Relationstips: Undvik konflikter med familjen under högtider
Att fira jul eller påsk Smed familjen är inte alltid problemfritt. Kanske har du ett ansträngt förhållande till din svärmor, du tål inte din syster, du orkar inte med din dominerande pappa eller retar dig på din kusins bortskämda barn. Du är inte ensam.
– Det kan faktiskt vara mycket krävande att umgås med familjen, säger psykologen Cathrine Moestue.
När vi som vuxna är tillsammans med våra föräldrar är det lätt att vi känner oss som barn igen oavsett hur gamla vi är. Åter i föräldrahemmet hamnar vi ofta i samma roller som vi hade under barndomen och det kan trigga igång känslor som avundsjuka och irritation. Om din syster alltid behandlats som favoriten av föräldrarna och nu även hennes man och barn får samma förmåner är det naturligt att du reagerar. Detta sårar dig att se, precis som det gjorde då när du var barn. Du känner igen smärtan.
Se också videon: 8 saker du kan göra för att undvika januarideppen
Tips för att undvika bråk under julen
- Bestäm dig i förväg för att du ska ta ansvar för dina egna reaktioner till hundra procent.
- Stressa inte på vägen till julkalaset, tänk positiva tankar och gör själva resan dit till något trevligt.
- Gör en plan för hur du vill reagera när du känner att konflikten närmar sig, och lagra planen i ditt minne. Kom ihåg att dra ett djupt andetag innan du svarar eller agerar. På så sätt får du tid att minnas den plan du lagt upp för hur du tänkte att du skulle reagera. Du har då tagit kontroll över vad din hjärna ska fokusera på.
- Hitta en ”nödutgång”. Känner du din irritation växa, ge dig själv tillåtelse att dra dig tillbaka en stund. Gå på toa eller ta ut soporna och hämta andan.
- Håll med. Säg ”ja, det är typiskt mig” när du känner att någon vill starta en konflikt.
- Förlåt dig själv genast om du inte lyckas följa din uppgjorda plan. Säg till dig själv: ”Det gick inte som jag tänkt, men jag tränar i alla fall på att öka mitt tålamod.”
Källa: Psykolog Cathrine Moestue
Hur gör vi då för att hantera den omhuldade systern, den evigt kritiserande svärmodern, svågern som blir för full och de bortskämda syskonbarnen?
– Svaret är att vi alla måste ta eget ansvar för vårt sätt att reagera. Hemligheten är att förbereda sig väl så att man är beredd på allt som kan hända, menar Cathrine Moestue.
Förbered dina svar
Först och främst måste vi acceptera att den enda vi kan styra är oss själva. Bestäm redan innan hur du ska reagera när de vanliga irritationsmomenten dyker upp. Försäkra dig själv om att du tar ansvar för dina egna reaktioner till hundra procent. Människan har nämligen förmågan att koppla på den del av hjärnan som kör över och styr vårt automatiska reaktionsmönster. Det är inte enkelt och det är ingen garanti att du lyckas, för det är mycket starka känslor som väcks till liv.
Har du förberett dig mentalt ökar sannolikheten att du kan bibehålla ditt lugn och inte dras in i den infekterade konfliktcirkeln. När din syster vänder sig till dig och säger att du aldrig har hjälpt till med disken efter julbordet kan du tänka: ”Hejsan, där är du ju! Ja, jag visste att det skulle komma så jag har väntat på att du skulle säga så till mig.” Ta ett djupt andetag och var tyst några sekunder innan du svarar.
Finns det andra klassiska uttalanden som du vet ska komma hanterar du dem på samma sätt och klarar dig oskadd genom situationen och undviker tjafs som förstör stämningen. Ditt bästa försvar är att hålla med om kritiken. Kanske klagar din svärmor över att ni alltid kommer för sent till julkalaset. I stället för att fräsa ifrån något vasst om hur stressigt det varit med barnen, packningen och den långa vägen att köra kan du bara hålla med och le.
Säg till exempel: ”Ja, det har du helt rätt i, vi kom för sent i dag också. Och när jag tänker på det har det hänt många gånger tidigare genom åren. Du har all anledning att vara irriterad.”
Genom att svara så har du nu tagit ansvar för ditt eget beteende och sett till att konflikten som höll på att uppstå uteblev.
Fokusera på glädjen
Det ligger en glädje i julen och det gäller att fokusera på den och dessutom inte glömma den positiva styrkan som finns i familjen.
– Vi lägger automatiskt märke till det som är fel och negativt. Försök i stället att aktivt se det som är bra och positivt, föreslår Cathrine Moestue.
5 tips för en god jul
- Acceptera att människor är som de är och värdesätt dem du har i din närhet.
- Sänk dina förväntningar på hur allt ska, eller hur det borde, vara – ta det i stället som det kommer och var glad över det.
- Gå ner i varv så du inte är helt utsliten och stressad när julen väl kommer.
- Ta vara på de lediga juldagarna, njut och koppla av.
- Drick med måtta.
Källa: Psykolog John Petter Fagerhaug
Det finns alltid något positivt hos varje människa. Leta fram det! Kanske är svärmor alltid snyggt klädd och mån om sitt utseende för att se trevlig ut när ni ses. Visst är det så att din syster bakar världens godaste vaniljhjärtan varje jul och gör det fast det tar lång tid och kräver en hel del arbete. Och är inte din brorson duktig på att roa de mindre barnen så de håller sig någorlunda lugna fast han är bufflig och oartig och tonårsstrulig.
Vi kan inte avsäga oss familjebanden bara för att de ibland kan vara känslomässigt utmanande. Mindre konflikter mellan familjemedlemmar är normalt och poängen är att vi faktiskt kan göra det bästa av det vi själva kan kontrollera – vår egen inställning.
– Att träffa familjen under julen tillhör ett av de viktigaste sociala mötena under året. Det betyder mycket mer för oss än vi kan se för stunden och är medvetna om, säger Cathrine Moestue.
– I stället för att tänka på de starka banden som finns inom familjegruppen hänger vi upp oss på det vi inte tycker om och irriterar oss på. Då bleknar det positiva. Men som människor har vi makten att lyfta fram glädjen över att ha varandra och därmed få julefriden att lysa.
Svensk bearbetning: Ingar Haellquist
Foto: TT