Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Så blev Maribel och Oskar ekonomiskt fria – vid 40

07 mar, 2019
author Fredrik Rubin
Fredrik Rubin
Maribel och Oskar tog sig ur ekorrhjulet och skrev en bok
Arbetet tar orimligt mycket av ditt vuxna liv i anspråk, åtminstone om man frågar Maribel och Oskar i Leksand. Paret har format sitt liv så att de inte behöver lönearbeta överhuvudtaget i det närmaste.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje dygn har 24 timmar, av dessa sover många mellan 6-8 timmar och arbetar lika länge. För en genomsnittlig småbarnsfamilj tillkommer transport, inhandling och tillagning av mat och en massa andra viktiga småsaker. Kvar finns några få timmar att göra vad du vill med om du orkar, allt för få om du frågar trebarnsföräldrarna Maribel Leander Lindberg, 41, och Oskar Lindberg, 42, i Leksand.

– När man har ett heltidsjobb så är det familjelivet som man får rucka lite på och anpassa till jobbet. Vi ville vända på det, att familjen skulle gå först, säger Maribel.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Maribel och Oskar tog sig ur ekorrhjulet och skrev en bok
Maribel och Oskar har valt att leva ett liv med mer frihet och mindre arbete. Foto: Niklas Lindblad och Pug Förlag

Hur blir man ekonomiskt fri?

Maribel jobbade som it-konsult och Oskar som ekonom på ett stort svenskt företag. Deras lön var bra och de hade, skulle många säga, lyckats. Men paret kände sig inte tillfredsställda med sin situation och satte sig ner för att diskutera hur de ville leva livet.

– Det vi kom fram till var att frihet var vårt mål. En del kanske vill bli så rika som möjligt. Vi definierade tidigt att det var friheten vi ville åt, att kunna styra över vårt eget liv, säger Maribel.

– Vi gjorde en kalkyl och kom fram till att mitt jobb tog 3000 timmar om året. Jag sov inte ens lika många timmar, det var fel balans. Jobbet var den himlakroppen som allt annat fick anpassa sig till, säger Oskar.

Under sex års tid levde paret snålt och arbetade hårt med möjlighet att med välbetalda arbeten lägga undan pengar. De placerade sina pengar i fonder, aktier och sparkonto och en hel del i pensionssparande. Sedan hade de uppnått sitt mål, nu hade de en kalkyl och buffert som tillät familjen att vara ekonomiskt fria med en total utgift på 20 000 för hela familjen.

Annons

– Det skulle vara bra för hälsan och miljön om fler arbetade och konsumerade mindre. Det skulle också frigöra människors kreativitet, många är inte så kreativa och flexibla som de skulle önska, säger Oskar.

Idag lever de ett liv med stor frihet tillsammans med sina tre barn i Leksand. För även om paret fortfarande arbetar, så är det i en mycket begränsad skala och på sina egna villkor. Deras förändrade livsstil har resulterat i en bok som paret författat med titeln Ut ur ekorrhjulet, en bok med tips och råd om hur du också kan bli ekonomiskt fri.

Begränsar ni er i livet?

– Jag skulle snarare säga tvärtom, det handlar mer om att se vad man väljer och inte fokusera på vad man väljer bort, säger Maribel och fortsätter;

– Du får mer utrymme i ditt liv och kan bidra till samhället på ett annat sätt. Kanske inte i rena skattepengar, men det frigörs tid vilket gör att du får möjlighet att må bättre. Det i sig kan innebära en stor besparing för samhället.

Hur upplever era barn er livsstil?

– Det är klart att inte minst vårt äldsta barn kan önska sig en ny mobiltelefon. Då resonerar vi kring vad det skulle innebära för familjen just för stunden, säger Maribel.

– Vi har inte sagt att det inte finns något vi kan göra, det handlar snarare om att vi behöver välja. Vi kan inte gör allt hela tiden. Vi kan fortfarande gå på café, restaurang, hockey och lekland. Men vi kan inte gå varje vecka, säger Oskar.

Vilket är ert bästa råd för den som vill leva friare?

– Man ska börja med att hitta sin plats på jorden och leva där. Sen kan man fundera på om man kan bo billigare, finns det ett alternativ? Vi har medvetet valt en plats där barnen kan gå till skolan och vi har mycket fritidsaktiviteter i vårt närområde, säger Maribel.

Annons

Om du vill så kan du följa trebarnsfamiljens liv på deras instagram-konto.

5 tips för dig som vill vara ekonomiskt fri

Många av oss har inte en inkomst som tillåter att man lägger undan en endaste krona. Det är svårt nog att få det att gå runt. Men för den som egentligen har möjligheten, finns det några tips att tänka på.

1. Sänk boendekostnaden

Se över hur du bor. Bor du större än du måste? Behöver du bo just där du bor? För somliga finns möjligheten att flytta vilket kan innebära en lägre utgift.

2. Dra ner på matkostnaderna

Genom att handla planera dina inköp minskar du dina utgifter. En enkel sak är att planera dina måltider, för faktum är att en portion näringsrik och god middag kan kosta under 10 kronor. Något som dietisten Hanna Olvenmark bloggar om här. Ett annat tips är att, om du nu gör det, drar ner på hur ofta du äter ute eller beställer hem mat.

3. Planera övriga inköp

Att bli ekonomiskt fri innebär att du måste välja bort en del vanor. Måste du köpa nya kläder, har du inte redan så det räcker eller fungerar det med second hand? Smink, mobiltelefon, tv, möbler och inredning. Listan är lång på slentrianköp som vi får för oss att vi bara måste göra. Fråga dig själv om inköpet verkligen behövs.

4. Se över transporter

För många innebär transporter till och från arbetet en hög kostnad. En del har dessutom fritidsintressen som kräver pendling. Fundera på om det finns ett liknande eller helt annat arbete att söka i din närhet. Samma sak med fritidsintressen, finns det något annat som är lika kul i ditt närområde? För att verkligen spara pengar är det ofta en poäng att prioritera. Du kan inte gör allt och köpa allt du vill.

5. Sätt upp ett tydligt mål

Den här punkten borde egentligen vara nummer ett. För det hela handlar enligt Oskar och Maribel i artikeln ovan, om att sätta upp en tydlig målbild. Vad är det du vill uppnå, vilket liv vill du leva och vad är du beredd att offra eller välja bort för att nå dit? För en sak är säker, för de allra flesta av oss innebär det en uppoffring att spara pengar.

Läs också:

Hanna Olvenmark tipsar om portioner under tian

Så tog Belinda makten över sin ekonomi

Linda: Jag ska bli ekonomiskt fri vid 57!

Eija-Liisa lämnade Sverige och gjorde ny karriär efter 50

Annons