi möttes. Men det gäller att ha lite tur för att kärleken ska slå till, säger Sofia och ler.
I yrket som cirkusakrobat gör Benoît många våghalsiga nummer – som inte finns på kartan att Sofia skulle våga prova på …
Tidigare kom jag på mig själv att sitta med mobilen väldigt ofta, även i barnens närvaro
– Haha, nej, det är inget för mig – men väldigt kul att titta på. Och vi kan utnyttja min mans smidighet och balans hemma, bland annat när han klättrar upp på taket och lägger nya pannor.
Håller nere skärmtid för både sig själv och barnen
Maken är normalt sett ute på turné fem, sex månader per år, och oftast följer Sofia och barnen med på delar av den.
– Det skulle annars vara jobbigt att vara borta så pass mycket från varandra, även om vi är vana vid att ses mindre under vissa perioder. Med tanke på att båda har jobb som sticker ut blir det en hel del pusslande och anpassande efter varandras scheman för att få det att gå ihop. Vi lägger mycket tid och kraft på att hålla ihop familjen och kärleken.
Cirkusen som Benoît arbetar på består enbart av människor, inga djur. Däremot bor de i husvagnar under resans gång.
– När vi följer med är det fullt fokus på att vara husvagnsmorsa, haha! Det finns en hel del praktiskt att sköta om, och sonen har förstås med sig skolböcker om det inte är lov. Vi uppskattar mycket att få se oss om och besöka nya platser. Alla nya möten inspirerar mig till att skriva nya låtar.
Något som paret är noga med är att hålla nere skärmtiden för barnen – och även sig själva.
– Tidigare kom jag på mig själv att sitta med mobilen väldigt ofta, även i barnens närvaro, för att jag liksom fastnade. Detsamma gäller ju för barnen som kan bli sittande med att spela och surfa runt hur länge som helst om vi inte har någon form av begränsning.
Gillar att pyssla och måla ägg till påsk
Sofia berättar att regler för skärmtid har hjälpt dem mycket som familj, både barn och vuxna.
– Vi peppar de fysiska aktiviteterna och umgänget – brädspel, spela instrument, allt. Barnen behöver ha sociala relationer i verkligheten, det är så man lär sig empati och att läsa av människor. Just det aktiva förenklas förstås av att vi numera bor på en gård och att vi har en skidbacke bara en kilometer därifrån. Det finns också ved att hugga, och det är mysigt att tända upp en brasa för att grilla utomhus.
Sofia kan lätt bli orolig för barnen och ser sig själv som något av en hönsmamma, även om hon försöker att tona ned den sidan.
– Jag jobbar på att inte curla dem för mycket, så att de blir självständiga varelser. Men ibland är det lättare att säga att man ska göra på ett visst sätt, än att utföra det …
Hönsande eller ej så gillar Sofia i alla fall att måla ägg med sonen och dottern när det vankas påsk. Det är en högtid som alltid har firats ganska stort i hennes familj, både som barn och i vuxen ålder.
– Jag tycker det är en härlig period på året, då våren har kommit och ljuset är tillbaka. Frånsett pyssel med att måla ägg och sätta upp påskris brukar vi äta gott, och det blir förstås en del godis också. Min stora favorit är choklad, och vi har en fransk tradition som min man infört, nämligen att barnen får leta efter chokladägg i folie som vi gömmer runtom i trädgården. Eller egentligen är det ju påskharen som har gömt dem …
Sofia Karlsson ser fram emot sin turné
På påskbordet serveras gärna coq au vin – ungtupp kokt i rödvin – eller lamm som de lagar tillsammans.
– Både jag och Benoît tycker om att laga mat, speciellt när man ska göra något extra som får ta tid. Han är extra duktig på en del franska specialiteter, som crêpes och baguetter.
Efter en del spelningar under våren sticker Sofia i väg på sin första sommarturné på några år. Och det är något den fyrfaldiga Grammisvinnaren längtar mycket efter.
– Även om det är skönt att bo på landet och kunna koppla av ordentligt är det fantastiskt roligt att åka runt till olika platser och möta min publik. Jag har saknat dem mycket under pandemin. I jobbiga tider med sjukdomar och krig hoppas jag kunna förmedla styrka, hopp och glädje med min musik, säger Sofia Karlsson.
På en skala från 1 till 10 …
Hur bra är du på att …
… måla ägg?
– Det tycker barnen är roligt och vi brukar göra det varje år under påsken. Jag har ju målandet och skapandet i mig, så det får bli en åtta.
… laga en god påskmiddag?
– Åh, det gör jag gärna, och när jag går in för det ordentligt är jag ganska duktig faktiskt – det får bli en nia.
… vara värdinna på en påskfest?
– Det där med att bjuda in gäster till middagar och fester är något som jag saknade mycket under pandemin, och ser fram emot att kunna göra mer framöver. Jag förbereder och prioriterar gärna mycket tid på matlagningen och ett trevligt umgänge, men är inte den som lägger en massa tid på att vika servetter och duka, haha. En åtta.
… överraska andra?
– Nja, det är nog inte min största styrka. Där är jag rätt så förutsägbar skulle jag tro, haha. Det blir inte mer än en trea.
… kunna koppla av från jobbet under lediga dagar?
– En trea om man ser till att musiken alltid finns där på något sätt, eftersom artistlivet ju inte precis är något nio-till-fem-jobb. Samtidigt kan jag släppa det och fokusera på annat när jag exempelvis åker skidor med barnen eller renoverar hemma.