Skrattar män och kvinnor åt samma saker?
På restaurang Harrys i Stenungssund är det sound-check. Knäpp och knack hörs från ljudanläggningen. Gästerna – alla åldrar, män och kvinnor – droppar in på restaurangen. Det är dags för stand-up. Det räcker att höra ordet så blir man på gott humör. Fnissar förväntansfullt.
Malin Larsson, som ansvarar för restaurangens artistbokning, brukar anordna ståupp-komik flera gånger om året.
– Folk behöver skratta. Speciellt under den mörka årstiden, säger Malin.
Ann Westin är stora namnet
Bakom scenen, inne i artistlogen, värmer komikerna upp. Det är ett blandat gäng. Magnus Lindström alias IQ, Anna Werner, Martin Johansson, Ann Westin. Två män och två kvinnor. Magnus är gammal i gamet, konferencieren som ska bereda skratt åt de övriga. Martin är ganska ny i stand-up-sammanhang. Anna Werner är egentligen musikalartist som nappar på allt som är kul, bara för att det är kul. Och så Ann Westin, det tunga kortet.
Klockan åtta börjar det.
– En varm applåd för …
Inledningen går lite trögt men inget kan stoppa IQ. Som gammal dörrvakt är han van vid att slänga käft. Hamnar skratten fel, ger han publiken bakläxa med glimten i ögat: ”Är ni lite trögfattade eller…?”
Komiker blandar svårt och lättsamt
Jag spanar ut bland den övriga publiken. I vårt ”avslöjande reportage” ska vi ta reda på vad kvinnor och män skrattar åt. Är det någon skillnad? Mycket humor bygger ju på igenkänning.
– Alla bonuspappor räcker upp en hand, manar IQ.
Men bonuspapporna lyser med sin frånvaro. En kvinna i grå kavaj fnissar till. Men frågan är varför.
– Det värsta måste vara att vänta in publiken, funderar fotografen Julia och fortsätter:
– Och tänk om de inte skrattar alls. Tur att vi inte satsat på en komikerkarriär.
Det är nu dags att ge en stor applåd för näste man på scen, Martin Johansson.
Han är adopterad och skojar om hur hans asiatiska utseende lett till komiska situationer, som att han fått frågan ”Where do you come from?” (Var kommer du ifrån?). Och hur han svarat på svenska, men hur den andra personen fortsätter att envisas på engelska…
Martin fortsätter att berätta om andra kulturkrockar och hur folk frågar om han inte vill söka efter sina rötter, träffa sina riktiga föräldrar.
– Jag försökte komma med i tv-programmet Spårlöst men avbröt. Hur kul är det att åka till Norrland? Ska man resa vill man ju komma till ett varmt ställe, skämtar han.
Men det behövs också allvarligare inslag som kontrast. Utnyttjade barnarbetare i Asien. Det absurda i ”Gjord av barn för barn” som travesterar ett spelbolags tv-reklam ”Av spelare för spelare”.
Det känns som om publiken inte riktigt vet om de vågar skratta eller inte. Men Martin kommer förstås med ett förlösande skämt.
Ändrar alltid programmet
Innan showen kollade vi läget i artistlogen. Martin med sina tre års erfarenhet av stand-up har showat ihop med Ann Westin vid flera tillfällen.
– Vi har lite samma publik, förklarar de.
Och det är inte alla komiker som funkar med varandra, passar ihop i samma mix.
– Det handlar inte om vad kvinnor och män skrattar åt. Om det är under-bältet-skämt eller inte. Det är något annat, säger Ann.
Hon berättar om hur hon en gång nästan enbart hade män i publiken – skrattsalvorna tog aldrig slut.
– En kvinna hörde av sig efteråt: ”Jag har aldrig sett min man skratta så mycket”.
Ann har ett färdigt program förberett inför varje show, men det ändrar sig alltid under kvällens gång.
– Min hjärna går ständigt på högvarv. Man kollar publiken, hänger på något som någon annan komiker skämtat om. Känner av stämningen. Och det är inte bara vi som artister som gör att det blir lyckat. Servitörerna, maten, publiken – allt ska stämma.
Ann berättar om ett fasansfullt tillfälle på stå-upp-klubben Norra Brunn i Stockholm.
– Man brukade inte ha tjejer som rookies – nybörjare – men jag fick chansen. Och gjorde alla fel som tänkas kan. Ingen skrattade. Man kunde höra en knappnål falla. Jag pratade fortare och fortare och sprang ut innan jag var klar.
Imiterar Carola Häggkvist
Tillbaka till scenen igen, där det nu är Annas tur att uppträda. Skådespelare och sångare som hon är, ikläder hon sig rollen som Carola Häggkvist.
”Främling vad döljer du för mig”…mimiken, slängandet med håret, mickhanteringen… man kan inte göra annat än att dra på smilbanden. ”Carola” håller nu mikrofonen framför olika allsångs-offer för att sjunga med i Fångad av en stormvind – som förstås kräver en hårfön som rekvisita. En kille ur publiken ser orolig ut innan han förstår vad som krävs av hans medverkan. De andra vid bordet pustar ut. Tur att de klarade sig. Inbillar vi oss att de tänker…
Vi spanar – verkar det här vara ett könsbundet nummer?
Nej, alla skrattar mer eller mindre.
Ann Westin uppskattad komiker
Så, till sist, kommer det stora affischnamnet in på scen, den rutinerade stå-upp-komikern Ann Westin. Undersköterskan från Göteborg – så rapp i käften att arbetskamraterna insåg vart det barkade. Nu har det gått drygt 30 år sedan dess.
Numret börjar lite trevande för att sedan stegras. Ann bor numera i Stockholm och bara det gör alla göteborgare och västkustbor i publiken fulla i skratt. Stockholmare!!! Det vet man ju hur de är … Ann beskriver bland annat hur hon går på dejt med en segelbåtsburen stockholmare som tar för givet att hon kan segla.
Efter showen pratar vi med Frida Abrahamsson och Maria Dristig, två av kvällens besökare och äkta stand-up-entusiaster.
– Det finns inget roligare, vi går på allt, säger Frida.
Tycker ni att det finns en skillnad mellan mans- och kvinnohumor?
– Nej, anser tjejerna. Allt handlar om hur bra artisten är – inte om kön.
I publiken finns också tvillingarna Leo och Niklas Thorén, som försöker se så mycket som möjligt av stand-up på Youtube. Båda säger att de förstår och skrattar åt Ann Westins stand-up.
– Även om vi är killar och i en annan generation.
Vad säger forskarna om manlig och kvinnlig humor?
Joakim Johansson, docent i statsvetenskap, vid Mälardalens högskola, expert på genusfrågor.
Är det skillnad på manlig och kvinnlig humor?
– Absolut. Män och kvinnor skrattar åt olika saker. Fast mycket är gemensamt, till exempel skämt som bygger på identifikation och självironi. Men traditionellt har det varit männen som ställt sig upp, tagit plats och varit normbildande – och fått skratten på sin sida.
Vad är det då som männen tycker är roligt? Som kvinnor inte skrattar åt?
Joakim drar på svaret, men fortsätter:
– En del män – men inte alla – skrattar åt sexistiska skämt. Vissa gör sig lustiga på kvinnors bekostnad. Skämtar om sexualitet, drar bögskämt och förlöjligar människor med en annan bakgrund.
Vad skrattar kvinnor åt men inte männen?
– Svårt att säga. Det kan vara ironi som männen inte förstår. Politisk satir. Man slår mot makten.
I största allmänhet skrattar kvinnor mer och oftare än män. Det är vetenskapligt bevisat. Joakims förklaring är att kvinnor har närmare till sina känslor. Och då tvekar man inte att skratta offentligt.
Hanna Söderlund, humorforskare, om humör och kön
Är det skillnad på manlig och kvinnlig humor?
– Det finns inte något riktigt svar på om manlig och kvinnlig humor är olika. Man brukar förutsätta det – men jag tror snarare att det har att göra med kontext, vem man umgås med, vilka kulturella band man har, säger lektorn i språkvetenskap, humorforskaren Hanna Söderlund.
– Mycket handlar om socialisering. Ibland skrattar du till och med för att alla andra gör det. Inte för att du tycker skämtet är kul. Det är jobbigt att vara den som förstör den goda stämningen. Man vill hellre vara en i gänget.
– Det handlar också om makt. Maktpositioner avgör vad som är möjligt att skämta om, och vad som kan uppfattas som tabu.
Hanna har bland annat studerat programledarna/expertkommentatorerna i SVT:s Vinterstudion och sett hur den enda kvinnan kommit till korta i männens jargong. Kvinnan bekräftar männens skämt medan hennes skämt faller platt till marken när hon själv inte får bekräftelse. Också i det fallet är skratt förknippat med makt. Att inte skratta åt andras skämt är att inte ge dem möjlighet att framstå som roliga.
Ett annat TV-program som Hanna Söderlund analyserat är Parlamentet.
– Där visade det sig att vissa manliga komiker hade möjlighet att bygga upp långa historier medan kvinnliga komiker i panelen ofta blev avbrutna och fick mindre bekräftelse från
programledaren.
Hälsosamt att skratta
Under de senaste åren har forskare upptäckt flera goda hälsoeffekter av att skratta. Här är några:
Stressen dämpas
När du skrattar minskar stresshormonet kortisol. Då skrattet avklingat har ett skönt lugn spridit sig i hela din kropp.
Immunförsvaret stärks
Som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar stabilare. Studier visar att humor höjer nivåerna av infektionsbekämpande antikroppar och ökar antalet immunceller.
Minnet förbättras
När du brister ut i skratt aktiveras hjärnan och dina två hjärnhalvor kan kommunicera bättre. Du får skarpare minne, inlärningsförmågan stärks och din kreativitet flödar.
Hjärtbesvär motverkas
Ett gott skratt sänker ditt blodtryck och ger bättre genomströmning i hela kroppen. Blodet får snabbt nytt syre, vilket skyddar ditt hjärta.
Matsmältningen ökar
Eftersom mer blod strömmar till de inre organen fungerar även din matsmältning mer effektivt. En eventuellt uppblåst mage försvinner.
Depressioner förebyggs
När du skrattar utsöndras lyckohormonet dopamin, precis som vid sex eller motion. Du löper lägre risk att drabbas av depressioner.
Livet förlängs
Forskning visar att personer med mycket humor lever längre. Om du skrattar mer i ditt liv drabbas du av färre sjukdomar och löper lägre risk att dö i förtid.
Källor: Bättre Hälsa, WebMD och Wellness Wisdom Wealth
Av Marie Corneliusson, Margaretha Malmgren
Foto: Julia Sjöberg, Jonas Bilberg, Per Melander