Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Silvia hittades död i badkaret – systern misstänkte mord

18 okt, 2017
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Plötsligt hjärtstopp, konstaterade läkaren. Naturlig död, tyckte polisen. Men lillasyster Biancas intuition sa något helt annat. Med envist tjat såg hon till att poliserna tittade närmre på fallet – som visade sig vara ett mord …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nej, nej, åh nej… Silvia, lever du, hör du mig? Snälla vakna, du får inte vara död, snälla, snälla …

Tårarna rann och Bianca Schier var förtvivlad när hon lyfte upp sin livlösa storasyster ur badkaret. Trots chocken kunde hon tänka klart och prövade både konstgjord andning och hjärtstart för att försöka få liv i den då 41-åriga Silvia. Men dessvärre var det förgäves. Hennes älskade syster var död. Men vad hade hänt? Bianca kände tydligt inom sig att det var något som inte stämde …

En uppslitande skilsmässa

Både Silvia och Bianca hade stannat kvar i Neubeckum, byn där de växte upp utanför Dortmund, där också deras föräldrar bodde kvar. De var alla familjekära och trots att lillasyster Bianca var 11 år yngre än Silvia stod syskonen varandra mycket nära. De delade flera intressen, gillade samma musik, umgicks flitigt och kunde anförtro sig åt varandra om livets sorger och glädjeämnen. De starka banden dem emellan gjorde att de nästan alltid kände på sig när den andra inte mådde bra.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bianca hade varit orolig för sin syster en tid. Silvia hade genomgått en uppslitande skilsmässa något år tidigare och hade ensam vårdnaden om sonen Robert. Hon upplevde ibland att hon inte räckte till som mamma, speciellt eftersom hon periodvis hade fruktansvärt ont i sina ben. Hon hade suttit fastklämd i vraket efter en bilolycka i tonåren och fått bestående skador. Periodvis tvingades hon ta starka mediciner för att dämpa smärtorna.

Han drack och var våldsam

När hon via jobbet träffade den några år äldre Mathias Prucher kände hon sig lättad. Hon var beredd att släppa in kärleken i sitt liv igen och hon hoppades att lille Robert skulle få en bra extrapappa.

Men det hade inte riktigt blivit som hon önskat. Mathias hade inte velat att de skulle bli sambor och långa tider höll han sig borta.

Annons

– Min syster förstod att han drack friskt periodvis och när de sedan återsågs var han inte snäll. Han slog henne, har Bianca sagt och berättat att Silvia ändå levde på hoppet om att de skulle få ett bra förhållande till slut.

En tisdag i oktober 2004 skulle bli den värsta dagen i Biancas liv. Silvia hade varit nedstämd och när storasysterns chef ringde henne och frågade om hon hade någon aning om var Silvia var blev hon riktigt orolig. Silvia skulle aldrig bara utebli från jobbet.

Svarade inte i telefon

Bianca slog hennes mobilnummer gång på gång men efter ett antal signaler hamnade hon hela tiden i röstbrevlådan. Nu accelererade oron. Varför svarade hon inte? Hade det hänt något?

En arbetskamrat försökte lugna Bianca och körde henne hem till lägenheten där Silvia och hennes son bodde. När de parkerat och var på väg mot ytterdörren kom Mathias cyklande. När han såg kvinnorna tvärstannade han och frågade: ”Har ni sett Silvia? Jag får inte tag på henne. Hon svarar inte i telefon och jag har ringt på dörren flera gånger men hon öppnar inte. Och Robert är ju i skolan.”

Bianca kände paniken välla upp inom sig. Hon kände på sig att någonting var illa, mycket illa. Även hennes ringsignaler var förgäves, men eftersom Silvias lägenhet låg på nedre plan sprang de tre ut på bakgården och såg ett fönster stod öppet. Bianca klättrade upp och lyckades få upp haspen och svinga sig in.

Lillasyster Bianca förstod att Silvias död inte var naturlig
Lillasyster Bianca insåg att polisens teori inte stämde.

Hittade henne i badrummet

Det var i badrummet hon fann sin syster livlös i badkaret. Huvudet var ovanför vattenytan, men hon andades inte. På golvet stod en tom spritflaska.

Annons

Väninnan larmade direkt och polis, läkare, ambulans och jourhavande präst kom snabbt till lägenheten men alla återupplivningsförsök var förgäves.

Läkaren undersökte den döda på sjukhuset och skrev ”Plötsligt hjärtstopp till följd av kombinationen spritintag och varmt bad” i dödsattesten. Sedan kördes hon direkt till ett kapell.

Bianca kände tvivlet inom sig.

– Mitt sjätte sinne sa mig att någonting var helt fel.

De kommande dagarna var Bianca en flitig besökare på polisstationen. Ömsom bönade och bad hon och ömsom ställde hon krav och argumenterade för att de skulle undersöka systerns död. Var den verkligen ”naturlig”? Bianca var övertygad om att så inte var fallet.

Samma dag som Silvia egentligen skulle begravas meddelade polisen att fallet skulle utredas och kroppen fördes till ett rättsmedicinskt institut i Münster för obduktion.

Resultatet förvånade många.

Dränkts i badkaret

Det visade sig att Silvias lungor var fyllda av vatten, hon hade tryckts ner och dränkts i badkaret och inte alls drabbats av plötsligt hjärtstopp. Kritiken mot polisens och läkarens nonchalans blev massiv och svidande. Men Bianca klandrade ingen, hon var mest lättad att hennes envisa böner till slut tagits på allvar och att hennes intuition visat sig stämma.

Polisen tog in Mathias Prucher till nytt förhör. Han vidhöll det han tidigare sagt att han inte hade besökt Silvia på länge och definitivt inte varit i hennes lägenhet under dagen hon mördats. Vad Mathias inte anande var att polisen satt med ett trumfkort på hand, den tomma ölflaskan mitt på köksbordet.

Fingeravtrycken avslöjade mördaren

Pilsnerbuteljen var full av fingeravtryck som var Mathias, och varukoden hade spårats till en livsmedelsbutik i Neubeckum som sålt flaskan samma dag som Silvia dränkts. Mördaren hade avslöjat sig själv och dömdes till livstids fängelse.

Familjen sörjer och saknar sin mor, dotter och syster, och lille Robert har nu fått ett tryggt nytt hem hos mormor och morfar.

– Silvia finns med oss hela tiden. Men vi är så tacksamma för att Bianca litade på sitt sjätte sinne och inte gav upp. Utan henne hade vi inte fått veta sanningen och mördaren hade varit en fri man som sluppit sona sin fruktansvärda handling, säger systrarnas mamma, Margot Schier.

Margot Schier tar nu hand om barnbarnet Robert efter att dottern mördades
Mamma Margot Schier tvingades begrava sin äldsta dotter.

Text och foto: INA AGENCY 

Övers och bearb: Maud Holmberg Klyft

Walter Keane stal sin frus målningar
Annons