Sexualupplysaren: ”Vi måste prata om samtycke med våra unga”
Många av oss vuxna minns säkert de där förbjudna tidningarna längst upp på hyllan i butiken, de som ofta skymdes av en hyllkant eller en kartong.
– Ibland hade någon kompis hittat en hel bunt porrtidningar i något skogsparti – varför var det alltid i en skog? – och man kikade nyfiket. Det är samma nyfikenhet hos unga i dag, det vuxna gör är spännande och det vill man utforska, menar sexualupplysaren Marco Vega.
– Men vi får inte glömma att porr är gjort av vuxna, för vuxna. Det är inte riktat till ungdomar, men internet har gjort porren lättillgänglig för alla.
Marco är ofta ute och föreläser bland elever på skolor i Malmö med omnejd, men även för yrkesverksamma som lärare och kuratorer och han har länge önskat att sexualupplysning var ett ämne som togs på större allvar.
– Det är ofta något som kläms in i annan undervisning, NO-läraren är kanske den som får på sitt bord att gå igenom sex-och samlevnad, utan att ha någon speciell utbildning kring det.
Bra med sexprat i skolan
Därför välkomnar han nu regeringens initiativ:
– Det är ett jättestort och efterlängtat framsteg att de som ska hålla i sex- och relationsundervisning för barn och unga i skolan blir utbildade i detta. Det är viktigt att eleverna får kunskap om sex och relationer som är baserad på vad vi idag vet via forskningen.
Om porr är det första man möter så blir ju bilden skev
– Denna nya situation kommer dock att ställa krav på oss som föräldrar och vuxna. Att kunna möta barnens och de ungas berättelser och frågor med adekvat kunskap.
Föräldrar och vuxna kommer att behöva platser att söka sig till för att möta det som lärs ut i skolan, menar han.
– Nästa steg är kanske att erbjuda stödsamtal och kunskap till föräldrar kring ämnen som sex, sexualitet och relationer genom att starta vuxenmottagningar.
Sex är ett viktigt ämne, och vi vuxna har som sagt ansvaret att bemöta de ungas frågor, påpekar Marco. Men det är ingen enkel uppgift och inte ens troligt att en tonåring vill ställa dessa frågor till sin förälder.
– Mina barn vill helst inte prata med mig om detta. Men deras vänner däremot – de vet vad jag jobbar med och passar gärna på att ställa frågor, säger Marco, vars egna barn är 7 och 18 år gamla.
Det är så klart ett hopp mellan att prata ”blommor och bin” och att prata om porr, men just därför är det så viktigt att våga beröra ämnet sex.
– Vi måste prata om sex och lust, det blir ett glapp annars. Om man inte vet något om sex, inte har några egna erfarenheten, och porr är det första man möter så blir ju bilden skev.
Se också: Barnmorskans varvar för porr som sexualundervisning
– Man missar de viktiga stegen: förälskelse – kärlek – lust. Speciellt om den enda undervisningen man får handlar om hur ett barn blir till.
– När jag är ute bland eleverna brukar jag fråga dem hur många barn de vill skaffa. Och om det i så fall är så många gånger de tänker ha sex? Sex handlar om mer än bara fortplantning, säger Marco med en tydlig blinkning till den traditionella skolundervisningen.
Porr är för vuxna
Men porr, är det så farligt att unga kollar, egentligen? Det göra väl ”alla”…
Nja, något slags förbud tror inte Marcus alls på. Men porr får aldrig vara den enda utbildande plattformen.
– Porrfilmer har så klart en åldersgräns av en anledning. Porr är ju till för att skapa lust hos vuxna, men kan skapa olust och även prestationsångest hos unga.
Marco brukar fråga eleverna om de är medvetna om att det är på låtsas i dessa filmer?
– Alla svarar ja. De vet att det är som en actionfilm – att hjälten skulle dött för länge sedan i slagsmålsscenen. Och jag påpekar att en kille sällan kommer så många gånger eller får stånd så där lätt, inte utan Viagra…
Prata om samtycke
Vad som är viktigt är prata om hur man har ansvarsfullt, ömsesidigt sex, och vikten av att känna lust till det man gör.
– Vi lär dem ju allt annat, att ta hand om sina saker, köra bil – så varför inte detta? Och det är just ansvarsfullt sex, samtycke, det handlar om. Speciellt i tider då porren blir allt mer tillgänglig och i vissa fall även allt mer våldsam.
Det är viktigt att förklara att sex inte måste vara som i porren, man måste inte gå med allt.
– Ömsesidigheten – det är det vi måste lägga vikt vid. Du får lov att utforska din lust som du vill – men din partner måste alltid vara med på det.
Öppna gärna upp för samtal, men klampa inte in i de ungas privata svär, påpekar Marco. Det är viktigt att man som förälder utgår ifrån vad tonåringen själv vill prata om.
– Och är det läge så utgå gärna från dig själv, tycker Marco. Kanske kan du berätta hur du själv känner inför porr, är det något lustfyllt? Vilka normer följer du, vad ställer du upp på och inte?
Hänvisa till RFSU
Känns det allt för svårt att ta samtalet med ditt barn så hänvisa till ungdomsmottagningen eller vettiga sidor på nätet, som umo.se och rfsu.se, där de kan chatta med andra och ställa de där frågorna de kanske inte vill ställa till dig.
Tänk också på att inte ha förutfattade meningar om du märker att din tonåring tittar på porr.
– Kanske är det ett sätt att undersöka sin sexualitet? Och tänker vi automatiskt att en kille som tittar på porr kommer att bli förövare själv? Och att tjejen blir offret? Tänk om det är tvärtom, och tänk om en kille vill ha den undergivna rollen?
Och lust då?
För tjejers del anser Marco att vi fokuserar mycket på ”nej”, att sätta gränser.
– Det är så klart väldigt viktigt, men vi får inte glömma lusten – vad säger du ja till då? Vad ger dig lust? Det är också viktigt att ta med när det kommer till sexualundervisning.
Porr inte enbart av ondo
Och till sist vill Marco ändå påpeka att porrtittande inte enbart är av ondo för unga.
– Det är lärorikt, stillar nyfikenhet, väcker lust och kan vara ett sätt att hitta sin identitet. Det kan också vara en spegel för minoriteter – att det finns andra som känner som jag.
Det är just ansvarsfullt sex, samtycke, det handlar om
Men blir du som förälder orolig över att din son eller dotter tittar mycket på porr, ensam eller ihop med kompisar – eller oroar dig för ett osund beteende – sök professionell hjälp.
– Agera aldrig på den känslan, ta inte samtalet just då. Ring ungdomsmottagningen eller RFSU och berätta om din oro. Hör vad deras erfarenhet och råd är, innan du går vidare. Du vet ju inte varför din son eller dotter tittar på en viss slags porr.
– Återigen – det kan handla om ett sätt att hitta sin identitet, kanske annat. Men snoka aldrig och sök stöd innan du går vidare.