Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Sofia Brolin lämnade maken hemma för att tågluffa ensam

14 maj, 2019
author Malin Aunsbjerg
Malin Aunsbjerg
Sofia Brolin packade en väska med tre klädbyten, lämnade sambon hemma och satte sig på ett tåg utan bestämt mål. Först sex veckor senare kom hon tillbaka – förändrad som person och med många nya insikter och häftiga minnen i bagaget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sofia Brolin från Göteborg hade länge drömt om att göra den där klassiska tågluffen genom Europa. Hennes partner sen 14 år delade inte den drömmen.

I parrelationer är vi vana att kompromissa, lägga idéer och önskningar på hyllan och att tänka ”vad vill vi som par” snarare än att ta egna beslut. I Sofias fall hade hon som längst varit borta från sin käresta i 10 dagar innan hon tog just – ett eget beslut. I själva verket förklarar Sofia att hon och maken är som Ler och Långhalm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi gör verkligen allt tillsammans, säger hon.

Man ska inte låta sig begränsas för att man är i en relation

Vad gör man då när ens livskamrat inte har lust att följa med på en långresa?

– Det enklaste hade varit att jag inte åkte, men jag tycker inte att man ska låta sig begränsas av normerna som finns för att man är i en relation. Jag kände att om jag inte gör det här själv så kommer det aldrig bli av. Min man stöttade mig i det. Hade jag inte gjort valet hade det alltid legat där och gnagt. Men en del  i min omgivning var lite undrande över att jag skulle åka iväg ensam, berättar Sofia.

Hoppade på tåget till Berlin

Hon packade en ryggsäck med tre klädbyten, köpte ett interrailkort som räckte två månades och hoppade på ett tåg på Göteborgs centralstation. Det här skulle bli första gången som Sofia reste ensam, och hon skulle vara borta minst en månad.

– Jag var nyfiken och tänkte att det säkert skulle hända mycket på ett personligt plan av att vara så mycket med mig själv.

Sofia står på em bro och tittar ut över vattnet.
Sofia blockar ut över Bratislava, huvudstaden i Slovakien. Foto: Privat

En annan viktig sak var att inte planera resan. Hennes första stopp var Berlin, i övrigt skulle hon ta dagen som den kom.

Annons

­–  Det enda jag visste var att jag inte hade behov av att ha kontroll, jag älskar äventyret och att inte veta vad som ska hända härnäst. Nu hade jag bara mig själv att ta hänsyn till och behövde inte kompromissa.

Väl på plats i Berlin visade det sig att Sofias oplanerade strategi hade resulterat i att hon bokat en plats i en mixad sovsal på ett av stans skummaste och sjabbigaste hostel.

– Jag fick en klump i magen och kände mig otrygg. Min intuition sa att jag måste därifrån så jag bokade ett hotell i närheten som jag flyttade till.

Förälskad i Slovenien

Inför nästa destination hade Sofia en omröstning på sitt Instagramkonto, skulle hon åka till Wien eller Bratislava? Följarna röstade för Wien. Sagt och gjort. Efter Wien satte Sofia ändå kurs mot Slovakien och Bratislava.

Att resa med tåg var mycket smidigare än Sofia förväntat sig. Eftersom hon hade hur mycket tid som helst behövde hon inte boka platsbiljetter utan kunde bara hoppa på tågen. Resorna tog mellan två och tio timmar. Och hon är själv förvånad över hur snabbt tiden gick.

Jag lärde mig att älska att bara sitta och glo

­– Det var inte alls långtråkigt. Jag lyssnade mycket på musik och poddar och har tittat ut genom fönstren. Jag lärde mig att älska att bara sitta och glo. Det är helt okej att sitta och glo i flera timmar.

Allra mest förälskad blev Sofia i Slovenien. När hon kom till huvudstaden Ljubljana fick hon kontakt med en tjej i hennes egen ålder som bor där, via appen Couchsurfing.

Ett träd och en sjö i Sloveniens nationalpark.
Nationalparken i Slovenien var en höjdpunkt. Foto: Privat

– Vi tog en fika och hon berättade om livet där och bjöd med mig på en hajk på landsbygden dagen efter där vi hamnade på en sparrisfestival och plockade vildsparris. Jag tror att det är så viktigt att våga öppna upp sig för andra människor, det kan leda till otroliga upplevelser.

Annons

Sofia menar att mötet med människorna i Slovenien också gav henne perspektiv och en förståelse för andra sätt att leva.

– Bara det att de har genomlevt ett krig. De lever annorlunda, till exempel så dammsuger de naturen och tar till vara på allt som man kan äta, maskrosor, nässlor, ramslök. Det inspirerade mig.

Har blivit stärkt

I Slovenien tillbringade Sofia även fem dagar ensam i en nationalpark. Hon hade bokat ett boende ute i vildmarken men när hon steg av tåget sent på kvällen visade det sig att det var fyra kilometer att gå genom en mörk skog och inga bussar eller taxibilar fanns i den sömniga lilla byn. Tack och lov var det en man på en bar som hade en vän som kunde erbjuda skjuts.

–  Gästvänligheten och viljan att hjälpa till som jag mötts av längs vägen har varit helt fantastisk.

Sofia tittar ut över en mur med solnedgången i bakgrunden.
Bratislava i solnedgången. Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Jag har blivit ännu mer stärkt i att jag klarar allt på egen hand, och kan lita på att jag kan lösa problematiska situationer.

Att resa ensam har också gjort att hon varit närvarande på ett nytt sätt.

– Samma resa tillsammans med min man skulle ha varit en helt annan upplevelse, när man är ensam är sinnena vidöppna både för intryck och omgivningar och för att möta människor.

Jag saknade någon att dela det med

Men under de fem dagarna i nationalparken saknade Sofia ändå sällskap ibland. Eftersom det var lågsäsong och ganska dåligt väder var så gott som ensam i parken.

– Det var så fantastiskt vacker natur – helt magiskt. Jag saknade någon att dela det med.

Annons

Hon tillbringade dagarna med att vandra mil efter mil (totalt gick hon 43 mil under resan) och att försöka få tag på mat, vilket inte var det lättaste under lågsäsong.

Svårt att vara uttråkad

Att ha oceaner av tid och att känna sig uttråkad har varit den största utmaningen under resan förklarar Sofia.

­– Det som är intressant är hur lång en dag kan vara när det inte finns något att göra och man är helt ensam. De här sex veckorna har känts som ett helt liv, medan de andra som varit hemma tänker ”är du hemma redan?”.

En kullerstensgata och tulpaner i förgrunden.
Den franska lilla byn Eguisheim var en pärla. Foto: Privat

Istället för att fly från känslan av att vara uttråkad så har Sofia försökt stanna i den.

– Det var jobbigt men intressant att uppleva, säger hon.

Sofia lutar sig mot en pelare.
Berlin var Sofias första stopp. Foto: Privat

Förutom att söka kontakt med andra människor har sociala medier varit ett sällskap under resans gång och maken har hon haft kontakt med flera gånger om dagen.

–  Det är klart jag längtat efter honom och att det var olidligt i vissa stunder, men det var jättenyttigt och fint att få längta, det hinner man sällan göra i vardagen. Det har varit bra för oss båda att få längta.

Det har varit bra för oss båda att få längta

Den jobbigaste stunden var när Sofia fick ett dödsbesked under resans gång.

Annons

– Där var ensamheten som svårast, att inte kunna del det med någon och behöva hantera det på egen hand.

Har blivit lugnare

Totalt var Sofia borta i sex veckor och besökte fjorton destinationer i tio länder.

– Jag har inte jagat sevärdheter eller brytt mig om vad andra tycker att man ska se, alla platser har nåt fint att erbjuda. Det finns alltid nåt att upptäcka, gräv där du står, är Sofias tips till andra som funderar på att ge sig iväg på en soloresa.

På vilket sätt skulle du säga att resan har förändrat dig?

– Jag har saktat ned och lever långsammare nu. Min man säger ”du är så otroligt lugn”. Jag tror att jag kommer att bära med mig det, att saker och ting kan få ta lite längre tid. Stress har ju inte existerat under resan, och det har var varit otroligt behagligt. Jag är jättejätteglad att jag gjorde ­det – att jag valde att åka ifrån min relation och göra det här helt på egen hand. Det var en otrolig upplevelse, avslutar Sofia.

Se mer bilder från hennes resa här.

Sofias rutt på soloresan

Göteborg-Berlin-Wien-Bratislava-Ljubjana-Bohinj-Villach-Florens-Venedig-Verona-Bern-Eguisheim-Namur-Bryssel-Hamburg-Göteborg.

Blommande körsbärsträd kantar en väg.
Franska byn Eguisheim visade sig vara en blomstrande idyll. Foto: Privat

Sofias bästa tips till den som vill tågluffa

Gör det bara – vänta inte

Bestäm, planera, genomför. Om du är i en relation ­­– bry dig inte om normer om vad du borde göra.

Våga resa oplanerat – det alldeles för få som gör

Allt behöver inte vara utstakat. Varför måste man betala för att gå in på ett visst museum och stå länge i kö när man kan promenera och upptäcka saker på vägen.

Annons

Packa lätt

Man behöver inte så mycket. Det var en fantastisk känsla att ha allt man behöver på ryggen. Jag hade kunnat klara mig ett år på samma packning. Jobba med lager på lager. Jag hade tvättmedel med och tvättade i handfatet var tredje kväll.

Var öppen

Prata med människor, det är då det blir magi.

Uppgradera till 1 klass

Det är extremt enkelt att resa med tåg. Det behöver inte kosta så mycket att uppgradera till  1 klass, vilket det kan vara värt om man vill ha sittplats och lite luftigare. Jag var helt ensam ibland.

Gör upp en budget

Jag hade beräknat 30 000 för att vara borta en månad. Totalt inklusive tågresor och allt gjorde jag av med 26100 kronor, och då tycker jag att jag levt rätt lyxigt.

Vem är Sofia Brolin?

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Mattias.

Gör: Frilansande grafisk formgivare och illustratör. Driver bloggen Hildas om hållbarhet och minimalism.

Bor: Göteborg.

Annons