Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Rockmusikerna Ann-Sofie och John flyttade ut på landet: ”Nu kan vi repa dygnet runt om vi vill”

03 jul, 2022
author SUSANNE STAMMING
SUSANNE STAMMING
Delad bild. Rockmusikerna Ann-Sofie och John Hoyles med gitarrer utanför sitt hus i Öxared.
När rockmusiken spränger genom väggarna är det ingen som klagar. Grannarna är långt bort och djuren trivs alldeles utmärkt med musiken. Ann-Sofie och John Hoyles i bandet Spiders har bytt enrummaren i stan mot naturen precis runt knuten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ann-Sofie Hoyles, 37, har valt två vägar i livet. I tonåren gick hon på musikgymnasium och sedan blev hon frisör med den egna salongen Kolla Kolla i Göteborg.

– Under tiden som jag startade mitt företag var jag med i flera små band, innan jag och John träffades och startade Spiders. Det kändes som det var det jag ville göra. Då var vi bara kompisar. Det tog fem år innan vi blev ihop, berättar Ann-Sofie.

Musikerna Ann-Sofie och John Hoyles framför sitt hus i Öxabäck.
I Öxabäck utanför Kinna har John och Ann-Sofie Hoyles hittat lugnet.

Samtidigt gick det bättre och bättre för salongen och hon hade mängder med kunder. Snart var namnet välkänt och som frisör var Ann-Sofie enormt populär. Allt hade gått åt rätt håll.

Det var ett ganska klassiskt stadsliv till vardags med alla fördelar av att bo centralt – som närheten till nattliv, nöjen och mycket annat. Lägenheten var däremot inte dimensionerad för något större socialt liv, och de gick hellre ut på stan när de hade gäster, och även annars.

Det här är Ann-Sofie och John i Spiders

Ann-Sofie och John Hoyles i rockbandet Spiders.

Namn: Ann-Sofie och John Hoyles

Ålder: 37 respektive 41 år.

Bor: Hus i Öxabäck, sju mil sydost om Göteborg.

Gör: Ann-Sofie driver frisörsalongen Kolla Kolla i Kinna, båda spelar i rockbandet Spiders.

Tillvaron var fylld med mycket händelser, folk och ljud. Ändå kände de sig begränsade när det gällde sitt musikintresse, och efter en tid började de tröttna. Ettan hade nämligen andra problem än storleken.

– Det var också lyhört, så att hålla på med musik fungerade inte speciellt bra. Våra grannar skulle inte varit glada.

Spiders turnerar i Sverige och utomlands

Det började kännas allt mer instängt för både Ann-Sofie och John. De behövde något mer hållbart som passade deras livsstil på lång sikt.

Annons

– Naturligtvis spelade coronapandemin in. Innan dess var vi ute på turnéer både i Sverige och utomlands. Då var det annorlunda, säger John.

Båda två upptäckte att de ville ändra på något, men visste inte riktigt hur. De ville både få ett större lugn, men utan att tappa möjligheten att upptäcka världen.

Musikerna Ann-Sofie och John Hoyles sitter på huk i grönskan med sina höns.
Alla djur som Ann-Sofie och John har är räddade från ett mörkare öde, hönsen har till exempel varit burhöns.

– 2016 och 2019 gjorde vi turnéer runt omkring i USA som förband till andra större band. Det var en ny stad varje dag. Det var fantastiskt spännande, men också tufft – det kunde vara varmt sommarväder ena dagen och kall iskyla nästa. Vi åkte ofta långt mellan varje spelning. Men nu hoppas vi på att få göra om det, säger Ann-Sofie och skrattar.

Musikerna Ann-Sofie och John Hoyles i bandet Spiders.

Responsen de fick under turnéerna gav den energi de behövde för tiden hemma i den trånga lägenheten i Göteborg. Men under pandemin förändrades mycket – utelivet i stan, konserter och resor ställdes in eller blev nedgraderat. De började se sina liv på ett annat sätt och Ann-Sofies gamla tankar och drömmar om lantliv blev allt starkare.

Annons

– John har bott på landet i England där han kommer från, så det skulle inte bli något problem, säger Ann-Sofie och John håller med.

– Det kändes kul, säger han.

Längtade till stillheten och naturen

En dag på Ann-Sofies salong visade en klippkund upp bilder på ett hus som hennes bekant hade till salu. Fastigheten visade sig ligga långt ut på landet i Öxabäck.

– Vi tog chansen och åkte och tittade, berättar Ann-Sofie.

Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Ann-Sofie och John föll för platsen och bestämde sig snabbt. Plötsligt var de husägare. De behöll lägenheten och till en början tänkte de inte att de skulle bo på landet på heltid. Men när de provat på stillheten och det naturnära boendet på helger så började de längta mer och mer till varje gång de skulle dit.

– Det som störde mig var att jag inte ville känna det som om jag var på studiebesök när jag åkte till huset på landet. Jag ville bo här på riktigt.

Ann-Sofie och John Hoyles på sin veranda i Öxabäck.
Till en början tänkte Ann-Sofie och John inte att de skulle på landet på heltid.

Till slut insåg de att de inte längre ville ha kvar lägenheten. De skulle bo i Öxabäck.

– Det som verkligen pushade oss var känslan vi fick här ute – alla krav och känslan av att jaga upplevelser försvann. Och när vi sedan vid ett tillfälle fick leta i 40 minuter efter en parkeringsplats inne i stan så var beslutet enkelt, förklarar Ann-Sofie.

Annons

Startade en ny frisörsalong

Det enda problemet var salongen. Om hon inte förändrade sin jobbsituation skulle det ändå inte bli riktigt bra. Ann-Sofie ville vara en del av kommunen och komma närmare människorna i trakten där hon skulle bo.

Musikern Ann-Sofie Hoyles sitter vid sitt hus med blommor runt sig.
– Det är först när man ändrar något som man märker hur man levt tidigare. Pengar betyder inte lika mycket. Jag vill bara kunna göra sådant jag tycker om, säger Ann-Sofie.

Då kom hon på att hon ju kunde starta en filial till sin salong – fast i Kinna strax norr om Öxabäck, vilket skulle innebära behagligt köravstånd.

– Det var lite nervöst, för jag hade ingen aning om det skulle fungera eller hur efterfrågan såg ut. Att vara frisör handlar otroligt mycket om personliga kontakter och nätverk och jag hade ingen anknytning till Kinna eller området runt omkring.

Vill blir mer självförsörjande

Med facit i hand har det gått över förväntan.

– De som tror att det är svårt för folk på landsbygden att tänka nytt – de har helt fel. Dessutom har jag haft en hel del gamla kunder som kör hela vägen från Göteborg! Det känns ju smickrande, säger Ann-Sofie.

Musikern John Hoyles med en höna på axeln.
Hönsen ger mer än bara ägg – även lite sällskap!

En mer kännbar förändring var att intäkterna blev lägre, mest på grund av att hon inte kunde ta ut lika höga priser i en mindre stad. Men det bekymrade inte Ann-Sofie det minsta.

– Det finns andra värden – som livsstilen nära naturen, förklarar hon. Dessutom är vi självförsörjande på en hel del som vi odlar, och mer har vi tänkt att det ska bli.

Annons

Bytte uteliv mot odling och djur

Ann-Sofie och John har verkligen rört sig mellan två ytterligheter. Det som en gång var uteliv i stan har blivit tid för odling, djur och trevlig samvaro hemma.

– Vi har sex höns, en hund och två katter. Katterna är nödvändiga, för det är mängder av möss här ute. Vi skulle gärna ha får eller getter också, kanske alpackor för de är så söta, och kanske en liten miniponny, Säger Ann-Sofie och skrattar.

Musikerna Ann-Sofie och John Hoyles i sitt grönsaksland.
Paret odlar potatis för hela året, även grönsaker finns det gott om.

Något annat som ändrats radikalt är möjligheten att ta emot gäster och hålla stora fester. Numera hör deras Göteborgsvänner gärna av sig för att nästan bjuda in sig själva.

– Här finns det ganska gott om plats för allt. Vi hade en stor midsommarfest förra året och många kunde sova över. Det enda som behövs är en massa madrasser, säger John.

De första reaktionerna var däremot lite mer avvaktande. Många tyckte att det lät märkligt att vilja flytta så lång bort från stadslivet.

– Samtidigt har de flesta av våra vänner vetat att detta varit vår dröm länge.

Odlar potatis och grönsaker

Ann-Sofie som gillar bygga har också fått chansen till detta. Hon håller även på med ryamattor och behöver inte längre stuva undan allt varje gång hon ska göra något annat.

– Att inte behöva plocka undan är så skönt. Jag älskar att ha mer utrymme.

Ann-Sofie Hoyles går en promenad i grönskan med en katt vid sin sida.

Hon och John tänker också satsa på spelningar i trädgården.

– Kanske bygger vi en bar också. Vi har plats, och vi kan ha picknickfester intill sjön här.

Annons

Odlingarna ger dem potatis för hela året, grönsaker har de gott om och hönsen ger ägg. Viss uppdelning har det blivit. Ann-Sofie håller mest på med byggprojekten och ryamattorna, medan John är mer för odling och surdegsbröd.

– Hunden är väl mer min, medan katterna och hönsen håller sig John, berättar Ann-Sofie. Vi har hittat olika roller, men har också gemensamma projekt. Vi skriver låtar ihop och vårt band Spiders är verkligen vår bebis.

Fullt tillräckligt – för barn har aldrig stått på önskelistan.

– Vi har så himla roligt ändå. Det här är det vi vill.

Lättare att flytta ut på landet tack vare internet

På önskelistan står också att göra ytterligare konsertturnéer utomlands, allra helst i USA.

– Jag tror det blir perfekt – konstrasterna mellan vårt rockliv och att sedan komma tillbaka till det här lugnet där man höra fåglarna kvittra och bara vara.

Om att flytta ut på landet

  • Just nu pågår det i pandemins spår en grön våg över Sverige. Människor flyttar från storstäderna och ut på landet. Distansarbete har öppnat för nya sätt att leva.
  • Ny statistik visar att utflyttningen från storstäderna ökar. Fortsätter trenden kan det leda till att mindre städer och landsbygden utvecklas och för första gången på 15 år har Stockholms kommun inte den största befolkningsökningen i landet.
  • I de andra storstäderna går det att se liknande mönster när det gäller inrikes flyttar.
  • Det är en övervikt av barnfamiljer och högutbildade som flyttar ut och det är främst till storstadsnära mindre städer.
  • Framför allt är det platser som lockar turister, där man kanske har haft ett fritidshus tidigare, som människor nu flyttar till permanent.
  • Historiskt sett har människor flyttat dit arbeten finns. De som flyttar ut nu är de som har en flexibel arbetsmarknad, som exempelvis lärare och sjuksköterskor.
  • Orsaker till att en del människor flyttar från storstäderna verkar vara allt från problem som finns på bostadsmarknaden till ett ökat miljöintresse som öppnar upp för närhet till natur, möjligheter till att odla och en bra uppväxtmiljö för barn.

De känner båda två att det finns utvecklingspotential inom det mesta som de vill göra.

– Jag tror att många fler kommer göra som vi har gjort. Flytta tillräckligt långt ut på landet för att komma ner i kostnader och hitta en bas med en hälsosammare livsstil, samtidigt som man kanske gör längre resor. Med internet blir det enklare, men även i mitt yrke går det faktiskt bra.

Musikerna Ann-Sofie och John Hoyles framför sitt ljusgröna hus i Öxabäck.
Musik och lantliv är allt som behövs. Barn har aldrig stått på önskelistan. – Vi har så himla roligt ändå. Det här är det vi vill, säger Ann-Sofie.

För Ann-Sofie och John var möjligheten till egen replokal också avgörande. Det kreativa skapandet har fått ett uppsving och är numera mer spontant utan hindrande planering.

– Att slippa sätta sig i en bil och köra iväg, boka tid och aldrig bli riktigt nöjd. Allt det slipper vi nu och resten av bandet är lika nöjda de med!

Kickarna avlöser varandra i deras nya miljö och Ann-Sofie konstaterar att det var länge sedan hon kände stress.

– Det är först när man ändrar något som man märker hur man levt tidigare. Pengar betyder inte lika mycket. Jag vill bara kunna göra sådant jag tycker om.

Annons