Så lär du hunden att sluta skälla – här är ordet du INTE ska säga
![author Maria Torshall](https://static.allas.se/36c8bc30bbe73f145910680232d5e88e250159fa/_next/static/media/byline-fallback.d5d918c0.png)
Lär dig varför hunden skäller så har du större chans att träna bort skälligheten.
Innan du tänker på att träna din valp till att skälla mindre behöver du förstå varför den skäller. Olika orsaker till skällandet ska nämligen hanteras på väldigt olika sätt.
Studier har visat att vi människor inte är speciellt bra på att tolka vad en skällande hund ”säger”, men vi kan alltid bli bättre.
Börja med att ställa dig några frågor och kanske ta anteckningar när din hund skäller. Är det när den leker med andra hundar? Är det när det kommer någon och hälsar på? Eller skäller hunden när den är ensam?
Hur ser hunden kroppsspråk ut när den skäller? Har den öronen strukna bakåt tätt mot huvudet och ser du ögonvitorna? Gör hunden yogapositionen ”hunden” och går ner på sina framtassar med rumpan och svansen i vädret? Reser den ragg? Går den emot det den skäller på eller backar den?
En valp skäller för att den behöver något
En liten valp som skäller har ett behov som du behöver möta. Om den håller på att tränas för att bli rumsren så kan skällande vid dörren betyda ”jag måste ut – NU!”. Om valpen skäller när den är ensam i ett annat rum så ropar den på sällskap just för att den känner sig ensam och övergiven.
Båda situationerna går att träna sig ur. När valpen blir äldre kan du exempelvis lära den att slå med tassen på en klocka vid dörren när den behöver gå ut istället för att skälla och att vara ensam är något valpen behöver lära sig. Det måste tränas in pö om pö och i små, små steg.
En del hundar har väldigt stark vaktinstinkt och skäller så fort någon rör sig utanför häcken, närmar sig ytterdörren eller går i trappan. Vissa hundar tar det så långt att de larmar och vaktar även under promenader och när de sitter i bilen.
Lösningen i de här fallen är att du verkligen blir din hunds ledare och visar att du har koll på läget. Ta gärna hjälp av någon som kan agera gäst – eller ”inkräktare” i hundens ögon och ringa eller knacka på ytterdörren. Instruera gästen att helt strunta i hunden när du öppnar dörren. När det ringer på dörren och hunden börjar skälla så ser du till att det sätter sig en bit in i ert hem. Den ska inte vara vid dörren. När hunden är lugn så öppnar du dörren, tar emot gästen och ni hälsar, innan du ger hunden tillåtelse att gå fram och hälsa, men inte förrän den är tyst och lugn.
Det är du som din hunds ledare som ska ta hand om hundmötet
Om hunden skäller och gör utfall mot människor och hundar som ni möter så kan du göra på ett liknande sätt. Avled hundens uppmärksamhet med godis eller en leksak och se till att du och hunden har kontakt genom hela mötet. Behöver du stanna upp för att mötet ska gå lugnt till, så se till att din hund håller sig bakom dina ben. Det är du som hundens ledare, som tar hand om mötet, inte hunden som ska vakta dig.
Öva tills hunden har fokus på dig och kan strunta i den ni möter. Ju mer konsekvent du är desto snabbare kommer det att gå!
En hund som känner sig trängd och blir rädd eller stressad kan skälla och ibland morra eller nafsa. Men innan det går så långt har din hund mest troligt visat att den vill komma bort ur situationen – tricket är att kunna läsa signalerna.
Om hunden skäller, morrar och till och med nafsar när den är med andra hundar så har den förmodligen först vänt bort blicken och huvudet, eller till och med försökt gå undan.
Om signalerna inte funkar så kan hunden skälla mot den andra hunden för att tala om att den ska komma för nära.
Träna skall på kommando för att få en tystare hund
Tyvärr är det ofta vi människor som har fått hunden att känna sig trängd, när vi går nära främmande hundar och insisterar på att de ska hälsa. Rädda hundar har ofta lärt sig att börja skälla direkt, utan att visa de små signalerna innan, eftersom deras människa ändå inte är uppmärksam på dem.
Ett tips är att byta riktning när du möter en annan hund på promenad, så att inte hundarna tvingas att gå direkt emot varandra. Om du sneddar över gatan så blir mötet mindre rakt på och mindre konfrontativt.
Ett tips som kan låta lite omvänt är att faktiskt lära hunden skälla på kommando – för att sedan lära den sluta skälla på kommando.
Lättast är att säga ”skall” varje gång hunden skäller och belöna med godis. Det går ofta snabbt att få hunden att fatta och träna in kommandot. Nästa steg är att belöna hunden när den blir tyst igen och samtidigt ge kommandot ”tyst”. Så fort hunden blir tyst säger du "tyst" och ger godis. Det kan vara lättare att hitta rätt tajming och att även förlänga tystnaden genom att dröja lite mellan klicket och godisbelöningen.
Om du vill att din hund ska vara helt tyst så kommer du att bli besviken – och din hund stressad
Som med all hundträning gäller det att ha rätt tajming, tålamod och att belöna rätt saker. Det är också viktigt att inse att du inte kan kräva att din hund helt slutar att skälla. Hundar skäller, det är medfött, och tvärtom onaturligt för hunden att aldrig skälla alls.
Om du vill att din hund ska vara helt tyst så kommer du att bli besviken – och din hund stressad av dina krav.
Välj rätt tillfälle för att träna "skall" och "tyst"
Det är också viktigt att välja rätt tillfälle för att träna ”skall” och ”tyst”. En över- eller understimulerad hund tar inte emot träningen väl, så för att vara snäll mot hunden gör du bäst i att ge hunden både mental och fysisk stimulans innan ni tränar.
Till sist måste du vara vaksam på att inte förstärka fel beteende. Om du har bestämt dig för att lära din hund att skälla mindre så måste du vara konsekvent. Igonerera hunden när de skäller för att få din uppmärksamhet – varje gång. Om du misslyckas och ger hunden uppmärksamhet bara en gång av tio så har du istället förstärkt skällandet och lär det att om den skäller mer så får den din tid.
Ett annat sätt att förstärka skällandet utan att mena det är att ryta ”tyst” åt din skällande hund när ni exempelvis möter en annan hund. Din hund kommer att uppfatta det som att du är med på tåget och ni skäller tillsammans på den främmande hunden.
Ett vanligt problem med att uppfostra hunden att inte skälla är är framför något som barnfamiljer brukar uppleva. När den unga hunden har upptäckt hur roligt det jaga och busa med barnen under glada skall. När barnen skriker och springer undan så kommer hunden att uppfatta det som lek – och risken är att stor att den blir ännu mer uppe varv och skäller.