Sarah Sjöström: ”Jag är som bäst när jag vill springa därifrån”
På Sarah Sjöströms att göra-lista står bara en enda sak: ”Bli ännu snabbare i vattnet och förbättra dina rekord.” Efter elva år i världseliten finns det fortfarande tjusning i att vara bassängvattnets krönta drottning.
Hemma har hon många kilon med guldmedaljer. En bit över 30 från OS-, VM- och EM-tävlingar. Redan blott 25 år gammal är Sarah en av svensk idrotts allra största genom tiderna och ett sällan skådat underverk i inom den internationella simsporten.
Men belåten? Nej.
– Jag utvecklas ju fortfarande, och det är så häftigt. Jag gillar det. Och nu när jag börjar bli lite äldre tycker jag även att träningen är rolig. Tidigare var det mer tävlingarna, säger Sarah Sjöström.
– Det som är så kul, är att jag fortfarande kan vinna guldmedaljer. Det tror jag verkligen. Än har jag mycket driv och jag ska kämpa på i många år till, det vet jag.
Instinkten att vinna är utpräglad. Har Sarah inte världsrekordet i någon av grenarna (i huvudsak 50 och 100 meter fjärilsim, och samma sträckor i frisim) brukar det inte dröja särskilt länge innan hon har det.
Än har jag mycket driv och jag ska kämpa på i många år till, det vet jag
– Vinnarskallen kommer nog från att jag fram till att jag var 13 växte upp som mellanbarn med en storebror som var två år äldre och en lillasyster som var två år yngre. Sedan kom ju minsta brorsan, så nu är vi fyra barn, säger Sarah Sjöström.
– Jag tror man tävlar mot varandra som syskon om man är nära i ålder. Att visa min storebror att jag var starkare och snabbare än honom var väldigt naturligt. Sedan upptäckte jag att jag älskar att tävla, när jag började simma som nioåring.
Måste vara i nuet för att leverera
För att kunna vara kvickast i bassängen finns ett villkor, förutom bra dagsform: Sarah behöver vara tom i huvudet, inte ha en tanke på annat än det som ska ske. Att kliva upp på startpallen och tänka på tvättider eller annat håller inte. Då kan det bli som rena sjunkbomben.
När jag nästan står och skakar på startpallen vet jag att jag kommer att göra ett bra lopp
– Jag tränar på att koppla ifrån hela tiden. Jag har träffat en mental tränare, men känner fortfarande att den bästa mentala träningen är varje gång jag utsätter mig för det som jag tycker är jobbigt. Om jag plötsligt tänker: ”Fasiken, jag måste fixa det där i morgon! Eller om jag har mycket efter loppet och funderar på det … Nej, jag måste vara i nuet, annars blir det inte alls bra.
I framgångsformeln fordras samtidigt nerver av stål. Förmåga att hålla dem i schack:
– Jag presterar som allra bäst när jag är riktigt nervös och har mycket press på mig. När jag nästan står och skakar på startpallen vet jag att jag kommer att göra ett bra lopp. De gånger jag gjort mina allra bästa lopp har jag varit så nervös innan att jag nästan velat springa därifrån.
För sina makalösa idrottsliga bedrifter tilldelades Sarah Sjöström Bragdguldet 2015 och 2017. Lika många gånger har hon fått Jerringpriset vid Svenska Idrottsgalan, ett pris som det svenska folket telefonröstar fram. Folkkär och populär är hon allt. Och på samma tillställning har Sarah fyra år i följd, senast i januari i år, utsett till årets Idrottskvinna.
Gav bort en guldmedalj
Sarah har många supportrar och uppskattar alla glada tillrop. Vid kortbane-VM i Köpenhamn 2017 gav Sarah tillbaka på ett extra generöst sätt – hon gav en av medaljerna till en svensk ung tjej som har Sarah som största idol:
– Jag ville gärna ge bort en guldmedalj någon gång, och kanske kan det inspirera henne till att vinna en egen medalj i framtiden.
Idrottskarriären är långt ifrån över, men Sarah har börjat tänka lite på tillvaron efter att badhandduken slängts in. Hon har läst media på gymnasiet och kanske blir det något åt det hållet. Med gott resultat har Sarah vid några tillfällen varit expertkommentator i tv.
– Det enda jag kommit fram till är att jag vill syssla med lite allt möjligt. Föreläsa, arrangera event och vara programledare i tv, det vill jag gärna jobba som. Eller så kanske jag rent av blir sommelier.
Vinintresset blir allt genuinare. Sarah läser på mycket för att lära sig allt mer. Hon samlar på sig diverse viner, som hon gärna korkar upp de gånger hon bjudit hem stora sällskap på middag.
I sju år har Sarah varit ihop med sambon och juristen Johan de Jong Skierus. Även om Sarah varje år reser i över 200 dagar för att tävla världen över fungerar förhållandet bra.
– När jag väl är hemma blir det mycket kvalitetstid. Johan är väldigt stilig och den snällaste människan jag känner. Han är också duktig på att lyssna. Jag pratar ju väldigt mycket, så han får verkligen sitta och lyssna. Och Johan är extremt smart så han kan alltid förklara för mig hur världen fungerar, ha ha.
Köpt boende till syskon
Ett par av Sarahs landslagskompisar‚ Therese Alshammar och Ida Marko-Varga, kom tillbaka till världseliten efter att ha fött barn. Sarah har påverkats:
– De hade med sig sina barn på träningslägret innan OS 2016. Det var så himla charmigt och inspirerande att se familjerna vid sidan av bassängen. Dessutom skulle jag också vilja testa hur bra form jag kan komma i efteråt, hur mycket kroppen kan klara av. Men vi får se. Hur som helst skulle Johan bli en bra förälder. Men jag också i och för sig, skämma bort mycket och så. Fast jag vet inte riktigt vad en bra mamma är.
Jämför man prestationerna exempelvis med en golfspelare har jag ju inte tjänat någonting
Mästarprestationerna har gett Sarah Sjöström en rejäl hacka. Hon har inga problem med att beröra den saken.
– Det har krävts väldigt, väldigt mycket för att tjäna de pengarna. Exempelvis förra året slog jag sex världsrekord, jag vann den totala Världscupen för andra året i rad och jag vann tre VM-guld. Då tycker jag man kan prata om det. För det ligger mycket hårt jobb bakom. Och jämför man prestationerna exempelvis med en golfspelare har jag ju inte tjänat någonting.
För en del av inkomsterna har simstjärnan köpt lägenhet till både storebror och lillasyster.
– Att hitta en bostad i Stockholm är ju så svårt för unga människor. Mest var det för mina syskons skull, men också för mammas och pappas skull. Tobias bodde fortfarande hemma och Ellinor flyttade runt mycket, säger Sarah.
– Jag har köpt en egen lägenhet också för tre år sedan. Vi anlitade en inredningsarkitekt och det blev en extrem osvensk stil. Grönt, blått och mustigt. Sovrummet är som en grotta, till och med gråmålat i taket. Det blir mycket mysigare att komma hem när det är lite murrigt.
Kortvarigt sur
Sarahs simmarsikte är inställt på nya guldmedaljer på långbane-VM i Sydkorea i juli i år och OS i Tokyo 2020. Närmast väntar premiären av Nordic Swim Tour 2019 i Helsingfors 1–2 april. Trots vinnarskallen är det inte hela världen om Sarah råkar åka på pumpen.
– Jag kan bli sur när jag förlorar. Men jag släpper det väldigt fort, och det spelar ingen roll om det är en OS-final som gått dåligt, säger Sarah Sjöström.
Hon gillar den häftiga känslan av att vara bäst i världen:
– Men jag kommer nog att reflektera mer över det när jag verkligen är klar. Just nu är jag så uppe mitt i det. Fast ser jag något reportage på tv där de har klippt ihop olika saker, då kan jag tänka: ”Oj, vilka grejer jag har gjort!”
Vem är Sarah Sjöström?
Namn: Sarah Frederica Sjöström.
Aktuell: Tävlar i tv-direktsända Nordic Swim Tour i Helsingfors 1–2 april.
Ålder: 25.
Yrke: Simmare.
Bor: I Stockholms innerstad.
Familj: Pojkvännen och sambon Johan de Jong Skierus, 29. Mamma Jenny, 47, pappa Göran, 50, syskonen Tobias, 27, Ellinor, 23, och Linus, 11. Grand danois-hundarna Nelly och Maximus.
Fritidsintressen: ”Jag älskar mat. Inte att laga mat, men att äta. Jag gillar all slags mat även om jag nog är lite av en finsmakare. När jag är utomlands försöker jag ta reda på de bästa restaurangerna där jag är. Ställena vid sidan av de riktiga turisthaken.”
Goda egenskaper: ”Jag tar det mesta ganska lätt. Jag har väl också mina bekymmer, men jag hanterar de bekymren på ett bra sätt. Dessutom är det lätt att umgås med mig.”
Mindre god egenskap: ”Jag har ganska dåligt tålamod. Om jag ska fixa något och det inte funkar kan jag bli irriterad. Då brukar jag ropa på sambon så får han ordna det. Jag sparar nog det mesta av tålamodet till simningen…”
Vad längtar du efter?
– Resan inför OS i Tokyo 2020. Månaderna med alla förberedelser är tuffa men också jätteroliga. För mig stämmer verkligen det där med att målet inte är grejen utan resan dit.
Vilket är ditt favoritplagg?
– Baddräkten, förstås! Annars spenderar jag mycket pengar på jackor, skor och väskor. Min senaste jacka köpte jag i London, en lång pälsjacka. Det är en fuskpäls, men den är riktigt mysig när det är kallt.
Har du någon last?
– Jag äter alldeles för mycket socker. Jag önskar jag kunde sluta med det, men det är ju så gott. Jag lyssnar på kroppens signaler. Vill jag ha en bulle så äter jag en bulle. Som tur är har jag bra ämnesomsättning i generna.
När skäms du?
– Om jag uttalar mig fel i en intervju eller något. Då ber jag oftast om ursäkt. Eller om någon kompis lägger ut någon ful bild på mig på Instagram utan att fråga om det är okej. Sånt är väl rätt skämmigt, eller hur?
När gjorde du något som förvånade dig själv senast?
–När jag valde mörka färger på väggarna hemma i lägenheten. Jag trodde att det är vitt som gäller om man vill ha det ljust och fräscht hemma. Men inredningsarkitekten förklarade att det inte alls behöver vara så. Och nu har Johan och jag det väldigt mysigt ändå.
Av Hasse Gänger