Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Relationsexperten: Så får du fart på en surgubbe!

25 jan, 2018
author Anette Bülow
Anette Bülow
Har din man förvandlats till en trött kopia av sitt forna jag som bara vill sitta hemma och uggla? Lugn, det går att få fart på soffsittaren! Kommunikation och kompromisser är ledorden – och kom ihåg att det är ett gemensamt problem som ska lösas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det spelar ingen roll vad du föreslår. När du vill gå på bio, teater eller konsert suckar din man bara trött. Skogspromenader, en tur på stan eller en weekendresa kan inte heller få honom att lämna soffan. Eller fåtöljen. För det är ju där han oftast sitter och tittar på tv, läser tidningen, slappar och aldrig längre tar initiativ till umgänge.

Du undrar varför din man har förvandlats till en trött och tråkig soffsittare, en riktig surgubbe. Hur har det kunnat bli så här?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det kan förstås bero på väldigt många olika saker, säger relationsexperten Maria J Bratt, som då och då får den här frågan i sin spalt. Fysisk sjukdom, depression eller en större förändring i livet, till exempel att man har gått i pension, kan vara några orsaker. Åldern kan spela in, vi blir tröttare och får mindre ork och då är det inte ovanligt att man tappar gnistan. Det kan också vara ett tecken på att förhållandet/äktenskapet inte fungerar.

Handlar det om fysisk sjukdom eller depression bör man söka vård och få behandling. Men om det inte är orsaken får man hitta andra lösningar.

– Det viktigaste är att prata med varandra. Var tydlig med hur du vill ha det i förhållandet och vilka förväntningar du har på din man, säger Maria.

Gemensamt intresse

Hon påpekar att den som lever tillsammans med en surgubbe faktiskt kan må sämre än vad han själv gör.

– Det är jobbigt att vara den som alltid ska dra i allting. Du kan bli ledsen, må dåligt, ha tråkigt och dras ner i initiativlösheten. Det är däremot inte säkert att din man mår dåligt. Han kan faktiskt känna sig nöjd där i soffan.

Men om det inte gör dig nöjd att han har parkerat där ska du satsa på kommunikation och kompromisser. Att ha en positiv inställning och ta en sak i taget kan hjälpa, menar Maria.

Annons

– Tjata inte. Säg inte: Du är så tråkig. Du vill aldrig något. Försök i stället att hitta något du vet han tycker är roligt. Ta små steg framåt, att gå på en promenad tillsammans en gång i veckan är lättare än att förändra hela livet.

Kanske är det så att ni behöver en nystart och då kan en väg vara att hitta ett nytt gemensamt intresse. Tänk efter vad som passar er: sport, kultur, prova vin, spela kort eller skaffa ett husdjur.

– Visst kan man hitta tillbaka till varandra och få ett bra äktenskap och ha roligt ihop igen. Men det kräver att man jobbar på det, säger Maria.

För att klara det krävs ibland hjälp utifrån.

– Tveka inte att söka hjälp om du tycker att det här genomsyrar hela livet. Jag tycker att man ska söka hjälp tillsammans, till exempel hos familjerådgivare, för det här är ett gemensamt problem som man ska lösa ihop. Det kan förstås vara så att en av er eller båda även behöver ha enskilda samtal med en terapeut eller psykolog.

Skulle det vara så att din man vägrar att följa med till familjerådgivare eller liknande kan du gå själv för att få prata av dig och bolla dina tankar med någon. Det kan behövas för att du ska komma vidare och hitta en egen lösning för att må bättre.

Leva parallella liv

Om det ändå är så att allt känns hopplöst och positionerna är låsta kanske du börjar fundera på att skiljas. Trivs ni inte längre ihop och du tycker att surgubben därhemma mest förmörkar livet kan en separation bli nödvändig.

– Kommer ni inte vidare kan det vara en anledning till skilsmässa, säger Maria. Men man ska också tänka på att en skilsmässa är en stor omställning och innan du bestämmer dig bör du ta reda på vad det innebär för dig när det gäller ekonomi, bostad och vänner. Vilka för- och nackdelar ser du? Hur blir ditt liv efter en skilsmässa? Var realistisk!

Annons

Alla ser inte en skilsmässa som ett alternativ, skälen kan vara olika och det kan handla om ekonomi, omgivningens inställning eller ett långt liv tillsammans som är sammanflätat på många sätt. Att fortsätta bo under samma tak, men ändå leva sitt eget liv kan vara en lösning. För många par fungerar det faktiskt bra att leva parallella liv. Då är acceptans och respekt viktiga byggstenar.

– Låt inte surgubben styra dig, utan ta tag i ditt liv och gör det du vill och mår bra av, säger Maria som åter understryker att man ska vara tydlig och tala om hur man vill ha det.

Det din man inte vill göra kan du göra tillsammans med en väninna, kollega eller släkting som att resa, gå på bio, teater och konserter. Det finns singelresor om du inte har någon att resa med. Gå på kurser, engagera dig i en förening eller skaffa en ny hobby, det kan också vara ett sätt att få nya vänner.

Känner du ett behov av en egen sfär i hemmet eller ett eget sovrum så skaffa det. Serva inte din man med tvätt och städning, det kan han sköta själv.

Maria tycker att man ska ta tillvara det som är bra i förhållandet. Det kan vara att äta middag tillsammans eller dela ett gemensamt intresse.

– Tänk på att en person inte kan uppfylla alla dina behov. Om din man vill slappa i soffan kan du hitta andra att umgås och göra roliga saker med. Kanske är det så att du har ett större behov av ett socialt liv än vad han har, säger Maria.

Relationsexperten Maria J Bratt.
Relationsexperten Maria J Bratt. Foto: Pernilla Wästberg.

Må bra – på egen hand

● Gå på långpromenader.

● Skaffa en ny hobby. Tänk brett och prova något du inte gjort förr.

Annons

● Gå på yoga, meditation eller mindfulness.

● Åk bort över en helg. Hälsa på hos släkt och vänner.

● Skaffa hund och träna tillsammans med den.

● Arbeta som volontär i en frivilligorganisation.

● Gå på kurs eller led en själv.

● Starta en bokcirkel.

Gör en nystart

● Var tydlig med hur du vill ha det i förhållandet och vilka förväntningar du har på din partner.

● Anklaga inte, fokusera på hur du känner när hen aldrig tar initiativ.

● Fundera på era olika behov. Behöver du ett större socialt liv än hen? Se till att få dina behov tillgodosedda med andra.

● Få hjälp utifrån av en familjerådgivare.

● Fundera på skilsmässa och prata om det med din partner.

Annons