Ruth hoppade fallskärm som 103-åring: ”Ner kommer man ju alltid på något sätt”
Mors dag 2022, den 29 maj, firades Ruth Larsson ordentligt – men inte främst för att hon är mamma till fem barn.
Utan för att hon slagit ett nytt världsrekord - 103 år och 260 dagar gammal kastade hon sig ut ur ett flygplan, 4 000 meter upp i luften över Skärstad flygfält utanför Motala.
Därmed passerade hon amerikanskan Kathryn Hodges rekord (hon var 103 år och 129 dagar) som världens äldsta fallskärmshoppare.
– Jag hoppade även då jag var 101 år, men då kom jag inte med i Guiness Rekordbok. Det gjorde jag den här gången, säger Ruth och ler.
Snacka om tuff krutgumma – som vågade det många betydligt yngre personer inte ens skulle komma på tanken att utsätta sig för…
– De flesta som hänger med på tandemhopp är mellan 18 och 50 år. Det kan hända att det är några 60-åringar som får ett hopp i present och jag har haft med någon som är en bit över 70 år. Men 103 år…vad ska man säga. Finner knappt ord, menar Joackim Johansson, tandeminstruktör på Linköpings Fallskärmsklubb.
Ruth hoppade tillsammans med honom både då hon var 101 och 103 år.
– Det är otroligt imponerande, väldigt häftigt för egen del att ha fått vara med om detta. Ruth var inte heller ett dugg nervös, utan snarare supercool, framhåller Joackim – som har gjort över 500 hopp.
Eller som hon själv beskriver det.
– Det är inte mycket att oroa sig över, ned kommer man ju alltid på något sätt, haha.
Och det var en minst lika rolig upplevelse som första gången. Med blå himmel, härligt solsken och nästan vindstilla. Perfekta förhållanden med andra ord.
– Det enda som skulle kunnat stoppa mig var om jag hade gått och dött innan, skrattar Ruth.
Fritt fall 45 sekunder
Men det gjorde inte den pigga 103-åringen, som till och med har hunnit att fylla 104 år (den 12 september).
– Jag är så glad över att ha hälsan, har sällan varit sjuk och verkar ha en bra benstomme eftersom jag klarar landningen så bra. Det är viktigt att inte landa på fötterna i tandemhopp, helst på rumpan har Joackim sagt och han är skicklig på att hjälpa mig där jag hänger ihop med honom i luften.
Höjdrädsla är inget som existerar i hennes vokabulär, åtminstone inget som beskriver henne själv. I stället njöt hon av utsikten.
– Det är helt fantastiskt att se allting där under, olika gårdar, sjöar och annat. Man hinner se så mycket innan man kommer ned. Men tyvärr har synen blivit sämre sedan jag hoppade förra gången.
Luftballong var alldeles för mesigt
Det tog 25 minuter för planet att nå den önskade höjden på 4 000 meter. Under hoppet var Ruth i fritt fall i 45 sekunder, innan Joackim aktiverade skärmen. Totalt var hon i luften i tio minuter innan barn, barnbarn och barnbarnsbarn tog emot och hyllade henne nere på marken.
– Jag tycker att det är så skönt att komma upp så där, en riktig frihetskänsla som fler borde prova på att uppleva, ler Ruth.
Som 90-åring testade hon skärmflygning, vid 95 års ålder segelflyg och som hundraåring luftballong.
– Men luftballong var alldeles för mesigt. Man steg upp, flög bara en runda och sedan ner igen. Det är stor skillnad på att hoppa fallskärm. Men jag är ändå inte ett dugg rädd. Jag hade ju också en medhoppare som jag litar fullständigt på. Det känns väldigt tryggt med Joackim.
Kan bli fler hopp
I en tidigare intervju berättade dottern Birgitta Lindström att hennes mor inte hade genomfört något våghalsigt innan hon fyllde 90 år – men vid något tillfälle sagt att hon inte ville dö nyfiken. Hennes önskan var att få sväva.
– Och nu när jag vet hur underbart det är kan det mycket väl bli fler hopp i framtiden, bara jag får ha hälsan kvar, säger Ruth.
Den förste svensk som genomförde ett fallskärmshopp var Axel Raoul Thörnblad 1920, då var Ruth Larsson två år.
Hon föddes med andra ord 1918 – året då första världskriget tog slut, spanska sjukan bröt ut och Gustaf V var kung i Sverige.
Hennes liv har spänt över två världskrig, hon har fått fem barn och varit hemmafru i 30 år. Yrkeslivet började först i 50-årsåldern som butiksbiträde och hon jobbade fram till pensionen som 75-åring.
– 100 år är det ju inte många som blir, visst är det väldigt speciellt. Det blev ju en hel del firande på jubileumsdagen. Men så fortsätter livet som vanligt och det är inget jag funderar över. Det viktigaste är att må bra och det gör jag. Visst ser och hör jag sämre än förut och jag måste ha rullatorn när jag går. Men det blir ändå en promenad på tre kilometer varje dag.
Ruth har en speciell runda, som hon alltid tar.
– Ja, jag vill ju inte riskera att gå vilse. Då kan det ju bli en väldigt lång tur, säger hon med ett skratt.
Ruth var gift med Gösta fram till 1993, då han gick bort, och blev alltså mamma till fem barn. Fyra av dem är i livet i dag, en gick bort i sjukdomen ALS.
Vill bo kvar hemma
Och familjen har vuxit sig allt större med åren.
– Att hålla reda på alla barnbarn och barnbarnsbarn är inte så lätt, för jag har så många, ler Ruth.
Jag är så glad över att ha hälsan
Närmare bestämt 19 barnbarn och över 30 barnbarnsbarn. Ett stort antal av dem var på plats för att se sin mamma, farmor, mormor, gammelfarmor eller gammelmormor få in sitt namn i Guiness Rekordbok.
Domaren Joanne Brent från Guiness Rekordbok hade kommit från London för att se rekordhoppet. ”Det är unikt även för mig. Jag skulle gärna göra samma sak när jag blir 103 år”, sa hon.
Brent berättade att de måste gå igenom allt från Ruths födelsebevis till gamla skolbetyg för att säkerställa att hon har åldern inne och att det därmed blir ett världsrekord.
Men särskilt många vänner fick inte uppleva det historiska ögonblicket. Förklaringen till det är enkel.
– Ingen av mina gamla vänner finns ju kvar. Det är en tråkig del när man blir så här gammal, att de försvinner en efter en längs vägen.
Efter att ha landat fick Ruth ta emot ett glas champagne, en blombukett – och ett inramat diplom från Guiness Rekordbok.
Sedan åkte det stora släktsällskapet vidare till Ombergs Turisthotell – för middag och fest.
– Jag är jätteglad att alla kom dit och vi hade det väldigt trevligt. Men jag är ju inte van att stå i centrum på det där viset. Nu blev det ju också en massa olika intervjuer med tidningar, tv och radio.
Många som träffar Ruth har säkert svårt att förstå att hon faktiskt till och med har fyllt 104 år.
Hon bor kvar ensam i lägenheten som hon flyttade in i 1996 – på andra våningen i ett hus utan hiss. Till stora delar klarar östgötskan med sina tresiffriga antal år sig på egen hand, frånsett en del hjälp från hemtjänsten. Bland annat med städning.
– Jag trivs så bra och vill inte flytta härifrån. I så fall får de bära ut mig, avslutar Ruth med ett skratt.
Det här är Ruth Larsson!
Född: 12 september 1918.
Familj: Fem barn (där ett har gått bort), 19 barnbarn och över 30 barnbarnsbarn. Maken Gösta dog 1993.
Bor: I en lägenhet i Mjölby.
Aktuell med: Satte den 29 maj i år nytt rekord som den äldsta personen i världen som gjort ett så kallat tandemhopp i fallskärm. Ruth var 103 år och 260 dagar då hon hamnade i Guiness Rekordbok. Det tidigare rekordet hade Kathryn Hodges, från USA, som var 103 år och 129 dagar.