Sexbarnsfamiljen reste jorden runt
– Vissa ansåg att vi var galna, men vi gjorde det här för att få mer tid med barnen.
Joel och Lisa Holmqvist och deras barn har tillsammans gjort sitt livs resa. Under sex månader har de besökt fler än sju länder, bland annat Borneo, USA och Maldiverna, och hittat ett nytt sätt att leva – långt bort från nio till fem-jobbandet och vardagen i Stockholm. Lisa berättar om hur stressig vardagen kunde vara innan resan:
– Småbarnsåren är en stressituation som alla kan känna igen sig i, men har man sex barn och om man, som Joel, pendlade till och från Södertälje varje dag, så blev det inte mycket tid för honom tillsammans med barnen. Vi möttes bara i dörren och växlade några ord om blöjor, utflykter, läxor och räkningar.
Lisa jobbade själv som barnskötare och så här i efterhand inser att hon höll på att bli utbränd. Noll stresstålighet, trött och en känsla av likgiltighet. Joel håller med om att de mådde allt annat än bra. Hans symtom visade sig som en klump av stress och ångest i magen.
– Nu i efterhand kallar vi det inte för ett liv utan för ett fängelse, ett inrutat liv som alla tror att de måste leva, menar Joel när vi ses på ett kafé i Norrtälje, där familjen just nu bor hos släkt, det enda de äger är varsin väska med kläder.
Att leva på ett annat sätt
Att leva på ett annorlunda vis eller testa att gå mot strömmen och det inrutade vardagslivet var något som de hade lurat på länge.
– Under en lång tid kände vi suget efter att annat liv eller snarare ett annat sätt att leva på. Vi har nästan varit lite arga på samhället och testade att lägga ut vår lägenhet i Stockholm till försäljning på skoj.
När Joel och Lisa sedan såg att försäljningen gick så bra såg de sin chans, de skulle resa jorden runt och få hela dagar tillsammans.
Eftersom Joel och Lisa kör en ”ihoptejpad” gammal bil där bara fem personer får plats (en av dem får alltid åka kommunalt) så tyckte deras omgivning att de skulle investera i en större och bättre bil för pengarna från lägenhetsförsäljningen. Andra undrade om de inte skulle köpa ett hus till sin stora familj.
Istället för att köpa nya prylar lägger vi pengarna på tiden tillsammans
– Allt det där är av lägsta prioritet för oss, säger Lisa. Ju mer och ju större prylar desto mer problem tänker vi. Istället för att köpa nya prylar lägger vi pengarna på tiden, tiden tillsammans.
– Att uppleva saker tillsammans är viktigare för oss. Våra barn växer av det och vi växer som föräldrar. Vi tänker att det är viktigt att visa barnen att man inte kan köpa lycka i form av saker.
Ångrar inget
Familjen reste jorden runt under ett halvårs tid och de ångrar sig inte en enda sekund. Tvärtom, det är det bästa de någonsin har gjort. Lisa menar att innan resan var det inte de som föräldrar som uppfostrade sina barn utan förskola och skola där barnen tillbringar cirka åtta timmar om dagen.
– Under resan var vi med varandra 24-7, dygnet runt alla dagar i veckan. Jag har lärt känna mina barn på riktigt nu.
– Men många personer omkring oss tyckte att vi gjorde ett dåligt val. Det är svårt att hålla fast vid sina drömmar när andra säger att man gör fel.
Både hon och Joel känner att folk ofta var väldigt negativa och att det enda de frågade om rörde barnen och deras skolplikt.
– De fick oss att känna oss som oansvariga föräldrar. Vi har blivit jagade av myndigheter och har haft privatpersoner som hört av sig och varit arga, men vi tänker bara att det är den svenska avundsjukan som lurar, säger Lisa.
Joel fortsätter:
– Utmaningarna har varit många. Den största var när vi skulle komma iväg och få hemskola barnen.
Stärker alla
Men även alla flygningar, inte just själva flygningarna utan på- och avstigningarna in i länderna tyckte de var ganska påfrestande.
– Men i efterhand har vi kunnat se på alla utmaningar som något positivt. Vi anser att man blir starkare som personer och får mer självkännedom av att klara av tuffa situationer och veta att om inte jag fixar detta, så är det ingen annan som är där och räddar mig. Det är viktigt för både vuxna och barn att utmana sig själva, bli starka och kunna stå på egna ben.
Joel konstaterade att i samma sekund som de satte sig på första flygplanet var det som om all stress och ångest försvann. Även relationen mellan honom och Lisa var mer friktionsfri under tiden då de reste jorden runt.
– Så fort vi kom hem började vi tjafsa om småsaker igen. Planering och en massa krav och måsten som samhället ställer skapar stress vilket i sin tur gör en mer känslig, säger Lisa.
Hur reagerade barnen på förändringen?
– Barnen har varit väldigt positiva till det liv som vi har valt att leva under denna period av våra liv. Visst har de saknat kamrater och släkt, men de har sett på upplevelsen som ett äventyr.
– Och det har självklart varit tufft med så mycket resande och ibland har vi till exempel inte haft något boende och fått sova i bilen, missat plan och mött en rad andra utmaningar. Men barnen har hela tiden varit positiva. Visar vi vuxna att allt går fint så känner sig barnen självklart också trygga.
Vad saknade ni under resan?
– Vi saknade inte någonting alls. Kanske att kunna dricka vatten ur kranen då.
Hur var det att komma tillbaka?
– Det var tufft! Vi kände oss lite vilsna. Till en början bodde vi i en etta på 34 kvadratmeter utan möbler vilket gick jättebra. Vi var ju vana att sova nära varandra. Vem säger att barn behöver ha egna rum? I början var det lite tröttsamt att resa, men till slut vänjer man sig vid resandet och själva resan blir som ens hem. Och det är just det som är grejen, hem är inte en bostad eller en sak, det är personerna som du har runt omkring dig. Är du med dem du älskar spelar det ingen roll var ni befinner er.
– Barnen har fått med sig massor av visdom i hur andra lever, olika kulturer samt att alla är som vi i hela världen. De känner som vi, tänker som vi, alla barn i hela världen leker som vi, älskar som vi. Det är otroligt viktigt att känna empati för hela världens befolkning. Vår son sa till oss härom dagen med ett stort leende: ”Mamma, världen känns så liten nu efter resan, tänk att jag varit runt hela jorden, länder jag inte ens trodde jag skulle få komma till”.
Vad har ni lärt er av att våga gå mot strömmen så här?
– Vi har lärt oss massor! Vi behöver faktiskt inte ursäkta oss om vi vill göra annorlunda saker. Vi är fria i en fängslad värld där alla tror att de är fria men inte är det. Och vill man göra något så är den enda som kan stoppa dig du själv. Vi har lärt oss att tänka annorlunda, att du inte finner lyckan i saker.
– Nu spelar det till exempel ingen roll hur vi bor, men många i vår omgivning tycker självklart att vi inte kan bo i en tvåa eller i en husvagn för det kan man inte. Men man kan det om man vill det. Det är så många som säger att de ska göra den här typen av upplevelser när de blir pensionärer, har mer tid och pengar. Men det är ju så mycket tragiskt som kan hända innan man kommer dit, hemska sjukdomar och dödsfall. Bättre att ta vara på livet här och nu, tänker vi.
På äventyr igen
Familjen fick mersmak av det fria livet i sitt resande och efter ett par månader hemma kände de att de var tvungna att ge sig av på nytt. Bara två dagar efter den här intervjun drog sexbarnsfamiljen iväg på ännu ett äventyr. Var och en med varsin ryggsäck, fenor och masker.
De börjar med Malaysia och därefter har de inget inbokat.
– Vi tar det som det kommer, men det som lockar är djur, natur, byggnader och städer. Vi hoppas kunna åka till en sköldpaddsfarm utanför Japan och även om vi inte är jättesugna på Sri Lanka åker vi kanske även dit av den enkla orsaken att där finns en möjlighet att få simma med blåvalar just under denna säsong.
Pengarna är det som styr hur länge familjen blir borta, men när de kommer tillbaka till Sverige ska de bosätta sig i Lisas mormors gamla hus i Katrineholm som de just har köpt.
– Men inget är för evigt. Vi får se hur länge vi stannar där…
Resrutt jorden runt
Så här reste familjen:
- Sverige
- Abu Dahbi
- Malaysia
- Borneo
- Malaysia
- Maldiverna
- Japan (Tokyo, Kyoto)
- Hawaii
- Los Angeles
- Costa Rica
- Florida
- New York
- Italien
- Sverige
Lisa och Joels tips om du vill resa jorden runt
- Man ska aldrig tänka ”jag gör det kanske sen” för det blir aldrig sen.
- Lyssna inte på vad andra säger utan gå din egen väg och våga stå på dig, det finns inget rätt eller fel sätt att leva sitt liv på.
- Vad är det värsta som kan hända? Känns det inte rätt kan man bara åka hem.
- Man måste våga för att vinna.
- Ibland känns det som om samhället inte ger oss något val. Var stark och gå din egen väg, du är en fri människa och äger ditt eget liv även om det inte alltid känns så.
Detta är familjen Holmqvist:
Namn: Lisa, 34, och Joel, 39, barnen Minoo, 13, Sam, 9, Perla, 8, Penny, 6, Beata, 4 och Colette, 3 år.
Bor: Vår trygghetszon är på Lisas pappas lantställe utanför Norrtälje på Solö samt köpt hus i Katrineholm.
Yrke: Mammaledig samt marknadskommunikatör på Scania.
Se mer: Följ familjens resor på instagram där de heter justdoitfamily